„Broliškos“ tautos paskelbė viena kitai ekonominį karą

Baltarusijai suėmus Rusijos „Uralkalij“ vadovą Vladislavą Baumgertnerį ir pareikalavus atlyginti 100 mln. JAV dolerių neva padarytą žalą, Kremliaus atsako ilgai laukti neteko. Praėjus vos porai dienų rusai „aptiko“ baltarusiškuose pieno produktuose įvairių mikrobų, kurių juose esą neturėtų būti.

V.Baumgertnerio areštas tapo Baltarusijos ir Rusijos ekonominių rietenų priežastimi.<br>„Reuters“ nuotr.
V.Baumgertnerio areštas tapo Baltarusijos ir Rusijos ekonominių rietenų priežastimi.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 29, 2013, 12:17 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:31 PM

Vyriausiuoju Kremliaus sanitaru vadinamas „Rospotrebnadzor“ vadovas Genadijus Oniščenka visuomet pasiryžęs bausti šalis, su kuriomis Rusija ima nesutarti.

Šįsyk taikiniu pasirinktas Minskas, kuriame pirmadienį areštuotas „Uralkalij“ generalinis direktorius V.Baumgertneris. Lyg tyčia po poros dienų V.Oniščenka paskelbė, kad baltarusiškuose pieno produktuose rasta neleistinų bakterijų, o svieste – perdaug riebalų, tarsi tai būtų blogai.

Baltarusiai už pieno ir mėsos eksportą į Rusiją šįmet ketino gauti 4,3 mlrd. JAV dolerių. Tačiau tokius planus vargu ar pavyks įvykdyti, jei „Rospotrebnadzor“ toliau kabinėsis.

Maža to, rusų sudarytame juodajame sąraše – ir baltarusių kompanija „Savuškin produkt“. Ji priklauso šios šalies verslininkui Aliaksandui Mošenskiui, kuris turi įsigijęs pieno perdirbimo gamyklą ir Rusijoje. Šis verslininkas Baltarusijos spaudoje dažnai vadinamas savo bendravardžio šalies prezidento „pinigine“.

Tarsi būtų maža, įsijungė ir naftos tiekimo kompanija „Transneft“, paskelbusi, kad tiekimą į Baltarusiją sumažins net 400 tūkstančiais tonų per parą. Oficiali priežastis – naftotiekio „Družba“ remontas, o kiek jis tęsis, rusai net nesiima prognozuoti. Tačiau akivaizdu, kad dėl to kentės Mozyriaus ir Novopolocko naftos perdirbimo gamyklos.

Analitikų nuomone, visi šie pranešimai susiję su V.Baumgertnerio areštu. Maskva spaudžia Minską, kad šis suvoktų perlenkęs lazdą. Maža to, netrukus Baltarusija rengiasi prašyti eilinės paskolos iš fondo „EvrazES“, kuriam diriguoja Rusija. Suprantama, nepaleidęs „Uralkalij“ vadovo A.Lukašenka jam reikalingą sumą matys kaip savo ausis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.