Lietuvos pievagrybių karaliaus dosnumą įkvėpė „Facebook“ sėkmė

Siekis atkreipti dėmesį ar nuoširdumo protrūkis? Tokios spėlionės pasklido kartu su žinia, kad verslininkas Kęstutis Juščius apdovanojo bendrovės „Baltic Champs“ darbuotojus.

K.Juščius tvirtino akcijas dovanojęs tik norėdamas atsidėkoti darbuotojams.<br>Nuotr. iš LR archyvo
K.Juščius tvirtino akcijas dovanojęs tik norėdamas atsidėkoti darbuotojams.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius, Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Jun 28, 2015, 5:30 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 11:45 PM

1,5 proc. maždaug už 586 tūkst. eurų vertės akcijų. Tokią dovaną iš savininko gavo 400 buvusių ir dabartinių bendrovės darbuotojų. Jiems padalyta 2,7 mln. „Agrowill Group“ akcijų, kurių vienos vertė siekė 0,217 euro.

„Agrowill Group“ vienija žemės ūkio bendroves bei informacinių technologijų, nekilnojamojo turto valdymo, žemės ūkio produktų prekybos įmones. Jos akcijos kotiruojamos „Nasdaq OMX Vilnius“ biržoje.

Kol kas negalės parduoti

Pats K.Juščius už darbuotojus žadėjo sumokėti ir mokesčius, kuriuos paprastai turi atseikėti dovanų gavėjai.

Po šio sandorio didžiausio „Agrowill Group“ akcininko K.Juščiaus „Baltic Champs Group“ dalis sumažėjo nuo 53 iki 51,5 proc.

Tačiau dovanojimo sutartyse numatyta, kad naujieji savininkai akcijų negalės parduoti porą metų.

Taip siekta išvengti akcijų kainos pokyčio biržoje.

Norėjo padėkoti

„Padovanoti akcijas darbuotojams nusprendžiau dar prieš metus. Tačiau tik dabar tas sandoris įvyko.

Viskas užtruko, nes reikėjo įveikti nemažai procedūrų, o Lietuvoje kol kas nėra tokios patirties“, – „Lietuvos rytui“ sakė K.Juščius.

Kai 2014-aisiais K.Juščiaus valdoma bendrovė „Baltic Champs“ įsigijo 53 proc. „Agrowill Group“ akcijų, būta rimtos sukakties. Tuo metu pievagrybių augintojai minėjo įmonės 20 metų sukaktį.

„Buvau pažadėjęs darbuotojams 2 mln. akcijų. Bet kai pradėjau jas dalyti, pamačiau, kad tiek – per mažai.

Atrodė, kad žmonių sąrašas jau buvo sudarytas, bet dar norėjosi atsidėkoti ir tiems darbuotojams, kurie daugiausia talkino auginant įmonę.

Tad dovanojamų akcijų skaičius padidėjo iki 2,7 milijono“, – kalbėjo K.Juščius.

Naudos nesivaikė

Ar toks sumanymas kilo žinant, kad žmonės, kurie dirba sau, stengiasi labiau? Juk akcijos suteikia galimybę darbuotojams jaustis ir savininkais.

„Ne, nenoriu tos dovanos sieti su mintimi, kad dabar įmonė tai jau pasieks gerų finansinių rezultatų, nes gavę akcijų žmonės nersis iš kailio. Tai tėra normali žmogiška padėka. Gyvenime juk žmonės nebijo padėkoti vieni kitiems ir už tai, kas gera, padovanoja, tarkime, saldainių.

O kai tai padarome versle, kitiems atrodo nenormalu. Bet ar verslininkas – ne žmogus, o tik pinigų gamybos mašina?“ – svarstė K.Juščius.

Pasak verslininko, jis tiesiog atsilygino žmonėms, kurie kartu kūrė „Baltic Champs Group“ ir padėjo įgyvendinti daugybę planų.

„Kiek kiekvienas jų gavo akcijų, priklauso nuo darbo stažo įmonėje. Ilgiausiai dirbę žmonės gavo maždaug po 20 tūkst. akcijų.

Darbuotojai, kurie atėjo jau susijungus įmonėms į grupę, šioje akcijoje nedalyvavo“, – tikino K.Juščius.

Dovanoja tiems, kuriais iš tiesų pasitiki

* Pasaulyje apstu pavyzdžių, kai įmonių savininkai nusprendžia darbuotojams padovanoti ne tik po kuklų akcijų paketą. Kartais jiems atitenka pačios bendrovės.

* Antai 2010-aisiais, švęsdamas 81-ąjį gimtadienį, Bobas Moore’as savo įmonės darbuotojams padovanojo visas jos akcijas. Bendrovė šiuo metu pavadinta buvusio savininko vardu – „Bob’s Red Mill Natural Foods“.

* Pagal savininko sukurtą planą, kompanija ir jos 400 rūšių produktų linija, į kurią patenka akmeninėmis girnomis malti miltai, sausieji pusryčiai ir duona, priklauso maždaug 200 darbuotojų.

* „Šie žmonės per daug gerai atlieka savo darbą, kad aš tiesiog galėčiau visa tai parduoti“, – sakė B.Moore’as. Jis kompaniją įkūrė 1978 metais kartu su savo žmona Charlee.

* O štai „Facebook“ prieš dešimtmetį buvo mažai kam žinoma kompanija, pasamdžiusi grafičių dailininką Davidą Choe išgražinti pirmojo biuro patalpų Palo Alte (Kalifornija, JAV).

* Už darbą vyrukas prašė 8 tūkst. dolerių, tačiau pasiderėjęs nusileido ir sutiko vietoj grynųjų paimti tos pat vertės kompanijos akcijų.

* Beje, tais laikais pinigų stokoję „Facebook“ įkūrėjai daugeliui patarėjų ar darbuotojų mokėdavo akcijomis – nuo 0,1 iki 0,25 proc. įmonės vertės.

* Kai 2012 m. gegužės 18 d. „Facebook“ pradėjo viešą prekybą akcijomis biržoje, pasaulyje ne vienas žmogus akimirksniu virto milijonieriumi.

* Pats D.Choe staiga tapo vieną didžiausių honorarų kada nors gavusiu menininku – jo 0,22 proc. kompanijos akcijų virto 200 mln. dolerių. Beje, jei jis akcijų dar nepardavė, tai šiuo metu jų vertė jau viršytų 0,5 mlrd. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.