Ilgaamžiškiausia pasaulyje šeima kasdien valgo vieną patiekalą: išmėginkite ir jūs

Ilgiausiai pasaulyje gyvenanti italų šeima, broliai ir seserys Melis, kurių bendras amžius yra 861 metai, kasdien valgo būtent šį vieną patiekalą užsigerdami taure vyno.

Šeima.<br>123rf nuotr.
Šeima.<br>123rf nuotr.
Sardinietiška minestronė.<br>123rf nuotr.
Sardinietiška minestronė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-25 10:28

2012 m. Guinnesso rekordų komitetas juos pavadino seniausiais pasaulyje broliais ir seserimis pagal bendrą amžių.

Devyni broliai ir seserys Melis mano, kad būtent tradicinė Sardinijos sriuba minestronė padėjo jiems sulaukti garbaus amžiaus.

Vyriausiajai seseriai Consolatai Melis yra 109 metai, o jauniausiajai Mafaldai 78 metai.

Sardinietiška minestronė yra daugelio ilgaamžių šeimų maistas Sardinijoje, Italijos saloje, kuri yra pagarsėjusi savo gyventojų ilgu ir sveiku gyvenimu.

Šeima kasdien valgo/geria šiuos tris dalykus:

  • raugo duoną;
  • itališką daržovių sriubą – minestronę: su avinžirniais, pinto ir baltomis pupelėmis;
  • taurę raudonojo vyno.

„Taip pat valgį jie derina su su daržovėmis, kurias užsiaugina patys“, – sako mėlynųjų zonų (penkios pasaulio vietos, kurios garsėja ypač dideliu šimtamečių žmonių skaičiumi) ekspertas Danas Buettneris.

Manoma, kad mityba yra pagrindinė priežastis, kodėl tiek daug žmonių Sardinijoje gyvena daugiau nei 100 metų.

Jie yra linkę valgyti daug šviežių sezoninių žalumynų, pupelių, vaisių ir nesmulkintų grūdų.

„Blue zones“ svetainėje yra paskelbtas receptas, kurio užteks pamaitinti visaišeimai ir dar liks.

Recepte rašoma: „Sotus patiekalas, kurį kasdien pietums valgo kai kurios ilgiausiai pasaulyje gyvenančios šeimos Sardinijoje, Italijoje. Jį galima gaminti su sezoninėmis daržovėmis iš daržo, bet visada patiekale turi būti pupelių ir fregulos – akmenukų dydžio manų kruopų makaronų, kurie yra gana populiarūs Sardinijoje.“

Mėlynosiose zonose gyvenantys žmonės daugiausia laikosi augalinės dietos ir renkasi pupeles, paprastai favos ir juodąsias, taip pat į jų mitybą įeina ir sojos produktai bei valgomieji lęšiai.

Itališka daržovienė – minestronė

Reikės:

  • morkų;
  • svogūno;
  • salierų stiebų;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • česnako skiltelių;
  • bulvių;
  • trintų pomidorų (arba blanširuotų ir nuluptų pomidorų);
  • cukinijos;
  • šviežių arba šaldytų žirnelių;
  • šviežio kopūsto;
  • virtų pupelių;
  • paprikos;
  • smulkių makaronų;
  • vištienos sultinio;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti:

Puode įkaitinkite aliejų, dėkite pjaustytas morkas, svogūnus ir apkepkite. Dėkite pjaustytus salierus, bulves ir dar šiek tiek pakepkite.

Berkite smulkintus kopūstus, cukinijos kubelius, pomidorus, šiek tiek pakaitinkite, užpilkite verdančiu sultiniu. Suberkite žirnelius, makaronus ir virkite, kol jie ir daržovės išvirs.

Pagardinkite druska, pipirais, įspauskite česnako.

Patiekdami galite užbarstyti kietojo sūrio.

Parengta pagal express.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.