Streikuojantys SAS pilotai nebesutinka pargabenti užsakomųjų skrydžių keleivių

Skandinavijos oro linijų bendrovės SAS pilotų profsąjunga sekmadienį pareiškė jos organizuotame streikene neleisianti išimčių, skirtų pargabenti poilsio vietose įstrigusius užsakomųjų skrydžių keleivius.

SAS avialinijos Vilniaus oro uoste.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
SAS avialinijos Vilniaus oro uoste.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2022, 10:31 AM

SAS pilotams atstovaujanti „SAS Pilot Group“ (SPG) penktadienį sutiko su minėtomis išimtimis, o savaitgalį įstrigę keleiviai buvo skraidinami namo.

„Deja, SAS dar kartą pasirodė esanti nepatikima derybų šalis, kuri nesilaiko susitarimo ar ketinimų dėl susitarimo“, – sakoma SPG prezidento Martino Lindgreno pareiškime.

Anot profsąjungos, papildomi skrydžiai buvo skirti tik pargabenti keleivius iš tų vietų, „kur yra mažai arba visai nėra alternatyvų sugrįžti“.

Tačiau M.Lindgren teigė, kad „didelei profsąjungos nuostabai“, buvo vykdoma daug skrydžių į populiarias ir gausiai lankomas atostogų vietas, tokias kaip Rodas, Kreta ir Splitas, „iš kur yra alternatyvių kelionės galimybių“.

Dėl šios priežasties SPG nusprendė po sekmadienio skrydžių nebeleisti išimčių.

„Jokios logikos“

Karin Nyman, laikinai einanti SAS ryšių su žiniasklaida vadovės pareigas Švedijoje, naujienų agentūrai AFP teigė, kad bendrovę „labai nuliūdino“ toks profsąjungos sprendimas.

Pasak jos, vežėja „labai atidžiai“ laikėsi „sudėtingų administracinių reikalavimų“, susijusių su maždaug 70 skrydžių, įvykdytų savaitgalį pagal sutartą išimtį.

Ji pridūrė, kad profsąjungos teiginyje, jog šiose vietose esama kitų kelionių organizavimo galimybių, „nėra logikos“, atsižvelgiant į tai, kad atostogų sezonas yra labai įtemptas.

„Šiuo metu yra absoliutus pikas, visos vietos yra užpildytos visose oro linijose, o pilotų profsąjunga taip pat tą gerai žino“, – kalbėjo K.Nyman, atsisakiusi pakomentuoti, kaip vyksta derybos.

Nutrūkus profsąjungų ir bendrovės deryboms, pilotai streiką pradėjo praėjusį pirmadienį.

Pirmadienį SAS pranešė, kad dėl streiko „skaičiuojama, kad bus atšaukta maždaug 50 proc. visų suplanuotų SAS skrydžių“, o tai paveiks apie 30 tūkst. keleivių per dieną.

Pilotai protestuoja prieš atlyginimų mažinimą, kurio reikalauja vadovybė įgyvendindama restruktūrizavimo planą, kuriuo siekiama užtikrinti įmonės išlikimą.

SAS vadovybė vasarį paskelbė apie taupymo planą, pavadintą „SAS Forward“, sumažinti išlaidas 7,5 mlrd. Švedijos kronų (700 mln. JAV dolerių).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.