Kiek kartų skiriasi D. Grybauskaitės ir B. Obamos atlyginimai?

Prezidentai Dalia Grybauskaitė ir Barackas Obama dirba tą patį darbą, bet už jį gauna labai skirtingus atlyginimus. Paskaičiavus išaiškėjo: Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento alga yra beveik dešimt kartų didesnė. Ir visai ne dėlto, kad jis vadovauja 313 milijonų, o ji - tik 3 milijonams gyventojų. 

D.Grybauskaitė nuo liepos uždirbs keturis kartus mažiau nei B. Obama.<br>D.Barysaitė.
D.Grybauskaitė nuo liepos uždirbs keturis kartus mažiau nei B. Obama.<br>D.Barysaitė.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jul 4, 2012, 6:25 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 10:45 AM

Prezidentės uždarbis nėra slepiamas.  Jos atlyginimas atskaičius mokesčius sudaro 18,8 tūkst. litų,  Latvijos prezidento - 14,49 tūkst. litų,  o Estijos -  15,52 tūkst. litų. D. Grybauskaitė jai priklausančią 18,8 tūkst. litų algą pati nurėžė pusiau. Kai prezidentė to nebedarys, jos alga nuo JAV vadovo metinių pajamų skirsis maždaug keturis kartus.

Nuo pat 2009 metų, kai buvusi Europos komisarė laimėjo rinkimus, ji valstybei jau gražino 338,4 tūkst. litų. D. Grybauskaitė savo noru dvigubai susimažino atlyginimą, kadangi gaudavo eurokomisarės rentą, kuri sudarė 28 tūkst. Lt per mėnesį.  Nuo liepos Europos Sąjungos mėnesinės išmokos prezidentei nebebus mokamos, todėl ji vietoj 9 tūkst. Lt „į rankas“,  iš valstybės biudžeto gaus jau po 18,8 tūkst. litų per mėnesį.

Tačiau net ir tuomet Lietuvos prezidentė negalės nė iš tolo lygintis su savo kolega Baltuosiuose rūmuose. Jis per mėnesį uždirba 90 tūkst. Lt (33 tūkst. JAV dolerių). Per metus ši suma išauga iki šiek tiek daugiau nei 1 mln. Lt. Tokią algą JAV prezidentai gauna nuo 2001 metų, kai ją sau padvigubino tuometis prezidentas George'as W. Bushas. Tiesa, palyginti su JAV korporacijų ir net vidutinių kompanijų vadovų algomis tai yra labai mažos sumos.

O jeigu Lietuvos ir JAV prezidentų algas padalintume kiekvienam šalies gyventojui? Tuomet vienam mūsų tautiečiui nuo 18,8 tūkst. Lt tenka 0,6 ct, o amerikiečiui nuo 90 tūkst. lt - 0,03 ct. Tai reiškia, kad jei lietuviai tiesiogiai mokėtų prezidentei algą, ji mums kainuotų 20 kartų daugiau, nei B. Obama amerikiečiui.

Tuo tarpu Jungtinių Valstijų prezidento  administracijos darbuotojai kasmet gauna atlyginimą, siekiantį iki 472,6 tūkst. litų (172,2 tūkst. dolerių). Kaip teigiama Baltųjų rūmų tinklapyje neseniai paskelbtoje ataskaitoje, didžiausia administracijos darbuotojo alga yra beveik 40 tūkst. litų per mėnesį.

Lietuvos Prezidentūros administracijoje didžiausią atlyginimą gauna vyriausiasis patarėjas - atskaičius mokesčius suma siekia 5 700 litų. Kitų darbuotojų algos svyruoja tarp 4-2 tūkst. Lt.

Kaip teigiama dokumente, JAV valdžia aukščiausią atlyginimą Baltuosiuose rūmuose - 472,6 tūkst. litų - kasmet išmoka prezidento padėjėjams, patarėjams, oficialiajam Baltųjų rūmų atstovui ir kai kuriems kitiems darbuotojams.

Baltieji rūmai nuo 1995 metų kasmet pateikia Kongreso nariams svarstyti ataskaitą apie prezidento administracijos darbuotojų atlyginimus.

Šioje svetainėje galite stebėti, kiek kas sekundę ir minutę uždirba JAV prezidentas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.