D. Trumpo sėkmė kelia nerimą rinkoms: akcijos smuks, doleris nuvertės

[[ge:lrytas:lrytas:261448]]

JAV prezidento rinkimai sukėlė nerimą akcijų rinkose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidento rinkimai sukėlė nerimą akcijų rinkose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidento rinkimai sukėlė nerimą akcijų rinkose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidento rinkimai sukėlė nerimą akcijų rinkose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2016, 8:10 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 10:21 AM

Rinkos baiminasi, kad D.Trumpo pergalė gali sukelti didžiulį ekonominį ir politinį sąmyšį bei sutrikdyti investuotojus, kurie tikėjosi, kad laimės Demokratų partijos kandidatė Hillary Clinton, kurios politika šiek tiek senamadiška, bet labiau nuspėjama.

D.Trumpas yra pagrasinęs nutraukti pagrindinius prekybos susitarimus ir nustatyti griežtus apribojimus importui iš tokių šalių kaip Meksika ir Kinija, o tai galėtų sumažinti prekybos srautus ir pakenkti jau ir taip lėtam pasaulio ekonomikos augimui.

Vyriausiasis investicijų vadovas Čikagos banke „BMO Private Bank“ Jackas Ablinas prognozuoja, kad JAV akcijos per ateinančias 10 prekybos sesijų gali smukti daugiau nei 10 proc., D.Trumpą išrinkus į galingiausią pasaulyje poziciją.

„Investuotojai nežino, ko iš jo tikėtis; jo išdėstyta politika labai miglota, o elgesys kaprizingas. Užsienio rinkos, ypač besiformuojančios, sulauktų didelio smūgio. Šios rinkos labiau priklauso nuo importo pas mus nei mūsų importo į jas“, – sakė D. Ablinas.

Sąmyšis rinkose gali nulemti kitokį nei tikėtasi JAV Federalinio atsargų banko sprendimą – gruodį sumažinti palūkanų normas.

Augant D.Trumpo pergalės tikimybei, pasaulio akcijų rinkos fiksavo smukimą, pralenkusį net „Brexit“ poveikį.

Dolerio, Meksikos peso ir žaliavinės naftos vertė smuko, D.Trumpui surenkant vis daugiau balsų. JAV „ESc1“ akcijos krito beveik 5 proc., todėl buvo renkamasi saugiai investuoti į valstybės obligacijas, auksą ir Japonijos jeną.

Investuotojai prognozuoja, kad tokiose rinkose kaip Meksika gali prasidėti paniškas akcijų pardavimas. „MSCI Emerging Markets“ besiformuojančių rinkų indeksas smuko 3,1 proc. – tai didžiausias dienos nuostolis nuo birželio 24 d., kai rinkas šokiravo Britanijos balsavimas dėl „Brexit“.

Meksikos peso vertės pokyčiai laikomi ženklu, skelbiančiu D. Trampo pergalę, nes pastarojo politika būtų labai nenaudinga Meksikos ekonomikai, smarkiai priklausančiai nuo eksporto. Pesas smuko daugiau nei 13 proc. – į rekordines žemumas, – pasirodžius pirminiams rezultatams, iškėlusiems politikos naujoką į pirmąją vietą.

Trečiadienį naftos kainos smuko, respublikonų kandidatui į JAV prezidentus Donaldui Trumpui priartėjus prie prezidento posto ir aplenkus varžovę, rinkų numylėtinęHillary Clinton.

Pasirodžius daliniams rinkimų rezultatams, pranešantiems apie šokiruojamą D. Trumpo pergalę, pasaulinėse finansų rinkose įsivyravo chaosas.

Maždaug 8 val. 15 min. Lietuvos laiku JAV „West Texas Intermediate“ žaliavinės naftos ateities sandoriai gruodžio mėnesiui smuko 1,22 JAV dolerio iki 43,76 JAV dolerio, o „Brent“ rūšies naftos ateities sandoriai sausio mėnesiui krito 1,08 JAV dolerio iki 44,96 JAV dolerio.

„Tai žingsnis į nežinią, nes niekas nežino, koks prezidentas bus D. Trampas, – pakomentavo rinkos tyrimų bendrovė „Capital Economic“. – Ar jis bus tas pats demagogas, grasinęs pasodinti į kalėjimą savo politinius oponentus, nubausti žiniasklaidą, statyti sienas pasienyje ir pradėti pasaulinės prekybos karą? O gal jam pavyks vadovauti nuosaikiau?“

Auksas brango

Donaldo Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose privertė investuotojus ieškoti saugių aktyvų ir tai paskatino aukso kainų augimą. Šio tauriojo metalo kaina trečiadienį šoktelėjo beveik 5 proc., iki aukščiausio lygio per šešias savaites, vėliau aukso kainų augimas kiek atslūgo. Tai didžiausias aukso kainų augimas per vieną prekybos sesiją nuo birželio 24 dienos, kai britams nubalsavus už šalies pasitraukimą iš ES taurusis metalas pabrango iškart 8 proc.

D. Trumpo pergalė gali sukelti ekonominį ir pasaulinį neapibrėžtumą, taip pat prislopinti JAV federalinio atsargų banko ryžtą didinti palūkanų normas kitą mėnesį.

Trečiadienio dienos prekyboje, palyginti su antradienio vakarine prekyba, aukso kaina ūgtelėjo nuo 1 tūkst. 275,26 iki 1 tūkst. 302,00 dolerio už unciją. Ateities sandorių aukso kaina Niujorke sumažėjo 28,2 JAV dolerio ir siekė 1 tūkst. 302,70 JAV dolerio už unciją.

„D. Trumpo prezidentavimas reiškia ilgalaikį neapibrėžtumo laikotarpį, per kurį kiekvienas naujai išrinkto prezidento pareiškimas turės didžiulį poveikį rinkoms, – sakė Joshua Rotbartas, Honkongo „J. Rotbart & Co“ atstovas.

„Ekonominis neapibrėžtumas sukels saugių aktyvų paklausos augimą ir išpardavimą Azijos akcijų rinkose“, – sakė analitikas Cameronas Alexanderis iš „Thomson Reuters GFMS“.

Sidabro kainos trečiadienį, palyginti su antradienio vakarine prekyba, ūgtelėjo nuo 18,341 iki 18,62 JAV dolerio. Platinos kaina sumažėjo nuo 1 tūkst. 002,60 iki 1 tūkst. 002,50 JAV dolerio, o paladis atpigo nuo 662,97 iki 654,47 JAV dolerio už unciją.

Stebi pokyčius

Britanijos ir Europos rinkos vertina padėtį po pradinio akcijų vertės nuosmukio po Donaldo Trumpo pergalės Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidento rinkimuose, praneša BBC.

Ryto prekyboje „FTSE 100“ akcijos smuktelėjo 1,4 proc., vėliau ūgtelėjo iki 6 838 punkto.

Kitose didžiosiose Europos akcijų rinkose irgi fiksuotas smukimas, investuotojams renkantis saugias akcijas, auksą ir valiutas, ypač jeną. Biržos prekybininkai tikėjosi, kad demokratė Hillary Clinton nugalės respublikoną D. Trampą ir taps JAV prezidente.

Prancūzijos „Cac“ indeksas ir Vokietijos „Dax“ abu nukrito po maždaug 1 proc.

Kai kurie analitikai prilygina D. Trampo pergalės poveikį „Brexit“ rezultatų poveikiui, bet nė vienoje akcijų ir valiutų rinkoje nepastebėtas toks smarkus pokytis kaip po birželio mėnesio balsavimo dėl Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Didžiausi „FTSE 100“ laimėtojai bus farmacijos įmonės, aukso gavybos bei kasybos bendrovės, o skaudžiausiai nukentėjo bankai ir mažmeninės prekybos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.