„Swedbank“ įtariamas pinigų plovimu – pateikė savo komentarą

Visose trijose Baltijos valstybėse aktyviai veikiantis Švedijos bankas „Swedbank“ galėjo būti įtrauktas į beveik dešimtmetį trukusias pinigų plovimo per „Danske Bank“ Estijos filialą schemas, pranešė Švedijos televizija SVT.

Televizijos kanalo duomenimis, milijardai kronų buvo išplauti per „Swedbank“ ir „Danske Bank“ filialus Baltijos šalyse, konkrečiai – Estijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Televizijos kanalo duomenimis, milijardai kronų buvo išplauti per „Swedbank“ ir „Danske Bank“ filialus Baltijos šalyse, konkrečiai – Estijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2019, 10:13 AM, atnaujinta Feb 20, 2019, 1:49 PM

Nutekėjo milijardai

SVT laidoje „Uppdrag Granskning“ pareikšta, jog pinigų srautai tarp „Swedbank“ ir „Danske Bank“ filialo Estijoje galėjo viršyti 40 mlrd. Švedijos kronų (3,8 mlrd. eurų), tai vyko 2007-2015 metais ir galėjo būti pinigų plovimas, jie keliavo tarp maždaug 50-ies realios veiklos nevykdžiusių įmonių sąskaitų.

Estijos dienraštis „Postimees“ tvirtina turįs duomenų apie daugiau kaip dešimties Estijos „Swedbank“ klientų sąsajas su įtartinais pinigų pervedimais, kurių sumos siekdavo milijonus ar dešimtis milijonų JAV dolerių.

Estijos „Swedbank“ vadovybė atsisakė susitikti su „Postimees“ žurnalistais šiai temai aptarti, bet antradienį vakare dienraštis sulaukė trumpo pranešimo iš „Swedbank“ Estijos padalinio viešųjų ryšių skyriaus vadovės Kristiinos Herodes.

Jame teigiama: „Mes netoleruojame pinigų plovimo ir laikome jį itin sunkiu nusikaltimu. Šiuolaikinėje bankininkystėje tai yra vienas rimčiausių iššūkių, su kuriais susiduriame.

Neteisėtais būdais įgytų pinigų legalizavimui nuolat kuriamos naujos schemos, į kurias bandoma įtraukti finansų institucijas. Todėl šį prevencinį darbą laikoma labai svarbiu. Tai – mūsų prioritetas“.

Bankas pateikė komentarą

„Swedbank“ negali komentuoti informacijos, susijusios su konkrečiais klientais, ir turi laikytis banko konfidencialumo įsipareigojimų, teigiama „Swedbank“ grupės komunikacijos padalinio vadovo Gabrielio Franckės Rodau komentare, pateiktame Eltai.

Naujienų agentūrai perduotas komentaras reaguojant į Švedijos žiniasklaidos paviešintą informaciją apie galimą banko įsivėlimą į pinigų plovimo atvejus.

Komentare teigiama, kad pinigų plovimo prevencija – vienas iš svarbiausių mūsų banko veiklos prioritetų.

„Pinigų plovimas yra sunkus nusikaltimas, tai yra vienas iš sunkiausių iššūkių, su kuriais šiandien susiduria finansų sektorius. Todėl pinigų plovimo prevencija ir užkardymas yra vienas iš svarbiausių mūsų banko veiklos prioritetų. Gavę įspėjamųjų ženklų apie įtartinus sandorius ir neaiškią klientų lėšų kilmę, imamės veiksmų. Pasitikime savo banko sistemomis ir procesais, kuriuos naudojame pinigų plovimo prevencijai“, – teigiama G. F. Rodau komentare.

Tačiau platesnių komentarų nepateikiama.

„Bet kokiu atveju „Swedbank“ negali komentuoti informacijos, susijusios su konkrečiais klientais. Mes turime laikytis banko konfidencialumo įsipareigojimų, taip pat vadovautis pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos nuostatomis, kurios griežtai apibrėžia tokios informacijos viešinimą.

Taip pat yra neteisėta informuoti klientus arba trečiąsias šalis, jog jų atžvilgiu buvo informuota teisėsauga“, – rašoma banko atstovo komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.