Tarp naujų ledų skonių: tikrasis plombyras su medumi ir ledai su ypatingu įdaru

Vasara ir ledai – neatsiejamas duetas. Besirenkantys kuo atsigaivinti turi žinoti į ką atkreipti dėmesį skaitant ledų pakuotės etiketę, o norintys naujovių – gali atrasti ypatingus, prekybos centre „Norfa“ pasirodžiusius, skonius.

Šį sezoną „Norfa“ vasarą pasitinka su išskirtiniais ledais, kur susipina ledų tradicijos ir lietuviškas skonis.<br> „Norfa“ nuotr.
Šį sezoną „Norfa“ vasarą pasitinka su išskirtiniais ledais, kur susipina ledų tradicijos ir lietuviškas skonis.<br> „Norfa“ nuotr.
13 proc. riebumo „Piemenėlio“ vanilinis plombyras su svarainių įdaru vafliniame puodelyje.<br> „Norfa“ nuotr.
13 proc. riebumo „Piemenėlio“ vanilinis plombyras su svarainių įdaru vafliniame puodelyje.<br> „Norfa“ nuotr.
Šį sezoną „Norfa“ vasarą pasitinka su išskirtiniais ledais, kur susipina ledų tradicijos ir lietuviškas skonis. <br> „Norfa“ nuotr.
Šį sezoną „Norfa“ vasarą pasitinka su išskirtiniais ledais, kur susipina ledų tradicijos ir lietuviškas skonis. <br> „Norfa“ nuotr.
„LOLO Vintage“ – 18 proc. riebumo medaus skonio plombyras vafliniame indelyje.<br>„Norfa“ nuotr.
„LOLO Vintage“ – 18 proc. riebumo medaus skonio plombyras vafliniame indelyje.<br>„Norfa“ nuotr.
 Šį sezoną „Norfa“ vasarą pasitinka su išskirtiniais ledais, kur susipina ledų tradicijos ir lietuviškas skonis.<br> „Norfa“ nuotr.
 Šį sezoną „Norfa“ vasarą pasitinka su išskirtiniais ledais, kur susipina ledų tradicijos ir lietuviškas skonis.<br> „Norfa“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 11, 2024, 9:00 AM

Pirmieji ledai

Tradiciniai ledai yra gaminami iš kokybiško pieno ar grietinėlės, pasaldinti ir kartais pagardinti papildomais skoniais.

Kada iš tiesų atsirado ledai nėra aišku. Manoma, kad pirmasis gomurį vėsinantis desertas pagamintas prieš kelis tūkstančius metų Persijoje. Jau tuomet buvo statomi ledo namai ar ledo baseinai, kur ištisus metus buvo galima pagaminti šaltą skanumyną.

Į Europą ledai atkeliavo tik XVI amžiuje, o į Lietuvą atkeliavo taip pat tuo metu, kai kunigaikštis Žygimantas Senasis vedė italę Boną Sforcą, kuri iš namų atsivežė daug naujovių pakeitusių lietuvių virtuvę.

Naujovės užkariavo širdis

Klasikiniais ledais laikomas plombyras. Tai nėra tik pavadinimas – iš tiesų, plombyras yra ledų rūšis.

„Plombyras yra ledai, kurie savo sudėtyje tui ne mažiau 12 proc. pieno riebalų“, – paaiškina ledus gaminančios įmonės „Rivona“ technologas Linas Sieniutis.

Šį sezoną „Norfa“ vasarą pasitinka su išskirtiniais ledais, kur susipina ledų tradicijos ir lietuviškas skonis. Tai „LOLO Vintage“ – 18 proc. riebumo medaus skonio plombyras vafliniame indelyje.

Pirkėjai jau įvertino šią naujovę ir sulaukė daug gerbėjų. Mėgstantys tradicinį plombyrą taip pat turi iš ko pasirinkti – „Norfa“ prekybos centre gali įsigyti „LOLO Vintage“ vanillinį plombyraą vafliniame indelyje, kuris yra taip pat 18 proc. riebumo, o jo sudėtyje – natūralios burbono vanilės ekstraktas.

Puikus duetas

Kita šių metų naujiena – 13 proc. riebumo „Piemenėlio“ vanilinis plombyras su svarainių įdaru vafliniame puodelyje. Švelniai rūgštelėjusi natūralių svarainių tyrė itin dera prie kreminio ledų skonio.

„Paprasta uogienė čia netinka, turi būti atsižvelgta ir į cukraus kiekį gaminyje, ir į skonines savybes. Ypač tai pasakytina apie jogurtą, kurį gamindami uogienę maišome su rūgščiu produktu. Čia uogienė turi būti tam tikro rūgštumo, stabilumo, kad nedingtų spalva, produktas nepašviesėtų ir nepatamsėtų“, – pasakojo technologas.

„Piemenėlio“ ledų linijoje ir daugiau lietuvių skoniui pažįstamų ledų – galima įsigyti plombyrą vafliniame indelyje su rabarbarų-aviečių, kriaušių arba plombyrą su mėlynių įdarais. Norintys šiek tiek egzotikos gali išbandyti „Piemenėlio“ plombyrą su mango-ananasų įdaru.

Verta nusipirkti daugiau

Dabar, kai ledus pagaminti yra daug paprasčiau, nei smulkinti sušaldytą ledą, verta pasidomėti ir iš ko jie pagaminti. Jei renkatės pieniškus ledus, verta įsitikinti ar tikrai juose tikrai yra natūralaus pieno.

„Svarbu įvertinti ar ledų sudėtyje yra naudojami tradiciniai ingridientai tokie kaip pienas, grietinėlė ar sviestas. Vis dažniau ledų sudėtyje atsiranda tradicinių pieno ingridientų pakaitalai – augaliniai riebalai ir vanduo“, – sako technologas L. Sieniutis.

Labai svarbu ir kaip transportuojate bei laikote ledus – kelis kartus atitirpę ir vėl sušąlę ledai praranda skonines savybes ir pasikeičia jų struktūra.

Jei norite visuomet namuose turėti ledų, „Rivonos“ pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė pataria jų nusipirkti vienu ypu daugiau.

„Planuodama pirkti ledus pasiimu šaltkrepšį, kur ir sudedu iškart ne vieną porciją. Jie neatitirpsta keliaujant namo, nepasikeičia nei skonis, nei forma. Be to, anūkas visada laimingas, o močiutei nereikia dėl porcijos ledų važiuoti į parduotuvę“, – šypteli L.Balionienė.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.