ES vis dar bando įtikinti Vengriją pritarti rusiškos naftos embargui V. Orbanas: kompromisas nepasiektas

ES ambasadoriai pirmadienį, prieš aukščiausiojo lygio susitikimą, dar kartą pamėgino įtikinti Vengriją pritarti sušvelnintam rusiškos naftos embargui, Europos vienybei dėl karo Ukrainoje vis labiau trūkinėjant.

V.Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2022, 11:41 AM, atnaujinta May 30, 2022, 5:04 PM

27 valstybių narių pasiuntiniai susitiko siekdami baigti rengti šeštąjį sankcijų Maskvai paketą, tačiau išeiti iš aklavietės dėl siūlomo embargo rusiškai naftai kol kas nepavyko.

Susitikimas įvyko likus kelioms valandoms iki dvi dienas truksiančio ES viršūnių susitikimo, kuriame šalių vadovai tikisi aptarti, kaip padėti Ukrainai ir kaip padidinti Europos gynybos išlaidas Rusijos agresijos akivaizdoje.

Aukšto rango ES diplomatas sakė, kad bet koks nesėkmingas bandymas susitarti dėl sankcijų būtų „dramblys kambaryje“, turint galvoje tai, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat kreipsis į vadovus vaizdo ryšiu.

Naujausias sankcijų paketas buvo pateiktas gegužės 4 dieną, tačiau joms pritarti atsisakė Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, prieš karą buvęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, kuris teigia, kad naftos embargas būtų „atominė bomba“ jo šalies ekonomikai.

V.Orbanas, pirmadienį atvykęs į Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą, pareiškė, kad blokas dar nepasiūlė kompromiso, kuris leistų jo šaliai palaikyti rusiškos naftos embargą.

Europos diplomatai yra parengę pareiškimą, kuriame siūloma, kad Vengrijai būtų taikoma laikina embargo išimtis. Jie kiek anksčiau pareiškė viltis, kad atitinkamą dokumentą pavyks priimti per dvi dienas Briuselyje vyksiantį viršūnių susitikimą.

Tačiau V.Orbanas pareiškė žurnalistams, kad „jokio susitarimo nėra“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?