Lenkijos turizmo bendrovės „Sky Club“ bankrotas nustebino net ekonomistus

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jul 5, 2012, 8:18 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 9:50 AM

Mazovijos regiono maršalekas Adamas Struzikas ketvirtadienį pranešė, kad kreipėsi į Varšuvos prokuratūrą, jog ši pradėtų baudžiamą bylą turizmo bendrovės „Sky Club“ vadovams. Maršalekas įtaria, jog minėto biuro vadovai iki paskutinės minutės prieš bankroto paskelbimą pardavinėdami bilietus sąmoningai apgavo klientus.

Apie firmos uždarymą „Sky Club“ pranešė iškarto po darbo dienos pabaigos antradienį. Vos prieš pusvalandį keliones nusipirkusius žmones ištiko šokas. Jie skundėsi policijai.

„Sky Club“ biuras buvo vienas didžiausių Lenkijoje, planavęs šį rudenį Varšuvos vertybinių akcijų biržoje pradėti prekiauti savo akcijomis. Tad bankrotas buvo netikėtas net verslo ekspertams. A. Struzikas patikslino, jog šiuo metu užsienyje yra virš 5 tūkstančių šios firmos klientų, o dar 18 tūkstančių žmonių turėjo išpirkę keliones vėlesniam laikui.

Pastarieji žmonės bilietams išleido 30 milijonų zlotų, kurių atgauti greičiausiai nepavyks - draudimo pinigais yra apmokamas tik turistų parskraidinimas.

„Sky Club“ bankams įsisikolino po to, kai prieš metus perėmė vieną seniausių šalies turizmo biurų „Triadą“.

Spėjama, jog išaiškėjus užslėptoms „Triados“ skoloms, bankai užblokavo „Sky Club“ sąskaitas ir šis privalėjo skelbti bankrotą. Lenkijos turizmo firmų sąjungos pirmininkas Krzystofas Piatekas tautiečius ramina, jog jie neturi pergyventi dėl kitų firmų saugumo, tačiau verslo ekspertai tuo labai abejoja.

Kaip pareiškė Respublikinio skolininkų rejestro direktorius Adamas Lackis, skolų turi beveik penktadalis iš 3,2 tūkstančio šalyje esančių turizmo firmų. Prieš du metus sąraše buvo 150 firmų, o dabar jau 446 .

A. Lackis teigia, jog prasiskolinusių turizmo firmų ėmė daugėti prieš du metus, kai įsibėgėjo Pasaulinė ekonominė krizė. Tada lenkai ėmė mažiau keliauti. Pirmiesiems finansinių problemų esą iškilo mažiems biurams, o šiuo metu problemų turi ne tik vidutinės, bet ir didelės firmos - skolininkų sąraše yra net du biurai, įeinantys į didžiausių dešimtuką.

2010 metų turizmo biurų paslaugomis pasinaudojo 6,6 žmonių, o pernai jau tik 5,5. Nuo gegužės mėnesio subankrutavo jau trys firmos.

„Sky Club“ bankrotas yra išskirtinius tuo, jog firma užsidarė per patį sezono įkarštį, kai šios rūšies firmos nesiskundžia užsakymais ir pinigų įplaukomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.