Lietuvai kelia nerimą Rusijos planai pasienyje atsisakyti veterinarų

Lietuvai kelia nerimą Rusijos

Kybartų pasienio poste atidarytas pirmasis Lietuvos ir Kaliningrado pasienyje veterinarijos kontrolės postas, per kurį bus galima gabenti gyvus gyvūnus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Kybartų pasienio poste atidarytas pirmasis Lietuvos ir Kaliningrado pasienyje veterinarijos kontrolės postas, per kurį bus galima gabenti gyvus gyvūnus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 2, 2013, 2:26 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:58 AM

„Šalis, kuri pasienyje atsisakytų veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybų specialistų, neturi ateities, kas liečia gyvūnų ligas ir žmonių saugą dėl maisto“, - BNS sakė J. Milius. 

Apie tai, kad Rusijoje svarstoma tokia idėja, jis buvo informuotas ketvirtadienį Kybartuose, kur susitiko su Rusijos veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoju Jevgenijumi Nepoklonovu. 

„Sunku pasakyti, kiek ši idėja Rusijoje yra pažengusi ir kas yra jos iniciatorius. Manau, kad pažengusi, jeigu buvo pristatyta ir mums. Europos Sąjungos reikalavimai nurodo, kad pasienio postuose, gabenant gyvūnus, juos turi tikrinti specialistai. Planai, kad tai galbūt darytų pasieniečiai, pasiteisinti negali, nes šiam darbui reikia specialistų - negalima mėginio paimti iš bet kur ir bet kaip“, - BNS sakė J. Milius. 

Jis prognozuoja, kad nepatikrintos produkcijos Rusija negalėtų eksportuoti ir į Lietuvą, ir į Europos Sąjungą. Pasak jo, neteko matyti, kad kurioje nors šalyse pasienyje nedirbtų veterinarai. 

Kybartų pasienio poste atidarytas pirmasis Lietuvos ir Kaliningrado pasienyje veterinarijos kontrolės postas, per kurį bus galima gabenti gyvus gyvūnus. 

Prognozuojama, kad Kybartuose įrengus gyvų gyvūnų tikrinimo postą, gyvūnus gabenti bus paprasčiau ir greičiau. 

„Rugsėjį Kaliningrade vyks varžybos, per Kybartų postą tranzitu per Lietuvą galės būti vežami žirgai. Kol šio posto nebuvo, gyvūnų vežėjai darydavo lankstą per Lenkiją, kurioje buvo tokie postai, ir papildomai iki Kaliningrado nuvažiuodavo 400 kilometrų“, - BNS sakė J. Milius. 

Lietuvos pasienyje veikia 13 veterinarijos postų - po tris Klaipėdos jūrų uoste ir geležinkeliuose, vienas - Vilniaus oro uoste, o likusieji - keliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.