Būk pasiruošęs „Euro 2020“: D grupėje – jau tautosaka tapusios Anglijos viltys ir velniškai grėsminga Kroatija Apžvalga

Ilgai lauktas ir žadantis gražiausių įvarčių, nuostabių emocijų ir velniškų intrigų – toks išsiilgusius futbolo aistruolius pasitinka Europos čempionatas. Pernai dėl COVID-19 krizės nukeltas „Euro 2020“ turi net 11 šeimininkų miestų, kuriuose jau nuo penktadienio užvirs karščiausios futbolo kovos.

 D grupė žada daug intrigos.<br> lrytas.lt koliažas.
 D grupė žada daug intrigos.<br> lrytas.lt koliažas.
 V.Darida.<br> PAImages/Scanpix nuotr.
 V.Darida.<br> PAImages/Scanpix nuotr.
 J.McGinnas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.McGinnas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 L.Modričius.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 L.Modričius.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 H.Kane'as.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 H.Kane'as.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-06-09 22:28

Portalas lrytas.lt skaitytojams siūlo susipažinti su visomis komandomis, kad aistrų sūkuryje sekti įvykius būtų gerokai paprasčiau.

Pateikiame D grupės apžvalgą.

Čia galite skaityti A grupės apžvalgą.

Čia galite skaityti B grupės apžvalgą.

Čia galite skaityti C grupės apžvalgą.

Anglija.

Atranka. 7 pergalės. 0 lygiųjų, 1 pralaimėjimas

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Trečioji vieta (1968)

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Pralaimėjo Islandijai 1:2.

Treneris. Garethas Southgate'as, 50 metų

Pagrindinė žvaigždė. Harry Kane'as, 27 metai, „Tottenham Hotspur“

Futbolo šalies bandymas iškovoti trofėjų Europoje jau senokai virto į pokštų rinkinį, tačiau šįkart „Trys liūtai“ ir vėl turi didelę viltį. 2018 metų pasaulio čempionate Anglijos rinktinė nužygiavo iki pusfinalio ir nors nuo to laiko komandoje įvyko daug pokyčių, G.Southgate'ui pavyko atrasti ryšį tarp senbuvių ir naujų talentų, kurių šioje šalyje netrūksta.

Ir Lietuvai praeityje į vartus mušęs H.Kane'as išlieka kertiniu Anglijos rinktinės planų ramsčiu, nors sudėtyje yra daug pasaulio garso pavardžių. Vien puolimo linijoje anglai turi Raheemą Sterlingą bei Marcusą Rashfordą, o dar galima pridėti Masoną Mountą ir Jacką Grealishą.

Anglijos rinktinė laikoma viena favoričių patekti į finalą, tačiau taip yra buvę ir praeityje. Futbolo aistruoliai žino, kuo tai baigėsi. Nerimą kelia „Everton“ vartininko Jordano Pickfordo grubios klaidos, žvilgsniai krypsta ir į išsidėstymo sistemas – anglai Tautų lygoje ir pasaulio čempionato atrankoje išbandė kelis variantus. Kai kur vaizdas išties nedžiugino. Didžiausia anglų problema – saugų linija. Nors čia yra tokie žaidėjai kaip Jordanas Hendersonas ar Declanas Rice'as, futbolininkams dažnai nepavyksta atrasti ryšio, o tai kainuoja laiką ir, žinoma, kamuolius.

Kroatija

Atranka. 5 pergalės, 2 lygiosios, 1 pralaimėjimas

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Ketvirtfinalis (1996, 2008)

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Per pratęsimą pralaimėjo Portugalijai 0:1.

Treneris. Zlatko Daličius, 54 metai

Pagrindinė žvaigždė. Luka Modričius, 35 metai, Madrido „Real“

Pasaulio vicečempionė Kroatija „Euro 2020“ pirmenybėse išlieka išskirtinai pavojinga. Kaip ir prieš 3 metus, Z.Daličiaus vyrukai į rinktinę atvyko po nuostabių sezonų klubuose. A.Kramaričius gerino rekordus Vokietijoje, M.Kovačičius raumenis rodė Čempionų lygos finale su „Chelsea“, o I.Perišičius ir M.Brozovičius su „Inter“ triumfavo Italijoje. Ir tai – tik dalis sėkmingai pasirodžiusių futbolininkų, kurių viršūnėje – kapitonas L.Modričius. 35-erių saugas Madrido „Real“ klube sužaidė vieną geriausių sezonų per karjerą. Kroatijos rinktinės branduolį sudaro didžioji dalis pasaulio čempionate kovojusių žaidėjų, o viskas suksis aplink genialųjį L.Modričių.

Kroatų sėkmė itin priklauso nuo L.Modričiaus, tad mažai abejonių, kad jeigu varžovams pavyktų jį sustabdyti, sustotų ir pati rinktinė. Z.Daličiaus vyrukams didžiausiu galvos skausmu tampa gynyba. Ta pati gynyba, kuri pridarė bėdų ir 2018-aisiais. Per paskutinius 12 Tautų lygos mačų kroatai praleido 32 įvarčius. Susirūpinti reikėtų ir dėl amžiaus – beveik pusė tikėtino starto vienuoliktuko jau perkopė 30 metų ribą.

Škotija

Atranka. 5 pergalės, 0 lygiųjų, 5 pralaimėjimai.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Grupių etapas (1992, 1996)

„Euro 2016“. Nepateko.

Treneris. Steve'as Clarke'as, 57 metai

Pagrindinė žvaigždė. Johnas McGinnas, 26 metai, „Aston Villa“

Škotijos rinktinė į „Euro 2020“ įsiveržė pro raktų skylutę – tik atkrintamosiose dėl kelialapio baudinių serijoje įveikė Serbiją. Komanda stabilumo nedemonstruoja, tačiau S.Clarke'as savo rankovėje turi keletą labai svarbių kortų – tai Anglijos „Premier“ lygoje savo vertę įrodžiusius gynėją Andy Robertsoną iš „Liverpool“, „Manchester United“ saugą Scottą McTominay bei ekipos lyderį „Aston Villa“ saugą J.McGinną. Jeigu šie žaidėjai išlaikys maksimalų susitelkimą – Škotija gali sudrumsti vandenis grupėje, kur favoritų pozicijas užima Kroatija ir Anglija.

S.Clarke'as per pastaruosius metus vykdė taktines paieškas, tačiau vieni bandymai baigėsi praleistais įvarčiais, o kiti privertė pačius futbolininkus kreiptis į trenerį. Škotijos rinktinė Europos čempionate ruošiasi išbandyti ir jaunų talentų desantą, tačiau šiems dar reikės įrodyti, kad jie gali pastūmėti ekipą itin sudėtingų pergalių link.

Čekijos Respublika

Atranka. 5 pergalės, 0 lygiųjų, 3 pralaimėjimai

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Čempionai (1976, kaip Čekoslovakija)

„Euro 2016“. Grupių etapas.

Treneris. Jaroslavas Šilhavy, 59 metai

Pagrindinė žvaigždė. Vladimiras Darida, 30 metų, Berlyno „Hertha“

Į „Euro 2020“ čekai atvyko palikę vietos dėl rasistinių pareiškimų nušalintam gynėjui Ondrejui Kudelai, kuris kreipėsi į UEFA apeliacinį komitetą, tačiau skandalai neturėtų užgožti ekipos ambicijų. Senųjų laikų šlovę susigrąžinti svajojanti Čekija Europos čempionato atrankoje sugebėjo 2:1 nugalėti Angliją, o tai suteikė gerokai daugiau pasitikėjimo.

Po 2016 metų Europos pirmenybių Čekijos rinktinę paliko didžiausia šalies futbolo žvaigždė vartininkas Petras Cechas, bet jo vietą jau saugiai užėmė Tomas Vaclikas, kuris savo raumenis parodė Europos lygoje, kur su „Sevilla“ triumfavo 2019-2020 sezone. Daugiausia darbo kris ant V.Daridos pečių saugų grandyje, kur teks atlaikyti didelį spaudimą. Čekai jau ne vieną kartą parodė, kad jų tvirta grandis gali subyrėti, o grupės varžovai daug vilčių didžiajam atgimimui nežada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.