Verslininkams tenka kariauti su girtuokliais

Rusijos oligarchui Aleksejui Mordašovui priklausančioje kompanijoje „Severstal” visi ateidami ir išeidami iš darbo privalo pūstelėti į alkoholio matuoklį. Atleistųjų – jau keli šimtai. Panašūs metodai taikomi ir Lietuvos įmonėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, Simona Viltrakytė

Feb 20, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:00 AM

Milijardierius A.Mordašovas kovai su stikliuko mėgėjais pinigų nepagailėjo. Įdiegti kontrolės sistemą kainavo net 50 mln. JAV dolerių.

Užtat dabar koncerno darbuotojai nedrįsta ateiti ne tik išgėrę, bet ir pagiringi. Juolab svaigintis darbo vietoje.

Mat taisyklės griežtos: įpūtei 0,3 promilės ir keliauji iš darbo be teisės sugrįžti, rašo „Lietuvos rytas“.

Ieškos ir narkotikų pėdsakų

„Pirmąją vasario pusę, palyginti su sausiu, mūsų kompanijoje pagauta trečdaliu daugiau išgėrusių darbuotojų”, – pripažino „Severstal” generalinis direktorius Sergejus Toporovas.

Ateityje koncernas ketina įdiegti ir narkotikų kontrolės sistemą. Pirmiausia Čerepoveco mieste esančiose įmonėse, kuriose dirba 19 tūkst. žmonių.

Dar praėjusiais metais alkoholio matuokliai buvo įrengti kitose trijose A.Mordašovui priklausančiose bendrovėse. Darbuotojai naujovę sutiko priešiškai, tačiau liko nusilenkti savininko valiai.

Tiesa, iš maždaug 20 tūkst. šių įmonių darbuotojų kai kurie nepakluso taisyklėms: daugiau nei 300 žmonių atleisti dėl alkoholio vartojimo.

Bauda – 3 tūkstančiai litų

Vilniuje 2002 metais pradėjusi dirbti „Dalkia”, kuriai priklauso šilumą sostinei tiekianti „Vilniaus energija”, iškart įvedė tvarką – pradėjo tikrinti darbuotojų blaivumą.

„Išvis netoleruojame alkoholio: net 0,1 promilės reiškia, kad darbuotojas pažeidė galiojančią tvarką. Griežčiausia ir dažniausia bauda – atleidimas iš darbo”, – sakė įmonės atstovas Nerijus Mikalajūnas.

Bendrovėje veikia darbų saugos ir sveikatos tarnyba, kurioje dirba medikai. Tarp jų pareigų – ir nuolatinis personalo tikrinimas alkoholio matuokliais. Jei darbuotojas su aparato rodmenimis nesutinka, jis dar kartą gali būti tiriamas Vilniaus priklausomybės ligų centre.

N.Mikalajūnas sakė, kad įmonė tikrina ir rangovų darbuotojų blaivumą. Tokios bendrovės įpareigotos mokėti po 3 tūkst. litų už kiekvieną atvejį, kai nustatoma, kad jų darbininkas yra neblaivus.

Prasižengei – imk kastuvą

Vilniaus regiono kelių darbuotojai irgi kartkartėmis tikrinami alkoholio matuokliu. Paprastai tai daroma dukart per mėnesį.

Kaip sakė įmonės vadovas Petras Džervus, būta minčių alkoholio tikrintuvus įrengti pačiose kelininkų transporto priemonėse, kad darbą pradėdamas vairuotojas pasitikrintų blaivumą. Tačiau tai pasirodė per brangu.

„Žmonės brangina darbo vietą, todėl išgėrusių ar pagiringų aptinkame retai. Be to, tuos, kurie dirba keliuose, tikrina ir policija.

Neskubame iš darbo mesti žmogaus, jei jis vakar šventė gimtadienį, o šiandien į alkoholio tikrintuvą pripūtė tiek, kiek leidžia Kelių eismo taisyklės. Tik tą dieną stengiamės neleisti jo išvažiuoti į kelią – paliekame dirbti remonto dirbtuvėse ar mosuoti kastuvu”, – pasakojo P.Džervus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.