Vilniuje statys ekologišką daugiabutį

Sostinės savivaldybė rengia detalųjį planą sklypui Žirmūnų mikrorajone, kur įgyvendinant bandomąjį projektą planuojama statyti ekologišką, ekonomišką ir kokybišką būstą ilgalaikei nuomai. Municipalinio būsto fondą Žirmūnuose sudarytų 8 namai, kurie didžiąją dalį reikalingos energijos gaus iš vėjo, saulės ir geoterminių šaltinių.

Energija šio namo reikmėms bus naudojama iš saulės ir vėjo.<br>M. Patašius
Energija šio namo reikmėms bus naudojama iš saulės ir vėjo.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt

Jul 18, 2012, 11:34 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:32 AM

Vilniaus mero Artūro Zuoko teigimu, nuomojamas miesto būstas yra būtina sąlyga, siekiant į sostinę pritraukti gyventojus ir miestui reikalingus specialistus, neverčiant jų imti paskolų iš banko.

Pasak mero: „Toks būstas skatins skaidresnius santykius nekilnojamojo turto nuomos rinkoje. Be to, jis bus patogus ir kokybiškas bei reikalaus apie 7 kartus mažiau energijos nei vidutinis mieste esantis daugiabutis.“

Vidutinis energijos poreikis vienam kvadratiniam metrui sostinėje sudaro 200-250 kWh, o planuojami statyti namai reikalaus apie 35 kWh. Specialios konstrukcijos namai bus statomi sekcijomis po du, tarp namų bus įrengiamos vėjo turbinos, ant stogų - saulės baterijos, o dalis šilumos gaunama iš požeminių geoterminių šaltinių.

Pasak A. Zuoko, šio būsto nebus galima įsigyti, jis bus statomas tik ilgalaikei nuomai. „Savivaldybė šiuo metu atlieka detalius skaičiavimus, kiek kainuos tokių namų statyba ir eksploatavimas. Pirminiai skaičiavimai rodo, kad šis kokybiškas būstas bus itin taupus“, - sako sostinės meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.