Ž. Mauricas: dėl mažesnių degalų kainų lietuviai žiemą patrauks į Lenkiją

Ekonomistas Žygimantas Mauricas savo feisbuko paskyroje pasidalijo ne tik savo įžvalgomis apie Lietuvos ir Lenkijos degalų akcizo skirtumus, bet ir to priežastis, bei pateikė preliminarius skaičiavimus.

Vidutinė benzino (A95) kaina Lietuvoje siekia 1,47 euro, o Lenkijoje – 1,28 euro.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vidutinė benzino (A95) kaina Lietuvoje siekia 1,47 euro, o Lenkijoje – 1,28 euro.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vidutinė benzino (A95) kaina Lietuvoje siekia 1,47 euro, o Lenkijoje – 1,28 euro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vidutinė benzino (A95) kaina Lietuvoje siekia 1,47 euro, o Lenkijoje – 1,28 euro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 2:10 PM, atnaujinta Nov 26, 2021, 2:17 PM

„Šią žiemą visi keliai ves į Lenkiją, nes susilpnėjęs Lenkijos zlotas bei santykinai mažesnė infliacija Lenkijoje padidino kainų skirtumą tarp Lietuvos ir Lenkijos iki istorinių aukštumų. Įdomu tai, kad šiuo metu Lenkijoje yra gerokai mažesnės ne tik daugumos vartojimo prekių ir paslaugų, bet ir degalų kainos (gana neįprastas reiškinys)“, – paskyroje rašo ekonomistas.

Ž.Mauricas pateikia ir konkretų pavyzdį: „Vidutinė benzino (A95) kaina Lietuvoje siekia 1,47 euro, o Lenkijoje – 1,28 euro t.y. Lietuvoje ji yra kone 15% didesnė.“

Ekonomistas tokį kainų skirtumą aiškina zloto kurso silpnėjimu dėl kurio, anot Ž.Maurico, mažėja Lenkijoje taikomi kuro akcizai: „Jie būna nustatyti zlotais, tad silpnėjant zlotu kursui, akcizas, skaičiuojant eurais, mažėja.“

„Pavyzdžiui, benzino akcizas Lietuvoje siekia 0,466 eurus vienam litrui, o Lenkijoje – vos 0,357 (t.y. skirtumas siekia kone 11 euro centų). Taip pat nuo akcizo yra mokamas PVM mokestis, tad skirtumas su PVM išauga dar labiau, nors Lenkijoje PVM tarifas (23%) yra didesnis nei Lietuvoje (21%)“, – situaciją paaiškina ekspertas.

„Lietuvoje akcizas+PVM siekia 0,466x1,21=0,564, o Lenkijoje 0,357 x 1,23 = 0,439 t.y. akcizo + PVM skirtumas siekia 0,564 – 0,439 = 0,125 (12.5 euro centų)“, – skaičiuoja Ž.Mauricas socialinio tinklo įraše.

Anot eksperto, likusį kainų skirtumą sudaro degalų pardavėjų marža dėl mažesnės konkurencijos. Taip, pasak Ž.Maurico, bendras kainų skirtumas nuo 12,5 euro centų iki 19 euro centų.

„Dyzelino kainų skirtumai yra mažesni dėl mažesnio dyzelinui taikomo akcizo Lietuvoje, bet vis tiek šiuo metu siekia rekordines aukštumas“, – rašo ekspertas ir suskaičiuoja 8 euro centų skirtumą. Priduriama ir tai, kad Lenkija nuo gruodžio 20 d. planuoja mažinti degalų akcizus.

Ž.Mauricas pateikia savo išvadą: „Lenkija Lietuvai (bei kitoms Lenkijos kaimynėms) sukelia daug iššūkių, nes dėl silpno zloto kurso ji sugeba privilioti vis daugiau vartotojų (Lenkija su visomis savo kaimynėmis turi teigiamą pasienio prekybos balansą) bei investuotojų į savo šalį (pvz. Lietuvos transporto sektoriaus įmonės mielai keliasi į Lenkiją).“

Visgi ekonomistas sako, kad galbūt Lietuvai tai bus pozityvus pokytis: „Lenkijos konkurencija stabdys infliacijos burbulo pūtimąsi Lietuvoje, o tai leidžia mums išlaikyti tarptautinį konkurencingumą“. Taip pat priduriama ir tai, kad jei neturėtume tokios kaimynės, kainų augimas Lietuvoje būtų didesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.