Žada naują smūgį Rusijai: kris iš antros vietos pasaulyje, vietoje jos įsitaisys Kinija

Gėdingas Rusijos armijos pasirodymas Ukrainoje bei įvestos sankcijos Rusijai, tikėtina, ženkliai sumažins Rusijos ginklų eksportą, o tai suduos dar vieną smūgį Rusijos ekonomikai, socialiniame tinkle „Facebook“ savo paskyroje rašo ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Pastarąjį dešimtmetį Rusija buvo antra pagal dydį ginklų eksportuotoja pasaulyje – tik nežymiai nusileisdama JAV (žr. grafiką), tačiau vargu ar jai pavyks išsilaikyti pirmaujančiųjų šalių sąraše.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Pastarąjį dešimtmetį Rusija buvo antra pagal dydį ginklų eksportuotoja pasaulyje – tik nežymiai nusileisdama JAV (žr. grafiką), tačiau vargu ar jai pavyks išsilaikyti pirmaujančiųjų šalių sąraše.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Pastarąjį dešimtmetį Rusija buvo antra pagal dydį ginklų eksportuotoja pasaulyje – tik nežymiai nusileisdama JAV (žr. grafiką), tačiau vargu ar jai pavyks išsilaikyti pirmaujančiųjų šalių sąraše.<br>„Facebook“ nuotr.
Pastarąjį dešimtmetį Rusija buvo antra pagal dydį ginklų eksportuotoja pasaulyje – tik nežymiai nusileisdama JAV (žr. grafiką), tačiau vargu ar jai pavyks išsilaikyti pirmaujančiųjų šalių sąraše.<br>„Facebook“ nuotr.
Ž.Mauricas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ž.Mauricas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 1, 2022, 11:17 AM

Anot jo, pastarąjį dešimtmetį Rusija buvo antra pagal dydį ginklų eksportuotoja pasaulyje tik nežymiai nusileisdama JAV (žr. grafiką), tačiau vargu, ar Rusijai pavyks išsilaikyti pirmaujančiųjų šalių sąraše.

„1. Indija (Indija yra didžiausia pasaulyje ginklų importuotoja, lenkianti antroje vietoje esančią Saudo Arabiją ir trečioje vietoje esančią Kiniją) yra svarbiausia Rusijos ginklų eksporto rinka – pastarąjį dešimtmetį net trečdalis visų Rusijos ginklų eksporto keliavo į Indiją, o Rusija dominuoja Indijos ginklų importo struktūroje (ginklai iš Rusijos sudaro net 70-80 proc. viso Indijos ginklų importo).

Glaudi Indijos ir Rusijos tarpusavio priklausomybė yra paveldėta dar iš Sovietų Sąjungos laikų, kuomet Indija buvo didžiausia ginklų importuotoja iš Sovietų Sąjungos (JAV buvo linkusi labiau remti Pakistaną (pvz. 1971 m. vykusiame Indijos-Pakistano kare bei Sovietų Sąjungos-Afganistano kare 1979-1989 m.), tad Indija kliovėsi ginklų importu iš Sovietų Sąjungos, o vėliau – ir iš Rusijos), o subyrėjus Sovietų Sąjungai Rusija ir toliau tiekė ginklus Indijai.

Visgi po 2014 metų Krymo aneksijos Indija pradėjo diversifikuoti savo ginklų importą, tad Rusijos dalis sumažėjo nuo 70-80 proc. iki 50-60 proc. (Indija vis daugiau ginklų importuoja iš Prancūzijos, Izraelio ir Jungtinės Karalystės). Rusijos karinė nesėkmė Ukrainoje bei įvestos sankcijos, kurios stabdys Rusijos technologinį progresą, tikėtina, lems ir toliau mažėsiančius Rusijos ginklų eksporto srautus į Indiją (ir ne tik į Indiją).

2. Kinija yra antra pagal dydį Rusijos ginklų eksporto rinka, tačiau Rusijos ginklų eksporto į Kiniją aukso amžius jau praeityje, o pastaruoju metu eksporto srautai yra ženkliai sumenkę: 2000-2006 metais ~50 proc. viso Rusijos ginklų eksporto keliavo į Kiniją, o pastarąjį dešimtmetį ši dalis sumenko iki ~15 proc.

Kinija tiesiog perėmė jai naudingas ginklų gamybos technologijas ir pradėjo didžiąją dalį ginklų gamintis pati, o pastaruoju metu kiniškos technologijos dažnu atveju tapo pranašesnės nei rusiškosios (tą puikiai iliustruoja tai, kad prasidėjus karui Ukrainoje, Rusija paprašė Kinijos tiekti jai modernius ginklus pvz. bepiločius).

Maža to, pati Kinija pastaruoju metu didina ginklų eksportą, dažnu atveju tapdama rimta konkurente Rusijai, pavyzdžiui, Alžyre, Mianmare, Bangladeše, Pakistane bei Centrinės Azijos šalyse (Turkmėnistane, Uzbekistane). Tad gali būti, kad netolimoje ateityje didžiausių ginklų eksportuotojų sąraše Kinija apsikeis vietomis su Rusija.

3. Dalį svarbių rinkų Rusija, tikėtina, praras. Azerbaidžanas (8 pagal dydį Rusijos ginklų eksporto rinka) pastarąjį dešimtmetį net 60% ginklų importavo iš Rusijos, tačiau pastaruoju metu (prieš Armėnijos-Azerbaidžano karą) vis didesnę dalį pradėjo importuoti iš Turkijos ir Izraelio.

Tikėtina, kad po Ukrainos invazijos ir pritaikytų sankcijų Rusijai, Rusijos dalis ir toliau mažės (ir ne tik Azerbaidžane). Pavyzdžiui, Azerbaidžano sąjungininkėje Turkijoje gaminami dronai „Bayraktar“ ne kartą įrodė savo technologinį pranašumą ir tapo net Ukrainos folkloro dalimi (planuojama, kad šie dronai bus gaminami ir Ukrainoje)“, – rašė ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.