Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo dalyviai mokėsi kurti ekologišką interjerą

Žaizdro kalimu, braškančiais plastiko buteliais, sprogstančiais balionais Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo (PLJS) dalyviams pranešama apie vykstančias kūrybines dirbtuves. Kai kurios jų prasidėjo dar ketvirtadienį, tačiau lankytojams dar nespėjo atsibosti.

Dirbtuvės traukė dalyvių dėmesį.<br>D. Umbrasas
Dirbtuvės traukė dalyvių dėmesį.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jul 14, 2012, 7:33 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:52 AM

Antrąją festivalio dieną menų parke apsilankė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji paliko savo rankos atspaudą lietuvių dailininko Ray Bartkaus kūrybinių dirbtuvių drobėje. Visi norintieji galėjo padaryti tą patį.

Iš delnų atspaudų sukurtas didžiulis paveikslas.

Kūrybinių dirbtuvių PLJS netrūksta: galima muilo burbulais „pakuoti“ vėją, gaminti fotoaparatus, kurti trafaretus ant marškinėlių, mokytis Kouk Sun Do kovos menų, stebėti žalvarinių papuošalų gamybos procesą ar mokytis mušti būgneliais.

Skirtingose pievelės pusėse įsikūrė dvi ekologiją propaguojančios dirbtuvės, kuriose renginio svečiai mokomi kurti praktiškus daiktus iš panaudotų plastiko butelių.

Viena iš šių dvejų dirbtuvių išsiskiria žalia šviesa. Ten ekologiški šviestuvai gaminami iš jau išardytos Kauno smaragdinės Kalėdų eglutės. Dailininkė-tekstilininkė Jolanta Šmidtienė teigia, kad būtent tų pačių medžiagų naudojimas ir yra tikroji ekologija.

„Čia gyvenantiems lietuviams tai yra tiesiog „bambalys“, nieko verta šiukšlė. Gal kitaip žiūrėtų, jei čia būtų naudojamas stiklas“, – pamąstė J. Šmidtienė, pati namie turinti šviestuvą, pagamintą iš plastiko butelių.

Dailininkės teigimu, susidomėjusiųjų netrūko, tačiau ji pridūrė, kad daugiausia domisi tie, kurie gyvena užsienyje. Tačiau kai kurie į šią iniciatyvą žvelgė skeptiškai, mat pačiai Kauno smaragdinei eglei buvo panaudota 40 tūkstančių naujų plastiko butelių.

Pagyrų susilaukė iš Londono atvykusi dizainerė Ieva Jasiūnaitė. Ji su kelių merginų pagalba iš plastiko butelių kūrė baldus, tačiau, priešingai nei Kauno inicijuotose dirbtuvėse, visi buteliai buvo jau panaudoti.

Norintieji galėjo pailsėti ant tik ką pagamintų gultų, pasidėti kavos puodelį ant ekologiško staliuko. Anot šių kūrybos dirbtuvių iniciatorės, šie baldai ne tik ekologiški, bet ir praktiški – galima juos naudoti ilsintis prie vandens.

„Norėjau prisidėti prie renginio, bet man buvo atsakyta, kad prisijungti nelabai yra galimybių ir galiu prisidėti tik inicijuodama kokias nors kūrybines dirbtuves“, – apie dirbtuvių atsiradimą pasakojo I. Jasiūnaitė.

Londone lietuvė jau penktus metus studijuoja architektūrą ir dirba interjero dizaino srityje, todėl iš karto nusprendė gaminti baldus.

Liko tik vienas klausimas: iš ko? Buteliai pasirinkti, nes, pasak I. Jasiūnaitės, po įvairių festivalių jų lieka itin daug.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.