„Orion LIE“ indeksas augo

Rugpjūčio mėnesio „Orion Lietuvos Ekonomikos Išankstinio“ indekso („Orion LIE“ indeksas) reikšmė kilstelėjo apie 2,3 procento. Priminsime, kad praėjusį mėnesį „Orion LIE“ indekso reikšmė smuko apie 2,7 proc. dėl didelio eksporto smukimo, kurį lėmė prasidėjęs kapitalinis remontas vienoje iš Lietuvos gamybos įmonių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 21, 2012, 6:16 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:06 AM

Šio mėnesio „Orion LIE“ indekso augimą lėmė atsigavęs Lietuvos eksportas ir apie 2,5 proc. augę pramonės įmonių gamybos užsakymai ir akcijų indeksas. Tuo tarpu, kiti išankstinį Lietuvos ekonomikos indeksą sudarantys indikatoriai – vartotojų lūkesčiai, gamybos įmonių vadovų lūkesčiai ir pinigų kiekis ekonomikoje pastaraisiais mėnesiais beveik nekinta. Nors teigiamai nuteikia smarkiau ūgtelėję pramonės įmonių gamybos užsakymai, tačiau pastaruoju metu išankstiniai Lietuvos indikatoriai labiau atspindi ne sparčiai augantį, o stagnuojantį Lietuvos ūkį.

Primename, kad nuo 2011 m. lapkričio „Orion Securities“ kiekvieną mėnesį skelbia „Orion Lietuvos išankstinį ekonomikos indeksą“ („Orion LIE“ indeksą). Šis indeksas nusako ateities Lietuvos ekonomikos būklę maždaug 2-3 ketvirčiams į priekį, todėl yra naudojamas Lietuvos ekonomikos pokyčiams prognozuoti.

Sunkmečio pavojus signalizuojamas, kai „Orion LIE“ indeksas smunka keturis mėnesius iš eilės, smukimas yra didesnis nei 6 proc. ir būna paremtas daugiau nei puse, indeksą sudarančių indikatorių. Nors spartesnis „Orion LIE“ indekso augimas atspindi spartesnį Lietuvos ekonomikos augimą, tačiau tikslų indekso augimo ar smukimo tempą negalima tapatinti su Lietuvos BVP augimo ar smukimo tempu.

Panašus indeksas JAV yra naudojamas nuo pat 1960-ųjų metų, jį skaičiuoja ir skelbia “Conference board” organizacija, besispecializuojanti verslo įmonių konsultavime ekonominiais klausimais. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija išankstinius indeksus skaičiuoja savo narėms. „Orion LIE indeksas“ sukurtas naudojantis „Conference Board“ ir EBPO organizacijų metodologijomis. Indekso komponentai apima įvairias ūkio sritis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?