Lenkijos universitetai sugalvojo būdą užsidirbti: Lietuvoje vargu ar tai išplistų

Krokuvos kalnakasybos ir liejybos universitetas nusprendė steigti alaus daryklą. Jos akcininkais galės tapti kiekvienas studentas ir dėstytojas. Kitos aukštosios mokyklos jau pardavinėja savo gamybos vyną.

Tikimasi, kad alus taps populiarus ne vien universiteto kavinėje „Studio“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tikimasi, kad alus taps populiarus ne vien universiteto kavinėje „Studio“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2018, 12:31 PM, atnaujinta Dec 15, 2018, 12:32 PM

Vokiškai daryklos įrangai reikalingus 800 tūkst. eurų universitetas nusprendė surinkti pardavinėdamas įmonės akcijas ir visiškai nenaudodamas mokymo procesui skiriamų lėšų. Tikimasi, kad alus taps populiarus ne vien universiteto kavinėje „Studio“.

Būtent šios kavinės darbuotojams kartu su kultūros renginius universitete organizuojančio fondo „Akademica“ vadovais ir kilo mintis gaminti nuosavą alų.

Kaip pareiškė „Akademica“ pirmininkas Damianas Zurawskis, nuosavas alus universitetui ne tik duos papildomų pajamų, bet ir suteiks savotiško prestižo. Mat beveik visi senieji Europos universitetai gamina savo vardu pavadintą vyną ar alų, o tokios tradicijos prigijo dar viduramžiais.

Netrukus Krokuvos universitetas švęs įkūrimo šimtmetį, todėl renginių svečius bus galima vaišinti ir originaliu alumi. Be to, šis gėrimas nuo seno mėgstamas kalnakasių ir metalo liejikų šeimose.

Anot D.Zurawskio, universiteto sprendimą steigti alaus daryklą paskatino ir tai, kad dvi kitos aukštosios Krokuvos mokyklos jau anksčiau ėmė gaminti savo vyną.

Pirmoji spausti jį iš savo vynuogynuose prisirpusių uogų daugiau nei prieš dešimtmetį ėmė seniausia Lenkijos aukštoji mokykla – Krokuvos Jogailos universitetas.

Jo vadovai pastebėjo, kad per vizitus senuose užsienio universitetuose svečiai vaišinami savų vynuogynų vynu, tad nutarė ir Lenkijoje atgaivinti tokį paprotį.

Prieš keturis šimtus metų Jogailos universitetas garsėjo vynu, o vynuogėmis buvo užsodinęs keturis šimtus hektarų, net karališkosios Vavelio pilies šlaitus.

Dabar vynuoges buvo nuspręsta auginti universitetui priklausančiame eksperimentiniame tiriamajame ūkyje, iš pradžių – vos trijų hektarų plote.

„Novum“ pavadinto vyno kol kas galima įsigyti tik šiame ūkyje įrengtoje parduotuvėje ir netoliese esančiame viešbutyje, bet ateityje jį ketinama pasiūlyti plačiau. Mat Jogailos universitetas nusprendė įsteigti vyno gamintojų specialybės studijas, kurios sulaukė didžiulio susidomėjimo.

Tai paskatino kitą Krokuvos aukštąją mokyklą – Žemės ūkio universitetą – gaminti vyną „Uniwersitetskie grono“.

Anot mokslo įstaigos vadovų, studentams tai tapo galimybe patobulinti praktinius įgūdžius, o universitetas taip gali papildomai užsidirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.