1516 metais Bavarijoje (Vokietija) aludariams buvo nurodyta, kad jie gyventojų mėgstamą gėrimą gali virti tik iš trijų sudedamųjų dalių – miežių salyklo, vandens ir apynių.
Šiais laikais reikalavimai alui – visai kitokie, nes gaminant šį gėrimą naudojami įvairiausi priedai. Bet Rusijoje parengtas naujas reglamentas sukėlė itin daug ginčų.
Ministerija nesutiko
Iki šiol rusų aludariai kitokiomis medžiagomis galėdavo pakeisti tik penktadalį salyklo, o pagal naują tvarką – net iki 50 procentų. Negana to, cukraus turinčių produktų viršutinė jo koncentracijos riba padidinta nuo 2 iki 5 procentų.
Tokį planą jau palaimino Eurazijos ekonominė komisija, tad nauji reikalavimai bus taikomi ne tik Rusijos, bet ir Kirgizijos, Kazachijos, Baltarusijos ir Armėnijos aludariams. Tiesa, tam paprieštaravo Rusijos finansų ministerija – jos nuomone, tai yra ne kas kita kaip mėginimas sumenkinti alaus kokybę.
Galės išvirti pigiau
Analitinės kompanijos „SovEkon“ direktoriaus Andrejaus Sizovo tvirtinimu, taip pakeisti procentai reiškia, kad alaus daryklų sąnaudos gerokai sumažės, nes vietoj salyklinių miežių jos galės pirkti daugiau ryžių ar kukurūzų, mat jie dažniausiai būna gerokai pigesni.
Tad nėra ko stebėtis, kad „Carlsberg Group“ priklausančios „Baltika“, taip pat „Heineken“ ir „InBev-Efes“ atstovai palaikė naująjį reglamentą. O šioms kompanijoms tenka 70 proc. Rusijos alaus rinkos.
Žada įvairesnių skonių
Tiesa, patys aludariai permainų nesiejo su mažesnėmis sąnaudomis ar galbūt pasikeisiančia alaus kokybe.
Antai „Baltika“ atstovas Aleksejus Kedrinas tvirtino, kad kompanijos naudojami priedai – vaisių ekstraktai, sultys, uogos aba specialios žirnių rūšys – yra brangesni už įprastą salyklą.
Patenkintas buvo ir „InBev-Efes“ atstovas Orazas Durdijevas.
Pasak jo, pasikeitus reikalavimams alaus gamintojai taps lankstesni, galės greičiau taikytis prie pirkėjų skonio ir gaminti įvairesnių rūšių alų.
„Nesąžininga, kad visame pasaulyje pripažinti „Hoegaarden“ ar „Miller“ Rusijoje laikomi alaus gėrimais“, – tikino O.Durdijevas.
Savo ruožtu Kirilas Bolmatovas iš „Heineken“ aiškino, jog vartotojams bus pasiūlyta naujovių: su daugiau ryžių ketinama virti azijiečiams, o su daugiau kukurūzų – amerikiečiams įprasto skonio alų.
Anot aludarių, paties gėrimo kainai šios permainos įtakos neturės. Kita vertus, net ir įsigaliojus naujam reglamentui niekas neprivers gamintojų keisti dabar naudojamų receptų.