15 mln. eurų turtą turinčios „Perlas Energija“ paaiškinimai neįtikino – sprendimuose įžvelgė klastą: siūlo ištirti tokį elgesį

Ketvirtadienį, rugpjūčio 18 d., „Perlas Energija“ pranešė stabdanti veiklą. Įmonės vadovas Vilius Juraitis patikino, kad kainų skirtumą kompensuos tiek jau per pastarąsias dvi savaites spėjusiems pasirinkti kitus elektros tiekėjus, tiek dar nesiėmusiems sprendimų.

Ketvirtadienį, rugpjūčio 18 d., „Perlas Energija“ pranešė stabdanti veiklą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Ketvirtadienį, rugpjūčio 18 d., „Perlas Energija“ pranešė stabdanti veiklą.<br>Lrytas.lt koliažas.
V.Juraitis.<br>Redakcijos archyvo nuotr.
V.Juraitis.<br>Redakcijos archyvo nuotr.
Ketvirtadienį, rugpjūčio 18 d., „Perlas Energija“ pranešė stabdanti veiklą.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį, rugpjūčio 18 d., „Perlas Energija“ pranešė stabdanti veiklą.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį, rugpjūčio 18 d., „Perlas Energija“ pranešė stabdanti veiklą.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį, rugpjūčio 18 d., „Perlas Energija“ pranešė stabdanti veiklą.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį, rugpjūčio 18 d., „Perlas Energija“ pranešė stabdanti veiklą.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį, rugpjūčio 18 d., „Perlas Energija“ pranešė stabdanti veiklą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 18, 2022, 1:23 PM, atnaujinta Aug 18, 2022, 3:36 PM

V.Juraitis tikina, kad pinigų tam užteks. Kompensacijų mechanizmas pradės veikti nuo rugsėjo.

Elektrą „Perlas Energija“ klientams tieks iki rugpjūčio 31 dienos, o naują tiekėją klientai turi pasirinkti iki rugpjūčio 28 dienos. Nutraukti sutarties su „Perlas Energija“ nereikia, ji nutrūks automatiškai, kai bus pasirašyta sutartis su nauju tiekėju.

V.Juraitis nebijo, kad kiti tiekėjai gali pasinaudoti šia situacija ir vartotojams siūlyti aukštas kainas, žinant, kad „Perlas Energija“ skirtumą vis tiek kompensuos.

„Ilgiausias terminas, kuriam pasirašydavome sutartis, buvo pusė metų. Supratome, kad neverta rašytis ilgesniam terminui, nes vis tiek kas pusę metų tektų perskaičiuoti galutinę kainą dėl reguliuojamos dalies pokyčių. Tad didžiosios dalies vartotojų fiksuotų kainų sutartys baigs galioti šių metų pabaigoje“, – paaiškino jis, paminėdamas, kad įmonė darė ir eksperimentą – su maždaug 800 vartotojų pasirašė 1,5 m. sutartis, jos galios ilgiau.

V.Juraitis neigė, kad įmonei gresia bankrotas, tačiau pripažino, kad kitų metų sausį, kada bus atsiskaityta su kreditoriais ir vartotojais, jos turėtų nelikti. Kita veikla užsiimti neplanuojama.

Tačiau jei planuojama, kad jau sausį įmonės neliks, kas kompensuos kainų skirtumą tiems 800 klientų, turinčių 1,5 m. sutartis? „Perlas Energija“ portalui lrytas.lt patikslino, kad kompensacijos bus vykdomos visą numatytą sutarties laikotarpį.

„Detalų mechanizmą, kaip tai darysime, dar kuriame, informuosime jį turėdami“, – komentavo atstovai.

V.Juraičio teigimu, įmonės turtas siekia apie 15 mln. eurų. Tikslesni duomenys bus gauti, kai turtas bus įvertintas parduodant. „Perlas Energija“ finansiniai įsipareigojimai, kartu su numatytomis vartotojų kompensacijomis, viršija 14 mln. eurų.

Šiuo metu sutartis su „Perlas Energija“ nutraukė apie 20 tūkst. klientų.

Įžvelgia klastą

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius pareiškė, kad įmonės „Perlas Energija“ veiklos stabdymas yra nesusijęs su įmonės neigiamais finansiniais rodikliais.

„Tai susiję su bendrovės nenoru ieškoti alternatyvų ateities rizikoms suvaldyti, todėl toks bendrovės elgesys turi būti papildomai ištirtas“, – teigė jis, paminėdamas, kad, vertinant šiuo metu matomus skaičius, kompensacijoms ir kitiems finansiniams įsipareigojimams įmonei „Perlas Energija“ pinigų turėtų užtekti.

„Kyla pagrįstų abejonių dėl bendrovės veiksmų. Ji gali siekti visus veiklos nuostolius perkelti ant valstybės, kitų rinkos dalyvių pečių, kartu siekiant naudos bendrovės akcininkams“, – papildė R.Pocius.

Jei tyrimas parodys, kad buvo pažeisti licencinės veiklos sąlygų pažeidimai, bendrovei gresia sankcijos, kurios numatytos teisės aktuose – iki 10 proc. metinės apyvartos.

R.Pocius taip pat atkreipė dėmesį, kad „Perlas Energija“ pagal teisės aktus apie veiklos stabdymą turi informuoti bent prieš tris savaites, o dabartinis jos pareiškimas šių reikalavimų neatitinka.

„VERT jau kreipėsi į bendrovę, ji turėtų laikytis teisės aktų reikalavimų ir tinkamai pasikoreguoti savo pranešimą, kurį yra paskelbusi“, – sakė R.Pocius.

VERT pirmininko teigimu, tie vartotojai, kurie suvartoja mažiau nei 1000 kWh ir yra pasirinkę „Perlas Energiją“, gali grįžti į visuomeninį tiekimą arba pasirinkti kitą tiekėją. Daugiau elektros suvartojantiems klientams palankiau rinktis kitą tiekėją.

Primename, kad „Perlas Energija“ rugpjūčio 5 d. pranešė keičianti visų klientų sutartis – pasirinkusieji fiksuotas kainas perkeliami į kintamos kainos planą „Birža“ – jo tarifai priklauso nuo elektros kainos biržoje. V. Juraičio teigimu, šį sprendimą lėmė tai, kad nuo praėjusių metų pabaigos nuolat auga energetinių resursų kainos, todėl teikti vartotojams fiksuotos kainos planus tapo nebeįmanoma.

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba anksčiau pranešė, jog „Perlas Energijos“ klientams siūlomos sutarties sąlygos dėl vienašališko jos nutraukimo yra nesąžiningos, todėl įmonei nurodyta jų netaikyti, kitu atveju įmonei grės bauda iki 3 proc. metinių pajamų, bet ne daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Registrų centro duomenimis, 2020 m. birželį įsteigta „Perlas Energija“ tų pačių metų pabaigoje turėjo 2 mln. eurų vertės turto. 2021 metų ataskaitos įmonė Registrų centrui iki šiol nėra pateikusi. Jos įstatinis kapitalas, suformuotas iš steigėjų piniginių įnašų, yra 100 tūkst. eurų.

„Perlas Energijos“ akcininkai yra penki fiziniai asmenys: Kęstutis Gataveckas, Gytis ir Linas Kazlauskai, Mindaugas Marcinkevičius (vardas pavardė tik sutampa su buvusiu „Vilniaus prekybos“ akcininku) ir Tomas Muraška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.