Batsiuviams provincija spaudžia kojas

Dvi autorines rankų darbo batų kolekcijas sukūręs kėdainiškis Žanas Maslauskas seniai suprato, kad jo kuriama avalynė – ne provincijoje gyvenantiems žmonėms. Ar bent jau ne vien jiems.

Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Kasparavičė

Nov 21, 2012, 11:47 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:13 AM

Senovinį batsiuvio amatą puoselėjantis Kėdainių senamiesčio dirbtuvių „Batų namai” savininkas ketina pradėti verslą ir Vilniuje bei Kaune.

Šiuo metu Ž. Maslauskas Vilniuje ir Kaune ieško nedidelių patalpų, kurias išsinuomojęs galėtų atidaryti „Batų namus”. Kas privertė provincijoje dirbantį dizainerį žengti į didmiesčius?

„Provincijoje jau tapo per ankšta, čia jau stinga erdvės augti ir tobulėti, – šyptelėjo 37 metų Ž. Maslauskas. – Dauguma klientų, kuriems gaminu rankų darbo batus, gyvena didmiesčiuose. Jiems svarbiau taupyti laiką, o ne pinigus.”

Pasak batsiuvio, yra nemažai klientų, kuriems sudėtinga atvažiuoti į Kėdainius užsisakyti, o paskui dar bent kartą atvykti pasimatuoti batus. Tačiau ne dėl kelionės sąnaudų, o laiko stokos.

„Dažnai man pačiam tenka vykti pas juos dėl užsakymų, tačiau kai neturi didmiesčiuose patalpų, ne itin patogu ir man, ir klientams.

Be to, kelerius metus stebėjome avalynės taisymo paslaugų rinką Vilniuje, Kaune ir kituose miestuose. Įsitikinome, kad galime pasiūlyti kur kas aukštesnės kokybės paslaugas”, – gyrėsi kėdainiškis.

Gyvens tarp trijų miestų

Kol didmiesčiuose bus suburtos meistrų komandos, batus dar ketinama vežti taisyti į Kėdainius. Pats Ž.Maslauskas Vilniuje ir Kaune dirbs po kelias dienas per savaitę ir priims užsakymus siūti avalynę.

Batus kone meno kūriniais paverčiantis ir vietoje nenustygstantis kėdainiškis viliasi, kad jam nepristigs sveikatos gyvenant tarp trijų miestų, nors nemažai jėgų atima nuo paauglystės varginantis diabetas ir patirti net du infarktai.

„Stengiuosi saugoti sveikatą, bet geriausias vaistas man – darbas”, – nevengė iš savęs pasišaipyti Ž. Maslauskas.

Dalija korteles

Į didmiesčius žengiantis Ž. Maslauskas neketina pamiršti ir savo dirbtuvių Kėdainiuose.

Bemaž prieš metus „Batų namų” klientams jis padovanojo daugiau nei 20 porų savo sukurtų batų, o dabar visiems atnešantiems taisyti avalynę įteikia specialias korteles, kurias galima rinkti neribotą laiką.

Pasinaudojusieji „Batų namų” paslaugomis už 100 litų ir gavę tai patvirtinančias korteles gali įsigyti specialiai šiam sumanymui įgyvendinti sukurtus trijų modelių odinius Ž. Maslausko rankų darbo batus už pusę kainos.

„Tai geriausias būdas įrodyti rankų darbo avalynės pranašumą prieš serijinius gaminius. Noriu įrodyti, kad mada, išskirtinumas, grožis ir kokybė – ne tik turtingų didmiesčių gyventojų užgaidos. Tai pasiekiama kiekvienam.

Jei šis sumanymas pavyks, neabejoju, jog žmonės supras, kad net ir ekonomiškai naudingiau šiek tiek daugiau sumokėti už kokybišką ir išskirtinį gaminį, nes jis ne tik patogus, bet ir sutaupo nemažai pinigų, kuriuos tenka išleisti nuolat taisant avalynę”, – aiškino Ž. Maslauskas.

Tikslas – sugriauti mitus

Ž. Maslauskas pripažino, kad jam tiesiog įdomu kurti ir nuolat išbandyti ką nors nauja.

Amatininku, o ne verslininku save vadinantis kūrėjas tikina, kad nesiėmus drąsių, kartais net partizaniniais vadinamų rinkodaros būdų tokiame nedideliame mieste kaip Kėdainiai nebūtų įmanoma ne tik kurti rankų darbo avalynės, bet ir konkuruoti su kioskeliuose pigiai ją taisančiais batsiuviais.

„Kažkodėl pas mus gaji nuomonė, kad rinkdamasis kioskelyje ar kokiame nors nuomojamame kambarėlyje teikiamą paslaugą sumokėsiu mažiau.

Tai visiška nesąmonė. Prieš kelerius metus mudu su žmona Jurgita Kėdainiuose pastatėme šiuolaikiškas „Batų namų” dirbtuves būtent tam, kad mūsų klientai jaustųsi gerbiami, laukiami, kad būtų užtikrinti dėl paslaugų kokybės.

Juolab kad visuomet savo darbui suteikiame garantiją”, – pasakojo Ž. Maslauskas.

Žano žmona Jurgita neslėpė, kad didžiausias šeimos iššūkis – sugriauti mitą, neva jų dirbtuvėse viskas brangu.

„Jei žmogui svarbiausia kaina, mes taip pat galime naudoti pigiausias medžiagas ir teikti pigiausias paslaugas. Tačiau mūsų tikslas – kokybė.

Tik svarbu įrodyti, kad už tai verta sumokėti daugiau. Juk, pavyzdžiui, pakalus pakulnes guma avalynę sunešiosite per savaitę ar šiek tiek ilgiau, o kaučiukas atlaikys porą sezonų”, – aiškino J. Maslauskienė.

Tenka ir pertaisyti

J. ir Ž. Maslauskai neslepia, kad dažnai jiems tenka tvarkyti avalynę, kurią taisydami sugadina kiti batsiuviai.

Tokiais atvejais dažniausiai reikia keisti bato modelį, kulnus, jį lopyti ir atlikti kitus sudėtingus darbus.

„Tai kainuoja brangiau nei paprasčiausios avalynės taisymo paslaugos. Tačiau kažkodėl nepagalvojama, kad jei batai iš karto būtų gerai sutaisyti ir nesugadinti, tokių paslaugų būtų nė neprireikę. Juk ne šiaip sau sakoma, kad šykštus moka du kartus”, – įsitikinusi J. Maslauskienė.

„Batų namų” šeimininkai mano, kad niekuomet negalima stovėti vietoje – būtina nuolat tobulėti patiems ir gerinti teikiamas paslaugas.

Štai neseniai jų dirbtuvėse atsirado naujos staklės, kuriomis šlifuojami gaminamos ir taisomos avalynės kulnai, puspadžiai, vaškuojama ir atnaujinama avalynė.

„Mūsų dirbtuvėms tai labai didelė investicija, tačiau ji jau pateisino lūkesčius, nes ne tik taupo meistrų laiką, bet ir suteikia mums galimybę teikti aukštesnės kokybės paslaugas”, – džiaugėsi Ž. Maslauskas.

Siunčia iš kitų miestų

Nors batų taisymas labai susijęs su sezonų kaita, o ruduo – vienas geriausių metų laikų batsiuviams, šiemet dėl neskubančio ateiti šaltuko klientų antplūdžio nėra.

„Nepaisant to, mums nestinga besinaudojančių avalynės taisymo paslaugomis. Taisome ne tiktai kėdainiškių batus – nuolat gauname jų siuntas ir iš Vilniaus bei Tauragės”, – pasakojo J. Maslauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.