Mokiniams pakišami patiekalai ir iš pigiausių žaliavų

Vaikams bet kokio maisto neįsiūlysi. Tad yra Lietuvoje mokyklų, kurių mokiniai nuolat skundžiasi, kad patiekalai – neskanūs ir nekokybiški. Jie neišsigalvoja, – tiriant patiekalų kaloringumą, neretai nustatoma gerokai mažesnė jų energinė vertė nei nurodo jų gamintojai.

Ant mokinių stalo atkeliauja mažesnės energinės vertės pietų daviniai dažniausiai todėl, kad patiekalai gaminami nesilaikant receptūrose numatytų produktų kiekių, jie keičiami prastesnės kokybės produktais.<br>V.Balkūno nuotr.
Ant mokinių stalo atkeliauja mažesnės energinės vertės pietų daviniai dažniausiai todėl, kad patiekalai gaminami nesilaikant receptūrose numatytų produktų kiekių, jie keičiami prastesnės kokybės produktais.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2015, 2:52 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:27 PM

Patiekalų energinė vertė – maža 

„Kiekvienais metais vaikų maitinimui skiriame ypatingą dėmesį. Tai viena – prioritetinių VMVT sričių.

Deja, pirmųjų šiais metais atliktų tyrimų, patiekalų kaloringumui nustatyti, rezultatai nedžiugina. Ištyrus pirmuosius mėginius iš Vilniaus, Šiaulių, Klaipėdos ir Panevėžio ugdymo įstaigų, paaiškėjo, kad 55 proc. neatitiko reikalavimų.

Kai kurių patiekalų energinė vertė – net 40 proc. mažesnė nei nurodo gamintojas“, – sakė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) direktorius dr. Jonas Milius.

Ant mokinių stalo atkeliauja mažesnės energinės vertės pietų daviniai dažniausiai todėl, kad patiekalai gaminami nesilaikant receptūrose numatytų produktų kiekių, jie keičiami prastesnės kokybės produktais.

Sostinės Žygimanto Augusto vidurinėje mokykloje (Šeškinės g. 25) nustatyta 17,14 proc. mažesnė pietų davinio energinė vertė nei deklaruoja gamintojas, Vilniaus licėjuje (Širvintų g. 82) – net 40,1 proc., A.Vienuolio pagrindinėje mokykloje (Aušros Vartų g. 23, Vilnius) – 30,28 proc., M.K. Čiurlionio menų mokykloje (T.Kosciuškos g. 11, Vilnius) – 27 proc.

Iš Klaipėdos E.Balsio menų gimnazijos (Statybininkų pr. 22) valgyklos paimtame pietų davinio mėginyje nustatyta 30,68 proc. mažesnė energinė vertė nei nurodo gamintojas valgiaraštyje, P.Mašioto progimnazijos (Varpų g. 3, Klaipėda) – 8,8 proc.

Daugiau dėmesio turėtų skirti savivaldybės

„Pernai patikrinus 85 proc. Lietuvos mokyklų, paaiškėjo, kad net ketvirtadalio visų tirtų patiekalų energinė vertė buvo 38 proc. mažesnė, nei nurodyta valgiaraštyje. Vis dar nustatoma atvejų, kai moksleivių maitinimui tiekiami maisto produktai, kurių sudėtyje yra vaikų maitinimui draudžiamų maisto priedų. 2014 m. tokių pažeidimų nustatyta 6 proc. mokyklų valgyklų.

Ne vienos mokyklos virtuvei reikalingas kapitalinis remontas, įrangos atnaujinimas. Taigi, problemų, kurias būtina kuo greičiau spręsti, apstu“, – pabrėžia J.Milius.

Tyrimai, siekiant išsiaiškinti, koks maistas tiekiamas mokyklose ir darželiuose, vykdomi nuolat, tačiau pažeidimų vis tiek nustatoma gan nemažai, nes trūksta kompleksinių visų pastangų.

Konkursus maitinimo organizavimui laimėję įmonės dažnai nesugeba už pačių pasiūlytą kainą suteikti kokybiškos paslaugos, todėl ir nukenčia sunkiai vizualiai įvertinami dalykai – patiekalams trūksta svorio, jie gaminami iš pačių pigiausių žaliavų, trūksta kaloringumo.

Tyrimai bus tęsiami

J.Milius atkreipia dėmesį, kad nuo šių metų liepos 1 d. VMVT bus atsakinga už darželių ir mokyklų valgiaraščius. Tad šiuo metu analizuoja, kaip ugdymo įstaigos juos sudaro, domisi pažangiausiais Vakarų Europos šalyse naudojamais metodais ir vaikų maitinimo organizavimo klausimais.

Visuose miestuose ir rajonuose bus tęsiami tyrimai patiekalų kaloringumui nustatyti, tikrinama, kaip vaikų ugdymo įstaigų valgyklose užtikrinami higienos ir maisto saugos reikalavimai.

Be to, VMVT teritorinių padalinių inspektoriai kiekvienais metais konsultuoja mokyklų ir darželių vadovus apie tinkamą vaikų maitinimo organizavimą.

Vilniuje, Šiauliuose, Utenoje, Panevėžyje, Tauragėje, Palangoje ir kituose miestuose reguliariai organizuojami pasitarimai su atsakingais ugdymo įstaigų ir savivaldybių švietimo skyrių darbuotojais, kurių metu apžvelgiami patikrinimų rezultatai, rekomenduojama kaip pašalinti trūkumus, supažindinama su sveikos mitybos principais, aptariamos viešojo maitinimo konkursų sąlygos.

Vis dėlto, J.Miliaus nuomone, aktyviau spręsti vaikų maitinimo problemas bei imtis konkretesnių žingsnių turėtų ir savivaldybių vadovai.

Objektyviai nustatyti, ar mokiniai gauna visą patiekalų svorį, kiekį, kaloringumą, kaip sutartyje jiems pateikti įsipareigojo maitinimo paslaugas teikianti įmonė, galima tik atlikus nuodugnius tyrimus laboratorijoje, todėl tokie tyrimai turi būti atliekami gerokai dažniau.

„Puikių pavyzdžių jau yra. Druskininkų, Telšių savivaldybių vadovai, norėdami žinoti, kokį maistą valgo vaikai, finansavo į mokyklas ir darželius tiekiamų pietų davinių laboratorinius tyrimus. Alytaus rajono savivaldybės vadovai patys paprašė, kad VMVT atrinktų mėginius tyrimams kaloringumui nustatyti. Taip rūpintis savo miesto ar rajono vaikais turėtų visi merai, o ugdymo įstaigų vadovai – prisiimti didesnę atsakomybę dėl patiekalų kokybės“, – sakė J.Milius.

Visuomeninės organizacijos, bendruomenių atstovai taip pat galėtų dar aktyviau išsakyti savo nuomonę apie vaikų maitinimą, o apie pažeidimus informuoti VMVT nemokamu numeriu 8-800-40 403. Jausdami, kad ne tik VMVT, tėvai, visuomenininkai, bet ir tiesioginiai paslaugos tiekėjai juos kontroliuoja ir yra reiklūs kokybei bei maistingumui, atsakingiau į savo pareigas žiūrės ir maitinimo įstaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.