Ž. Mauricas įspėjo: nepakeitus saviizoliacijos laiko, ekonomika gaus didžiulį smūgį

Jeigu šalyje smarkiai išaugus naujų COVID-19 atvejų skaičiui nebus pakeista saviizoliacijos tvarka, bus suduotas didžiulis smūgis ekonomikai, įsitikinęs „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Svarbias funkcijas atliekančių asmenų saviizoliacija apskritai lemtų ekonomikos „užlūžimą“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Svarbias funkcijas atliekančių asmenų saviizoliacija apskritai lemtų ekonomikos „užlūžimą“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 10, 2022, 10:23 AM, atnaujinta Jan 10, 2022, 10:25 AM

„Mums nereikėtų kartoti klaidų, kurias yra padariusios kitos šalys. Tai yra reikėtų apsvarstyti izoliacijos laikotarpį, ar tikrai jo reikia. Jeigu reikia, ar tikrai tokio ilgo, nes JAV jį jau ženkliai sumažino. Nes jeigu izoliacijos laikotarpis bus toks, koks dabar, tai ekonomikai bus didžiulis smūgis. Jeigu turėsime Prancūzijos, kitų valstybių atitikmenį, turėsime po 10-15 tūkst. atvejų per dieną“, – „Žinių radijui“ pirmadienį kalbėjo Ž.Mauricas.

Jis akcentavo, kad svarbias funkcijas atliekančių asmenų saviizoliacija apskritai lemtų ekonomikos „užlūžimą“. Pasak Ž.Maurico, mažoms, greito ekonomikos augimo laikotarpį išgyvenančioms valstybėms apskritai rizikinga įsivedinėti daugybę apribojimų.

„Mes apskritai esame maža, atvira ekonomika. Auganti ekonomika, kaip Lietuva, turėtų taikyti mažiau ribojimų ir visokių biurokratinių kliūčių. Taip pat ir pandemijos valdyme. Labiau žiūrėti į Švediją, galbūt ir kitos Skandinavijos šalys jų mažai taiko. Nežiūrėti, ką daro Italija, Prancūzija, Vokietija. Toms šalims yra kitos grėsmės. Joms nėra migracijos grėsmės, kad jaunimas emigruos. Tos šalys labiau stabilios, nebeauga taip smarkiai, joms palanku palaikyti status quo“, – tvirtino jis.

Ekonomisto požiūriu, griežtą saviizoliacijos tvarką gali įsivesti senosios Vakarų Europos valstybės, tačiau tokios sistemos, pasak jo, Lietuva sau leisti negali.

„Išeini, pavyzdžiui, prastovų. Grįžti po pusės metų – mažai kas pasikeitė. Lietuvoje viskas keičiasi, viskas auga. Šešėlinės ekonomikos rizika didesnė Lietuvoje. Ar žmonės tikrai laikysis ribojimų, jeigu po 10 tūkst. žmonių įstumsime į izoliaciją“, – klausia Ž.Mauricas.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką izoliaciją COVID-19 užsikrėtusiam asmeniui paskiria šeimos gydytojas. Pagal šiuo metu galiojančius reikalavimus, izoliacija gali būti nutraukta po 10 dienų nuo simptomų atsiradimo, jeigu pacientas nebekarščiuoja ne mažiau kaip 3 dienas, nevartodamas kūno temperatūrą mažinančių vaistų, ir susilpnėjo kiti koronaviruso simptomai. Sprendimą dėl susirgusiojo gydymo ir izoliacijos trukmės priima šeimos gydytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą