EUROLYGA 2023

Pirmasis Lietuvos rinktinės išbandymas: yra pralaimėję tik „netikriems“ afrikiečiams

 

J.Valančiūnas (su kamuoliu) buvo aiškus Lietuvos rinktinės lyderis per rungtynes Seule su Pietų Korėja ir Angola.<br>„Krepsinio namai.lt“ nuotr.
J.Valančiūnas (su kamuoliu) buvo aiškus Lietuvos rinktinės lyderis per rungtynes Seule su Pietų Korėja ir Angola.<br>„Krepsinio namai.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2019, 12:04 PM

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pasaulio čempionato pirmajame ture sekmadienį susitiks su Senegalo komanda, su kuria dar nėra žaidusi oficialių rungtynių. Lietuviai apskritai nedažnai susiremdavo su afrikiečiais, o per septynerias rungtynes su šio žemyno krepšininkais iškovojo šešias pergales.

Lietuviai triskart nugalėjo Angolą, dukart – Nigeriją ir sykį – Tunisą, o pralaimėjimą patyrė žaisdami su Nigerijos rinktine, kurios aprangą vilkėjo net devyni JAV gimę ir užaugę krepšininkai.

Skirtingi mačai su Angola

Didžiuosiuose krepšinio turnyruose – olimpinėse žaidynėse ar pasaulio pirmenybėse – Afrikos komandos dėl aukštų vietų paprastai nekovoja. Tad visai kitokias užduotis sprendžiantys Lietuvos krepšininkai susitikti su afrikiečiai gali nebent pirmajame etape.

Tačiau ilgus metus olimpinių žaidynių bei pasaulio pirmenybių burtai lemdavo, kad lietuviai su Afrikos žemyno komandomis prasilenkdavo. XX amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje ir šio amžiaus amžiaus pirmajame dešimtmetyje Lietuvos komandai buvo paskirti vos du pasimatymai su afrikiečiais, ir abukart mūsų šalies rinktinė žaidė su Angolos krepšininkais.

Pirmoji dvikova vyko 1996 metų Atlantos olimpinėse žaidynėse ir baigėsi lengva Lietuvos rinktinės pergale 85:49 (A.Karnišovas 20, D.Lukminas 15, A.Sabonis 12). Lietuviai jau pirmosiomis minutėmis pradėjo sparčiai tolti nuo varžovų, o treneris Vladas Garastas net neleido į aikštę vieno pagrindinių žaidėjų Šarūno Marčiulionio.

Lietuviai tikėjosi be vargo įveikti Angolos rinktinę ir per 2004 metų Atėnų olimpines žaidynes. Tačiau Afrikos čempionai sugebėjo nustebinti ir didelę rungtynių dalį vertė tuometinius Europos čempionus būti besivejančių vaidmenyje. Lietuvos rinktinė tik trečiajame kėlinyje persvėrė rezultatą ir išplėšė sunkią pergalę 78:73 (E.Žukauskas ir K.Lavrinovičius po 15, Š.Jasikevičius 14).

„Visuomet sunku žaisti su komanda, kuri neturi ko prarasti. Mūsų vyrai tikriausiai pervertino savo galimybes ir jėgas, – paaiškinimų ieškojo rinktinės treneris Antanas Sireika. – Rungtynės buvo prastos. Belieka pasidžiaugti, kad krepšininkai nepuolė į paniką, žaidė kantriai ir laimėjo“.

Lietuviai teisinosi ir tuo, kad šios rungtynės, kurios buvo pirmos Atėnų olimpiniame turnyre, prasidėjo labai anksti – 9 val. ryto (tiek Lietuvos, tiek Graikijos laiku).

Pralaimėjimas su potekste

Jei atkūrus Nepriklausomybę mūsų šalies krepšininkai per du dešimtmečius su Afrikos komandomis sužaidė vos dvejas oficialias rungtynes, tai vien 2012 metais su afrikiečiais teko susidurti net tris kartus!

Pirmą afrikietišką egzaminą Kęstučio Kemzūros treniruojama rinktinė laikė Karakase vykusiame Londono olimpinių žaidynių atrankos turnyre. Jame lietuviai pateko į vieną grupę su Nigerijos rinktine, kurios dauguma žaidėjų buvo šioje šalyje šaknų turintys amerikiečiai.

Lietuvos ir Nigerijos krepšininkai susitiko grupės varžybų paskutiniajame ture. Prieš rungtynes buvo aišku, kad lietuviai užims pirmąją vietą net pralaimėję vienženkliu skirtumu. Tuo tarpu Nigerijos rinktinei, kad užimtų antrąją vietą ir taip pat iškovotų kelialapį į kitą atrankos etapą, reikėjo tik pergalės. Mačas turėjo ir nesportinę potekstę – Lietuvos delegacija dėl įvairių priežasčių pyko ant šeimininkų venesueliečių, kurių komanda žaidė toje pačioje grupėje, bet į kitą etapą būtų patekusi tik Nigerijos pralaimėjimo atveju.

Venesueliečiai jiems palankaus rezultato nesulaukė. Labiau motyvuoti Nigerijos krepšininkai beveik visas rungtynes pirmavo prieš lietuvius nedideliu skirtumu ir pasiekė pergalę 86:80 (L.Kleiza 22, Š.Jasikevičius 14, M.Pocius 13). Šis rezultatas visiškai tenkino ir grupės nugalėtoja tapusią Lietuvos rinktinę, ir antrąją vietą užėmusią Nigerijos komandą.

Atkrintamosiose varžybose lietuviai nugalėjo dvi Karibų salų komandas Puerto Riką bei Dominikos Respubliką ir iškovojo kelialapį į olimpinį Londoną. Į olimpines žaidynes pateko ir Nigerijos rinktinė.

Baimę įvarė tunisiečiai

Londono olimpinėse žaidynėse lietuviai susitiko net su dviem Afrikos komandomis. Burtai lėmė, kad į tą pačią grupę su K.Kemzūros penketu pateko ir Nigerijos, ir Tuniso krepšininkai.

Mūsiškių kelyje pirmiausiai atsidūrė Nigerija. Šių rungtynių vertė Lietuvos krepšininkams buvo kur kas didesnė, negu prieš kelias savaites vykusio mačo, todėl ir nusiteikimas buvo visiškai kitoks. Šarūnas Jasikevičius, Linas Kleiza, Darius Songaila ir kiti žaidėjai iškart pasiuntė žinią varžovams, jog Karakaso istorija nepasikartos: jau antrajame kėlinyje įgijo 18 taškų persvarą ir užtikrintai nugalėjo 72:53 (L.Kleiza 13, D.Songaila 12, R.Kaukėnas 10).

„Šios rungtynės buvo svarbios visais atžvilgiais, – sakė rinktinės treneris K.Kemzūra. – Pirmiausia reikėjo sau parodyti, kad galime žaisti gerai. Varžovai nebuvo prasti. Jie čia neatsitiktinai. Vieną kartą su jais nudegėme, todėl džiaugiuosi, kad komanda nusiteikė ir parodė charakterį“.

Paskutiniajame grupės etapo ture lietuviai žaidė su kita Afrikos komanda Tuniso rinktine. Šios rungtynės abiem varžovams buvo žūtbūtinės – lietuviai ir tunisiečiai kovojo dėl ketvirtosios vietos grupėje ir paskutinio kelialapio į ketvirtfinalį.

Lietuviai netgi galėjo pralaimėti 11 taškų skirtumu, tačiau, suprantama, apie pralaimėjimą negalėjo būti jokios kalbos... Vis dėlto rungtynių eiga privertė Lietuvos sirgalius nejuokais pasijaudinti. Afrikos čempionai pirmąjį kėlinį laimėjo 11 taškų skirtumu, o trečiojo kėlinio viduryje susikrovė 14 taškų persvarą! Vis dėlto Lietuvos krepšininkai laiku atsikvošėjo ir viskas baigėsi laimingai – pergale 76:63 (Š.Jasikevičius ir D.Songaila po 13).

Tačiau džiaugsmo po tokios pergalės buvo nedaug. „Kas mes tokie esame? Reikia į viską žiūrėti realiai. Čia visi varžovai yra geri. Jei nenusiteiksi, turėsi sunkumų su visais. Šios rungtynės – dar vienas įrodymas“, – kalbėjo Š.Jasikevičius.

Deja, Š.Jasikevičius ir jo komandos draugai olimpiniu Londonu mėgavosi neilgai. Lietuviai ketvirtfinalyje pralaimėjo Rusijos rinktinei ir pasitraukė iš kovos dėl medalių. Beje, per 2012 metų olimpines žaidynes Lietuvos krepšinio rinktinė žaidė šešerias rungtynes ir per jas iškovojo tik dvi pergales. Abi – prieš Afrikos šalių rinktines.

Dvi panašios pergalės

Per kitus du šiame dešimtmetyje vykusius didžiuosius turnyrus Lietuvos rinktinė irgi susitiko su Afrikos komandomis. Abu afrikietiškus galvosūkius sėkmingai išsprendė treneris Jonas Kazlauskas.

2014 metų pasaulio čempionato antrajame ture Las Palmaso arenoje prieš Lietuvos rinktinę išsirikiavo Angolos krepšininkai. Angoliečiai daugiau nei du kėlinius kankino mūsų šalies komandą, bet trečiojo kėlinio pabaigoje lietuviai pradėjo tolti ir nugalėjo 75:62 (D.Motiejūnas 12, J.Valančiūnas 11).

Per 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse labai panašiai susiklostė rungtynės su Nigerijos komanda. Daugiau nei du kėlinius varžovai žygiavo koja kojon, bet trečiojo kėlinio viduryje lietuviai paspaudė greičio pedalą ir laimėjo 89:80 (M.Kalnietis ir J.Mačiulis po 21, R.Seibutis 12).

Žaidė moterys ir vaikinai

Su Senegalo krepšiniu geriau susipažino Lietuvos moterys. 1998 metais debiutuodama pasaulio pirmenybėse mūsų šalies rinktinė pirmąsias rungtynes Vokietijos mieste Karlsrujėje kaip tik ir žaidė su senegalietėmis. Varžovės tąkart problemų nesukūrė – Lietuvos krepšininkės sutriuškino afrikietes 82:53 (J.Štreimikytė 18, J.Vilutytė 15).

Senegalo krepšininkės daug atkakliau priešinosi per 2006 metų pasaulio čempionatą. Brazilijos mieste San Paule afrikietės po dviejų kėlinių netgi pirmavo 30:25, tačiau po pertraukos Lietuvos rinktinė žaidė geriau ir nugalėjo 74:63 (E.Šulčiūtė 20, R.Valentienė 14).

Šiais metais su Senegalo krepšininkais susitiko Lietuvos vaikinų rinktinė, dalyvavusi Heraklėjuje vykusiame pasaulio 19-mečių čempionate. Mūsų šalies vaikinai pasiekė įtikinamą pergalę 76:52 (R.Jokubaitis 17, K.Metrikis 12).

Iki šių metų nei Lietuvos vaikinai, nei merginos pasaulio čempionatuose su Senegalo bendraamžiais nebuvo žaidę. Beje, Senegalo vaikinai apskritai tik dukart pateko į 19-mečių pasaulio čempionatą ir nė karto nežaidė pasaulio pirmenybėse, skirtose krepšininkams iki 17 ir iki 21 metų (pastarosios amžiaus grupės varžybos jau neberengiamos).

Tik du kartus pasaulio pirmenybėse (abukart – 19-mečių) žaidė ir Senegalo merginos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.