Tarptautinė kovos su pinigų plovimu organizacija įtraukė JAE į „pilkąjį sąrašą“

Pasaulinė Finansinių veiksmų darbo grupė (FATF), daugiausiai dėmesio skirianti kovai su pinigų plovimu, įtraukė Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) į savo „pilkąjį sąrašą“ dėl susirūpinimo, kad pasauliniu prekybos centru laikoma šalis nesiima pakankamai pastangų užkirsti kelią nusikaltėliams ir kovotojų grupėms slėpti joje savo turtus.

 JAE.<br>Olgaozik/pixabay.com nuotr.
 JAE.<br>Olgaozik/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2022, 5:26 PM

Vėlų penktadienio vakarą Paryžiuje įsikūrusios organizacijos sprendimu JAE, kuriems priklauso Dubajus bei naftos turtingas Abu Dabis, buvo įtraukti į 23 valstybių sąrašą, apimantį dar keletą Artimųjų Rytų šalių, tokių kaip Jordanija, Sirija ir Jemenas.

Nors nemanoma, kad sprendimas turės įtakos verslui JAE, vienijančiame septynis emyratus Arabijos pusiasalyje, kur veikia daugybė ekonominių laisvųjų zonų ir yra įsikūrusios įvairios nekilnojamojo turto įmonės, visgi jis gali pakenkti JAE kruopščiai puoselėjamam verslui palankios šalies įvaizdžiui.

Reitingų agentūros ir kitos finansų institucijos mano, kad įtraukimas į šį sąrašą gali turėti įtakos paskolų palūkanų normoms.

Nors FATF pagyrė JAE už „didelę pažangą“, organizacija pažymėjo, kad reikia nuveikti dar daugiau. JAE jau yra sukūrę įmonių registrą ir pasirašė ekstradicijos sutartis su kitomis valstybėmis.

Visgi JAE garsėja kaip šalis, į kurią galima įvežti ir pervežti krepšius su grynaisiais, deimantais, auksu ir kitomis vertybėmis. Pastaraisiais metais JAV Valstybės departamentas yra pavadinęs „grynųjų pinigų kontrabandą“ „didele JAE problema“.

Vašingtone įsikūrusio Pažangių gynybos studijų centro 2018 metų ataskaitoje, parengtoje remiantis nutekintais duomenimis apie Dubajaus nekilnojamojo turto sektorių, buvo rašoma, kad iš karo besipelnantys subjektai, terorizmo finansuotojai ir narkotikų prekeiviai, kurių atžvilgiu sankcijas taiko JAV, naudojosi klestinčia Dubajaus nekilnojamojo turto rinka kaip saugiu prieglobsčiu savo pinigų srautams.

Emyratų pareigūnai socialiniame tinkle „Twitter“ ir valstybinė naujienų agentūra WAM suskubo patikinti investuotojus, kad JAE išlieka saugi, taisyklių besilaikanti šalis verslui vykdyti ir kad ji pasirengusi spręsti tarptautinį nerimą keliančius klausimus.

„JAE ir toliau dės pastangas, siekdami išaiškinti, sužlugdyti ir nubausti nusikaltėlius ir neteisėtus finansinius tinklus, vadovaudamiesi FATF išvadomis ir JAE nacionaliniu veiksmų planu, taip pat glaudžiai bendradarbiaudami su mūsų tarptautiniais partneriais,“ – pareiškė Vykdomoji kovos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu tarnyba.

JAE diplomatas Anwaras Gargashas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad šalis „padarė didelę pažangą kovodama su finansiniais nusikaltimais“.

„Būdami pagrindiniu ekonomikos centru, ir toliau ryžtingai stipriname strateginį bendradarbiavimą su savo partneriais, kad spręstume šį pasaulinį iššūkį“, – pažymėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.