Tarybinių laikų moterį virtuvėje keičia išradingi vyrai

Dar nuo sovietmečio užsilikęs reliktas, jog prie puodų ir keptuvių suktis privalo tik moterys pamažu nyksta. Tai patvirtino Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų asociacijos (LRVVA) prezidentė Rūta Šiušienė, „Litexpo“ parodų centre vykstančioje parodoje „Balt Shop Hotel Gastro“ organizuojanti virėjų ir konditerių konkursą. „Tiek konditerių, tie virėjų gretos kasmet vis labiau jaunėja ir vyriškėja“, - portalui lrytas.lt sakė R. Šiušienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Nov 10, 2012, 4:43 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:13 PM

Tai, jog vis daugiau jaunuolių domisi virėjo ar konditerio specialybe patvirtina faktą, jog šis amatas patrauklumu prilygsta nuo vaikystės išvajotoms gaisrininko, policininko ar kosmonauto profesijoms.

Ringe kovėsi tik drąsiausi

Šiemet geriausio virėjo ir konditerio konkurse savo jėgas ir meistriškumą demonstravo įvairaus amžiaus dalyviai iki 50 metų.

Šis konkursas organizuojamas kas du metus. Konditeriai ir virėjai kovėsi tiek namų darbų rungtyje, tiek tikrame maisto ruošimo ringe.

„Tik patys drąsiausi savo jėgas išmėgina kovos ringuose“, - sakė R. Šiušienė.

Anot jos, Lietuvoje yra puikių virtuvės meistrų, tačiau susikauti kovos ringe reikia didelės drąsos ir gebėjimo pasirodyti viešumoje. „Lietuvoje turime ne vieną pasaulinį pripažinimą pelniusį virėją ir konditerį, tačiau paruošti meno kūrinį iš maisto produktų be jokio streso yra kiek lengviau, negu kovoti įspraustam laiko rėmuose ir stebint komisijai“, - sakė LRVVA prezidentė.

Šių metų konkurse dalyvauti galėjo tik maisto gamybos profesionalai. Tačiau, jau šiemet nemažai prašymų teikė ir mėgėjai, kuriems maisto ruošimas tik laisvalaikio užsiėmimas. Deja, bet šių metų konkurso taisyklės mėgėjams galimybės dalyvauti nesuteikė.

„Kol kas dar esame nepasiruošę priimti ir įvertinti mėgėjų. Manau, jog netolimoje ateityje pasitaisysim, atsižvelgsim į maisto gamybos entuziastų prašymus ir tuomet galės dalyvauti visi norintys – nuo statybininko iki bankininko“, - tikino R. Šiušienė.

Vertinimo komisija – tarptautinė

Konkurso dalyvius vertinti pakviesta tarptautinė komisija, atrinkta pagal aukštus reikalavimus. Komisijos nariai dalyvių tapatybių identifikuoti negali, nes viešai neskelbiamas nei vardas, nei amžius, nei profesinė patirtis.

Vertinimo komisiją sudarė nariai iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Prancūzijos, Rusijos bei Lietuvos. Kaip garbės komisijos narys visuomet kviečiamas praėjusio geriausio konditerio ar virėjo konkurso nugalėtojas.

Konkurso prizininkams atsiveria plačios galimybės tobulinti profesinius įgūdžius aukščiausio lygio restoranuose, dalyvauti prestižiniuose konkursuose užsienyje.

Kaip sakė R. Šiušienė, šiandien maistas yra neatsiejama gyvenimo dalis: „Ar tai būtų konferencija, ar šventinė vakarienė restorane, ar dalykiniai pietūs, visi nori skaniai pavalgyti, o mūsų gomurius pamaloninti gali tik puikūs virtuvės meistrai“.

Nugalėtojams įteiktos stiklo kepurės, medaliai bei rėmėjų piniginiai prizai iki 1000 Lt.

Trečiąją parodos dieną dėmesys bus skirtas konditerių ir virėjų mokiniams – jaunajai kartai.

Konkuros nugalėtojai: „Geriausias Lietuvos konditeris 2012“ aukso laimėtoja Danguolė Bondarevienė.

„Geriausias Lietuvos virėjas 2012“ aukso medalio laimėtojas virėjas Justinas Misius.

„Talentų konkursas“ aukso medaliu apdovanota Rita Tamašauskienė.

„Talentų konkursas“ (ART klasė) aukso medaliu apdovanotas Darius Biriukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.