Mokesčių permokos bus grąžintos iki liepos pabaigos

Gyventojai jau gali pasitikrinti preliminarias pajamų ir turto deklaracijas.

Gyventojai jau gali pasitikrinti preliminarias pajamų ir turto deklaracijas.
Gyventojai jau gali pasitikrinti preliminarias pajamų ir turto deklaracijas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 19, 2013, 11:47 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:47 PM

Pateikusiems teisingas deklaracijas elektroniniu būdu, mokesčio permokos turi būti grąžintos iki liepos pabaigos, tačiau Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) sieks lėšas pervesti kuo anksčiau.

Permokos teisingai pateikusiems deklaracijas elektroniniu būdu bus pradėtos grąžinti jau balandžio pradžioje, o tiems gyventojams, kurie pildys popierines deklaracijas, įstatymo numatyta tvarka - iki liepos 31 d.

2012 m. gyventojams buvo grąžinta 206 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokų už praėjusius ir ankstesnius mokestinius laikotarpius.

VMI elektroninėje deklaravimo sistemoje (EDS) preliminarias deklaracijas parengė jau 1,5 mln. asmenų. Metines pajamų deklaracijas gyventojai turi pateikti iki gegužės 2 d. 

Per 6 metus gyventojams parengtų iš dalies užpildytų deklaracijų skaičius išaugo beveik 5 kartus - nuo 300 tūkst. 2007 m. iki 1,5 mln. šiemet. 

Pažymėtina, kad iki gegužės 2 d. gyventojai turi pranešti VMI apie sudarytus sandorius grynaisiais, kurie viršija 50 tūkst. litų, nėra notarinės formos ir pagal sandorius gautos pajamos nedeklaruotos VMI. 

Šiemet EDS preliminarios deklaracijos bei pažymos forma nesikeičia, tačiau gyventojų patogumui VMI papildomai įkėlė kur kas daugiau informacijos: deklaruojantys ras išsamesnę informaciją apie metinį papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį, dėl kurio anksčiau kildavo daug neaiškumų, paprasčiau pajamas deklaruos ūkininkai, individualią veiklą vykdę gyventojai, mokėtojams pateikta informacija apie ankstesnių metų neatliktas prievoles. 

VMI suskaičiavo ir preliminariosiose deklaracijose pateikė informaciją apie metinį papildomą neapmokestinamųjų pajamų dydį tėvams (įtėviams), kurių vaikai 2012 m. buvo vyresni nei 18 metų ir mokėsi dieninėje bendrojo lavinimo mokykloje, taip pat išsiskyrusiems, nesusituokusiems ar vienišiems asmenims, auginantiems vaikus. 

Papildomai preliminariose deklaracijose įkelti duomenys apie gyventojų gautas B klasės pajamas: individualios įmonės savininko, ūkinės bendrijos tikrojo nario ar mažosios bendrijos nario iš individualios įmonės, ūkinės bendrijos ar mažosios bendrijos gautos pajamos, priskiriamos susijusioms su darbo santykiais, pajamos iš žemės ūkio veiklos, tiesioginės išmokos bei kitos individualios veiklos pajamos. 

EDS esančias pažymas VMI papildė informacija, aktualia smulkiesiems verslininkams, dirbantiems pagal verslo liudijimą.

Pažymoje gyventojai ras informaciją apie didesnes kaip 15 tūkst. 500 litų pajamas iš verslo liudijimuose nurodytos veiklos, nuo praėjusių metų gegužės 1 d. gautas iš juridinių asmenų, nurodant, kaip tokia informacija turi būti įrašyta deklaracijoje, taip pat visą susijusią informaciją dėl pridėtinės vertės mokesčio, t. y. PVM mokėtojo kodą, registravimosi ir išsiregistravimo PVM mokėtoju datą (-as), priežastis registruotis PVM mokėtoju tiems gyventojams, kurie yra arba privalo registruotis PVM mokėtojais. 

Kaip ir praėjusiais metais, gyventojai 2 proc. nuo GPM galės skirti paramai ir 1 proc. - politinėms partijoms.

Turtą ir pajamas privalo deklaruoti 30 kategorijų asmenys, tarp jų: valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai, bankų ir žiniasklaidos įmonių vadovai, jų valdybos nariai, pavaduotojai ir šeimos nariai, ūkininkai ir jų partneriai. Šiais metais turtą privalančių deklaruoti gyventojų sąrašas papildytas: deklaracijas pateikti privalo valstybės ar savivaldybių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, padalinių vadovai ir jų pavaduotojai bei išvardintas pareigas einančių asmenų šeimų nariai.

Pajamas gali deklaruoti ir tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti mokesčio lengvata ir susigrąžinti dalį išlaidų, jei 2012 m. mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas, taip pat už pirmas studijas ar profesinį mokymą, palūkanas už paimtą būsto kreditą.

Susigrąžinti šias išlaidas gali tie, kurie pernai mokėjo 15 proc. GPM.

Kaip ir pernai, teikti deklaracijas ir susigrąžinti dalį mokesčio gali ir tie gyventojai, kurie praėjusiais metais pasinaudojo per mažu ar visai nepasinaudojo neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD), o tie, kuriems pritaikytas per didelis NPD, turėtų mokestį sumokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.