Antradienį prezidentė susitiks su finansų ministru

D.Grybauskaitė su R.Šadžiumi kalbėsis apie ekonominę ir finansinę šalies padėtį, kitų metų valstybės biudžeto formavimą. Taip pat bus aptartas Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymas, Eltai sakė šalies vadovės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 26, 2013, 6:28 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:49 PM

Susitikime turėtų būti paliestas ir Konstitucinio Teismo (KT) nutarimų dėl neproporcingų atlyginimų sumažinimo įgyvendinimas bei pensijų kompensavimo tvarka.

Finansų ministerija yra parengusi finansinę drausmę įtvirtinanti konstitucinį įstatymą - jis yra būtinas po to, kai Lietuva pernai pasirašė Europos fiskalinės drausmės sutartį.

Pasak Finansų ministerijos, šiuo metu galiojantis Fiskalinės drausmės įstatymas užtikrina sutarties įgyvendinimą tik iš dalies. Dokumentų paketą po atostogų svarstys Vyriausybė, po to jam dar turės pritarti Seimas ir Prezidentė

Kaip numato Seimo statutas, iki lapkričio 25 dienos valstybės biudžeto projektas turi būti apsvarstytas Seimo posėdyje.

KT yra pripažinęs, kad teisinis reguliavimas, kuriuo dėl ekonomikos krizės sumažinti valstybės tarnautojų ir teisėjų pareiginės algos (atlyginimo) koeficientai, valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines klases, statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas dydžiai, prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintai teisei gauti teisingą apmokėjimą už darbą. Nutarime pažymima, kad tai prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui, o teisėjų atlyginimų sumažinimą nustatantis teisinis reguliavimas - ir teisėjo bei teismų nepriklausomumo principui.

Šių metų vasario pradžioje KT taip pat pripažino, kad Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo nuostatos dėl sumažintų pensijų mokėjimo prieštaravo Konstitucijai. Tarp valdančiųjų pasigirdo siūlymų neišmokėtas pensijas pradėti grąžinti nuo kitų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.