Seimas kirto privatininkams, tačiau pataikė verslui

Medienos perdirbimo bei biokuro gamybos įmonės šnairuoja į Seimą, kone akimirksniu palaiminusį Miškų įstatymą ir privatiems miškams užkorusį papildomus mokesčius. Baiminamasi, kad dėl to dar labiau pakils ir taip nemaža medienos kaina, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jan 31, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:25 PM

Seimas paskubomis priėmė pataisas, užkrovusias privačių miškų savininkams papildomą 5 proc. pajamų mokestį. Sumanyta, kad jis turi būti skirtas miško keliams tvarkyti.

Įstatymo kūrėjai aiškino, kad be papildomų mokesčių jie ir toliau liks neišvažiuojami.

Dėl to itin sunerimo medienos verslu užsiimančios įmonės.

Biokuras irgi pabrangs

Medienos perdirbimo ir biokuro įmonės iš privatininkų perka žaliavą, kai jos negali įsigyti iš valstybinių miškų. Įstatymo pataisos joms gali būti ne mažiau skausmingos nei miškų savininkams.

„Už kiekvieną naują mokestį sumoka vartotojai. Biokuras pabrangs tais pačiais 5 ar dar daugiau procentų.

Išvis privačių miškų tiekiamos žaliavos apmokestinimas – tai lyg 5 procentų akcizo įvedimas.

Taip drastiškai šiuo mokesčiu apkraunami tik alkoholio, cigarečių ir degalų pardavėjai“, – sakė biokuro gamybos įmones vienijančios asociacijos „Litbioma“ prezidentas Remigijus Lapinskas.

Pasak R.Lapinsko, išskiriama viena verslo sritis, ir tai daroma tik dėl to, kad valstybė nori palengvinti jai priklausančių miškų tvarkytojų – urėdijų – naštą.

„Valstybė valdo savo turtą ir su juo elgiasi taip, kaip nori. O privačių miškininkų turtas įsigytas jų pačių. Valstybė turi su jais tartis.

Tačiau šiuo atveju nebuvo nei dialogo, nei privačių miško savininkų veiklos analizės“, – kalbėjo R.Lapinskas.

Medieną išgraibsto svetimi

Apvalios, perdirbti skirtos medienos eksportas pastaruoju metu sparčiai didėja.

Pernai trečijį ketvirtį iš Lietuvos jos buvo išgabenta 442 tūkst. kubinių metrų. Per tą patį laikotarpį 2012-aisiais – 390 tūkst. kubinių metrų.

Anot asociacijos „Lietuvos mediena“ prezidento, bendrovės „Grigiškės“ vadovo Gintauto Pangonio, mūsų šalyje vienintelėje iš Baltijos valstybių medieną gali pirkti bet kas ir bet kiek.

Urėdijos ją gali parduoti tik aukcione, kuriuos paprastai laimi eksportuotojai.

Anot G.Pangonio, jie išpučia kainas, o Lietuvos įmonės neįstengia tiek sumokėti.

Negalėdamos pirkti medienos iš valstybinių miškų, jos įsigyja privačiuose. Kai kurios bendrovės iš privatininkų nusiperka net 80 procentų žaliavos.

„Privatininkams uždėtas naujas mokestis privers juos pabranginti žaliavą. Turės brangti ir medienos gaminiai. Tai sumažins lietuviškų produktų konkurencingumą eksporto rinkose“, – aiškino G.Pangonis.

Prašė įvesti tvarką

Jo teigimu, 2013-aisiais Lietuvos medienos produktų eksportas perkopė 8 mlrd. litų. Tai vienas svarbiausių mūsų šalies eksporto sektorių. Nepaisant to, šio sektoriaus įmonės nėra apsaugotos.

„Prašėme Vyriausybės, kad ji pagaliau sukurtų visiems vienodas sąlygas konkuruoti, kaip įmanoma Latvijoje ir Estijoje. Ten 80 proc. medienos leidžiama įsigyti tik savoms gamybos įmonėms“, – sakė G.Pangonis.

Užtat Lietuvoje medieną perka visi, kas netingi. Būna, kad uostas užsikemša nuo konteinerių – mediena išgabenama į Kiniją.

„Užtat mūsų įmonės turi stabdyti gamybą, nes negali nusipirkti žaliavos. Beveik neįmanoma jos įsigyti ir kaimyninėse šalyse, nors latviai ir estai medieną Lietuvoje perka be jokių suvaržymų“, – piktinosi „Lietuvos medienos“ vadovas.

Teks nutraukti verslą?

Anot Vakarų Lietuvos medienos perdirbėjų ir eksportuotojų asociacijos vadovo Rimanto Mušausko, valdžia aiškiai proteguoja valstybinių miškų sistemą.

Todėl žaliavinės medienos kainos šiuo metu taip smarkiai išpūstos, kad perdirbėjai už ją vos beįstengia sumokėti.

„Dalis mūsų asociacijai priklausančių įmonių turi savo miško ir perdirba savo užaugintą medieną. Tai verslas, kurio pelnas retai kada siekia 5 proc. Papildomas mokestis kai kurias šių bendrovių privers nutraukti veiklą“, – prognozavo R.Mušauskas.

Niekas neapskaičiavo nei žalos, nei naudos

Valdas Sutkus

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas

„Nepritariu tokiems sprendimams, kai kiekvienai veiklos sričiai bandoma surinkti atskirus mokesčius. Reikia miškų kelius sutvarkyti? Imame juos iš miškininkų. Reikia užlopyti ar apšviesti Vilniaus gatves? Imame juos iš vilniečių. Juk miško savininkams užkrautas mokestis sustabdys jų veiklą.

Įtarimų kelia ir tai, kodėl Seimas taip skubėjo. Niekas nepaaiškino, kodėl tokio dydžio mokestis įvedamas, neaiški ir surinktų lėšų naudojimo tvarka. Gal po metų to mokesčio prireiks dvigubai didesnio?

Dauguma privačių miškų savininkų – fiziniai asmenys. Jie turi prižiūrėti miškus ir gamtosaugos reikalavimai, kurių jiems tenka paisyti, yra griežti. Dabar juos norima dar labiau sugriežtinti didinant baudas už bet kokį be leidimo nukirstą krūmą. Taip naikinama miško savininkų klasė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.