Vokietijos veiksmai gali pasitarnauti visai Europai: jei paskubės, dujų kainos kristų dar labiau

Jei Vokietijai pavyks iki šaltojo sezono užpildyti praėjusią savaitę iš „Gazprom“ perimtas gamtinių dujų saugyklas, šalis teoriškai galėtų išsiversti be rusiškų dujų visą 2022–2023 m. žiemą, mano banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Jei Vokietijai pavyks užpildyti saugyklas, tai turėtų sumažinti geopolitinę riziką ir gamtinių dujų kainas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jei Vokietijai pavyks užpildyti saugyklas, tai turėtų sumažinti geopolitinę riziką ir gamtinių dujų kainas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jei Vokietijai pavyks užpildyti saugyklas, tai turėtų sumažinti geopolitinę riziką ir gamtinių dujų kainas.<br>Gazprom.com asociatyvi nuotr.
Jei Vokietijai pavyks užpildyti saugyklas, tai turėtų sumažinti geopolitinę riziką ir gamtinių dujų kainas.<br>Gazprom.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-06-09 14:07, atnaujinta 2022-06-09 17:50

Visgi jis pažymėjo, kad toks tikslas gali būti pasiektas, tik jei žiema nebus šalta ir pavyks išvengti kitų partnerių dujų tiekimo sutrikimų.

Taip pat jis pabrėžė, kad Vokietijos gamtinių dujų saugyklų užpildymo lygis sparčiai didėja ir šiuo metu siekia apie 65 proc., o tokie skaičiai – neįprastai aukšti.

„Praeitais metais toks lygis buvo pasiektas tik rugpjūčio viduryje, tad Vokietija, priešingai nei praeitais metais, rimtai ruošiasi ateinančiai žiemai. Pernai „Gazprom“ valdomos saugyklos taip ir liko neužpildytos“, – feisbuke rašė ekonomistas.

Jei Vokietijai pavyks užpildyti saugyklas, tai turėtų sumažinti geopolitinę riziką ir gamtinių dujų kainas, o tai vyksta jau ir dabar.

„Šiuo metu jos yra nukritusios iki žemiausio lygio nuo 2022 m. vasario pabaigos ir yra 16 proc. mažesnės, nei vidutiniškai siekė 2021–2022 m. žiemą“, – paskaičiavo Ž.Mauricas.

Jis priminė, kad „Gazprom“ padalinio Vokietijoje „Gazprom Germania“ valdymą iki 2022 m. rugsėjo 30 d. yra perėmusi Vokietijos federalinė tinklų agentūra. Visgi 2022 m. gegužės 11 d. Rusija įvedė atsakomąsias sankcijas kai kurioms Europos Sąjungos įmonėms, įskaitant ir „Gazprom Germania“ bei kitiems „Gazprom“ padaliniams, siekiant apsunkinti jų galimybes užpildyti saugyklas dujomis.

„Pavyzdžiui, įvestos sankcijos draudžia „Gazprom“ įmonei kaupti gamtinių dujų atsargas Vokietijoje esančiose gamtinių dujų saugyklose“, – paminėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.