D. Grybauskaitė įvertino situaciją: „Rusija gali iškentėti labai dideles ekonomines sankcijas“

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė tikina, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijos Rusijai iš principo yra kaip politinės bausmės demonstracija. Jos teigimu, sunku tikėtis greito sankcijų efekto Rusijai, juolab kai jos yra skylėtos, ne iš karto įvedamos bei lydimos įvairių viešų ginčų.

D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2022, 8:59 AM

„Deja, Rusijos vien ekonominėmis sankcijomis nepaveiksi, nes pati Rusija gali iškentėti labai dideles ekonomines sankcijas, taip pat ir jos žmonės, todėl to tiesioginio efekto iš karto, be abejo, nebus“, – penktadienį LRT radijui teigė D.Grybauskaitė.

Ji aiškino, kad kartais, dėl įvairių kivirčų ir ilgo derinimo, sankcijos Rusijai pridaro didesnės gėdos bei reputacinės žalos Vakarams negu Ukrainą užpuolusiai šaliai.

„Pagaliau šiaip ne taip sutarėme ir šiaip ne taip įvedame. Aišku, visos tos sankcijos didesne dalimi veiks vidutinėje ir ilgalaikėje perspektyvoje – iš karto turbūt tikėtis kažko ir negalime“, – tikino D.Grybauskaitė.

ELTA primena, kad šią savaitę 27 ES valstybės narės pasiekė kompromisą dėl naujų sankcijų Rusijai. Susitarime, pasiektame Briuselio aukščiausiojo lygio susitikime pirmadienį vėlai vakare, Rusijos naftai, importuojamai į bloką sausumos keliais, taikoma išimtis.

Naftos importas jūra, kuris sudaro apie du trečdalius viso naftos importo iš Rusijos į ES, bus visiškai sustabdytas iki metų pabaigos, po derybų surengtoje spaudos konferencijoje sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Naftai, importuojamai milžinišku sovietinių laikų naftotiekiu „Družba“, jungiančiu Rusiją su keliomis Rytų ir Vidurio Europos šalimis, sankcijos kol kas netaikomos, pridūrė ji.

Vengrija ir kitos šalys darė aktyvų spaudimą, kad vamzdynas, kuriuo šiuo metu tiekiama maždaug trečdalis ES importuojamos rusiškos naftos ir kurio dalis eina per Ukrainą, nebūtų įtrauktas.

Tačiau Vokietija ir Lenkija paskelbė, kad savanoriškai pamažu nutrauks naftos importą naftotiekiu, o tai reiškia, kad iki metų pabaigos draudimas apims „beveik 90 proc. viso rusiškos naftos importo“, sakė U.von der Leyen.

Bendrame 27 ES valstybių narių pareiškime nutarta „kuo greičiau“ sugrįžti prie išimčių Rusijos naftos importui naftotiekiu „Družba“, tačiau tikslus terminas nenurodytas.

Siekdamos užsitikrinti Vengrijos palaikymą, kitos ES šalys ne tik sutiko netaikyti draudimo naftotiekiu tiekiamai naftai, bet ir pažadėjo imtis „skubių priemonių“, kad būtų užtikrintas naftos tiekimo Vengrijai saugumas tuo atveju, jei būtų pažeistas per karo draskomą Ukrainą einantis naftotiekis.

Taip pat sankcijų pakete – iš SWIFT sistemos pašalintas didžiausias Rusijos bankas „Sberbank“, uždrausti dar trys Rusijos valstybiniai transliuotojai ir taikomos sankcijos asmenims, atsakingiems už karo nusikaltimus, sakė Ch.Michelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.