Ideologija kainuoja: V. Putinas įstūmė Rusiją į aukso spąstus

Rusijos prezidentas norėjo padaryti valstybės iždą auksinį. Tokiu būdu jis norėjo pabėgti nuo dolerio dominavimo ir išpešti naudos iš augančios aukso kainos kriziniu laikotarpiu. Kaip dabar aiškėja, tai buvo didelė klaida, rašo Nando Sommerfeldtas ir Holgeris Zschäpitzas Vokietijos dienraštyje „Die Welt“.

Taurusis metalas netikėtai „išėjo iš mados“ – investuotojai juo nebesidomi, ir jo kaina gerokai nukrito.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Taurusis metalas netikėtai „išėjo iš mados“ – investuotojai juo nebesidomi, ir jo kaina gerokai nukrito.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ideologija kainuoja. Vladimiras Putinas dabar turi progą pats tuo įsitikinti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ideologija kainuoja. Vladimiras Putinas dabar turi progą pats tuo įsitikinti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-07-28 17:42, atnaujinta 2017-10-23 10:52

Ideologija kainuoja. Vladimiras Putinas dabar turi progą pats tuo įsitikinti. Rusijos prezidentas seniai turėjo tikslą išsivaduoti iš Vakarų, kadangi su jo pasaulėžiūra niekaip nesiderino tas faktas, kad Rusijos iždas iš esmės buvo dolerinis. Ir jis ėmė galvoti apie alternatyvą.

Nuo 2007 metų Rusija padidino aukso atsargas daugiau kaip tris kartus, teigia „Die Welt“ apžvalgininkai. Vietoje buvusių 400 tonų dabar valstybės ižde yra 1275 tonos aukso, be to, vien tik birželio mėnesį jos pasipildė dar 24,2 tonos. Tačiau taurusis metalas netikėtai „išėjo iš mados“ – investuotojai juo nebesidomi, ir jo kaina gerokai nukrito. Nuo 2014 metų pradžios auksas neteko penktadalio savo vertės, uncijos kaina nukrito žemiau 1100 dolerių, tai yra, iki žemiausios vertės, kuri paskutinį kartą buvo užfiksuota 2010 metų kovą.

O tai reiškia, kad dabartinių Rusijos aukso atsargų vertė yra 45 mlrd. dolerių – lygiai tiek, kiek ir 2011 metais, nors nuo to laiko V.Putinas jas papildė 439 tonomis, teigiama straipsnyje. Perskaičiavus į dabartinę Trojos uncijos (31,1034768 gramo) kainą išeina, kad Putinas prarado apie 15 mlrd. dolerių.

Tai gana didelė suma atsižvelgiant į dabartines Rusijos realijas, teigia autoriai. Įvertinus tai, kad visi valstybės rezervai šiuo metu yra 358 mlrd. dolerių, nukritusi aukso kaina juos sumažino bemaž 5 procentais.

Greitu laiku padėtis gali pablogėti dar labiau. Investicinis bankas „Goldman Sachs“ prognozuoja, kad aukso kaina gali nukristi žemiau 1000 dolerių už unciją jau artimiausiu metu. „Dolerio pozicijos stiprės, dėl to aukso kaip rezervinės valiutos reikšmė mažės“, – aiškina banko analitikas Jeffrey Curie.

Visa tai liudija, kad V.Putino planas atsisakyti svarbiausios Vakarų valiutos, greičiausiai, žlugo, daro išvadą straipsnio autoriai. Bėda ta, kad Kremliui nėra kelio atgal: jis pateko į aukso spąstus.

Milijardinės lėšos susietos su auksu, ir trumpalaikėje perspektyvoje jas panaudoti gelbėjant ekonomiką ne taip paprasta. Jeigu V.Putinas sugalvos atsikratyti dalies savo aukso atsargų, jis dar labiau numuš jo kainą ir padarys dar didesnę žalą Rusijai. Todėl to jis negali daryti ir nedarys, teigiama straipsnyje. Jis paprasčiausiai liks ištikimas savo antivakarietiškai politikai ir tikėsis, kad Rusijos žmonės nepastebės fakto, jog jų mylimo prezidento ideologija jiems nepigiai atsieina, baigia savo straipsnį „Die Welt“ apžvalgininkai.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.