V. Antonovas siautėja – ieškinys Lietuvai išaugo iki 250 mlrd.

Rusijos verslininkas, buvęs Lietuvos nacionalizuoto banko „Snoras“ bendraturtis Vladimiras Antonovas, Maskvos arbitražo teismui anksčiau pareiškęs ieškinį dėl daugiau kaip 40 mlrd. rublių išieškojimo iš Lietuvos Respublikos, gali padidinti ieškinio sumą iki 230–250 mlrd. rublių, rašo Rusijos portalas „vz.ru“ (rugsėjo 13 d. Rusijos CB nustatytas kursas – 1 euras = 72,3359 rub. – Red.).

Bankas „Snoras“ priklausė tarptautinei finansinei grupei „Convers Group“, o ši priklausė V.Antonovui.<br>P.Lileikio nuotr.
Bankas „Snoras“ priklausė tarptautinei finansinei grupei „Convers Group“, o ši priklausė V.Antonovui.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2016, 1:06 PM, atnaujinta May 13, 2017, 5:33 AM

„Reikia suprasti, kad tai (40 mlrd. rublių) pirmas skaičius. Bankas „Snoras“ buvo didelės grupės dalis, ir skaičius didės kelis kartus... Aš manau, kad mes greičiausiai kalbėsime apie 230–250 mlrd. rublių ieškinius Lietuvai“, – cituoja portalas V.Antonovo žodžius, pasakytus agentūrai „RIA Novosti“.

Jis patikslino, kad dabartiniu metu rengiama ataskaita apie visos grupės įvertį. „Patikslintas skaičius gims artimiausiu metu. Po to mes bet kuriuo metu turime teisę padidinti reikalavimą teisme“, – pažymėjo verslininkas.

V.Antonovas rugpjūčio 5 dieną pareiškė ieškinį, reikalaudamas išieškoti iš Lietuvos jos Teisingumo ministerijos asmenyje daugiau kaip 20,2 mlrd. rublių turtinei žalai kompensuoti nacionalizavus banką ir daugiau kaip 19,9 mlrd. rublių kompensuoti žalai, padarytai verslo reputacijai. Be to, ieškovas reikalauja pripažinti tikrovės neatitinančiomis žinias, kurias paskleidė, kaip sakoma teismo nutartyje, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir kurios 2011 metais buvo patalpintos Rusijos ir Lietuvos elektroninėje žiniasklaidoje, rašoma straipsnyje.

Buvę Lietuvos banko „Snoras“ akcininkai V.Antonovas ir jo partneris Raimondas Baranauskas 2011 metų lapkričio mėnesį sulaikyti Didžiojoje Britanijoje pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį. Vėliau V.Antonovas buvo paleistas už užstatą.

Lietuvos prokuratūra rengėsi jį ir R.Baranauską papildomai apklausti byloje dėl banko „Snoras“ turto grobstymo stambiu mastu už maždaug 565mln. eurų, dokumentų klastojimo ir melagingos buhalterinės apskaitos. 2015 metais V.Antonovas, Lietuvos prašymu priėmus sprendimą dėl jo ekstradicijos iš Didžiosios Britanijos, išvyko į Rusiją, teigia leidinys.

Bankas „Snoras“ priklausė tarptautinei finansinei grupei „Convers Group“, o ši priklausė V.Antonovui. „Convers Group“ turėjo 68,10 proc. banko akcijų, dar 25,3 proc. akcijų turėjo R.Baranauskas. Savo ruožtu kaimyninės Latvijos vyriausybė paskelbė apie banko „Krajbanka“ nacionalizavimą, kuris buvo arti žlugimo.

Daugiau kaip 60 proc. šio banko akcijų taip pat priklausė V.Antonovui. Jis įtariamas neteisėtai ėmęs iš banko lėšų kitiems projektams finansuoti. V.Antonovo ieškinio Lietuvai svarstymas Maskvos arbitražo teisme turi prasidėti rugsėjo 22 dieną.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.