Trakų rajone kiaulių maras – dar poroje smulkiųjų ūkių

Trakų rajono savivaldybėje patvirtinti dar du nauji afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai. Židinys nustatytas Grendavės kaimo (Trakų r.) mažame ūkyje, kuriame augintos trys kiaulės. Atliekant tyrimą paaiškėjo, kad šis ligos atvejis susijęs su anksčiau šiame kaime nustatytu židiniu, nes gyventojus sieja giminystės ryšiai.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-21 17:24, atnaujinta 2017-10-19 14:21

Antrasis AKM atvejis patvirtintas nedideliame ūkyje (laikytos taip pat 3 kiaulės) Kęstučių k., Onuškio seniūnijoje. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistams patvirtinus AKM diagnozę, ūkiuose laikytos kiaulės sunaikintos, atlikta pirminė ūkių dezinfekcija. Aplink ligos židinius 3 km ir 10 km spinduliu nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Šios kiaulių laikymo vietos jau ankščiau buvo patekusios į apsaugos ir priežiūros zonas. Kiaulių laikymo vietos, patenkančios į apsaugos zonas, tikrinamos veterinarijos gydytojų, registruojamos jose laikomos kiaulės, atliekami klinikiniai tyrimai, imami kraujo mėginiai. Gyventojams iš šių zonų draudžiama išvežti kiaules ir kiaulieną. Žmonės, gyvenantys nustatytų zonų teritorijoje ir norintys savo reikmėms paskersti laikomas kiaules, privalo apie tai informuoti Trakų valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir suderinti mėginių paėmimą. Mėsą bus galima vartoti tik gavus neigiamus AKM tyrimų rezultatus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad draudžiama kiaules šerti termiškai neapdorotais pašarais, be to privalu laikytis kitų biologinės saugos reikalavimų (termiškai apdoroti pašarus, riboti pašalinių asmenų apsilankymus ūkiuose ir kt.). Jeigu AKM židinys nustatomas kiaulių laikymo vietoje, savininkams draudžiama lankytis kitose kiaulių laikymo vietose ne mažiau kaip 48 valandas. Šią savaitę AKM nustatytas Josvainių seniūnijos Ruseinių miško apylinkėse (Kėdainių r.) sumedžiotam šernui. Šis rajonas priskiriamas AKM užkrėstai teritorijai, kurioje nuolat vykdoma stebėsenos programa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.