„Achemos“ uždarymas gali sukelti bėdų alaus ir vaisvandenių gamintojams – tektų gerti negazuotus

Didžiųjų Europos valstybių alaus gamintojai įspėja, kad netrukus šį gėrimą gali tekti gerti negazuotą, nes trūksta angliarūgštės. Lietuvoje kol kas didelio pavojaus neįžvelgiama.

Europos aludariai jau skambina pavojaus varpais: dėl stabdomų trąšų gamyklų pradėjo strigti angliarūgštės tiekimas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Europos aludariai jau skambina pavojaus varpais: dėl stabdomų trąšų gamyklų pradėjo strigti angliarūgštės tiekimas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Europos aludariai jau skambina pavojaus varpais: dėl stabdomų trąšų gamyklų pradėjo strigti angliarūgštės tiekimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Europos aludariai jau skambina pavojaus varpais: dėl stabdomų trąšų gamyklų pradėjo strigti angliarūgštės tiekimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pagrindiniai angliarūgštės pirkėjai yra alaus ir vaisvandenių gamintojai bei daug kitų verslų.<br>Pexels.com nuotr.
Pagrindiniai angliarūgštės pirkėjai yra alaus ir vaisvandenių gamintojai bei daug kitų verslų.<br>Pexels.com nuotr.
Pagrindiniai angliarūgštės pirkėjai yra alaus ir vaisvandenių gamintojai bei daug kitų verslų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pagrindiniai angliarūgštės pirkėjai yra alaus ir vaisvandenių gamintojai bei daug kitų verslų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 1, 2022, 9:31 AM

Angliarūgštė yra šalutinis amonio trąšų gamybos produktas.

Šių trąšų gamyklos Europoje viena po kitos stabdomos dėl žvėriškų elektros kainų, todėl grėsmė kilo ir gazuotų gėrimų gamintojams.

„Trąšų gamyklų sprendimas mažinti apimtis negali būti blogesnis.

Tai kelia didelį pavojų angliarūgštės tiekimui į alaus daryklas ir barus“, – neseniai įspėjo Britų alaus gamintojų asociacijos vadovė Emma McClarkin.

Jungtinės Karalystės įmonė „CF Fertilizers“ neseniai paskelbė laikinai stabdanti amoniako gamybą Bilingeme dėl pernelyg aukštų dujų ir elektros kainų.

Atitinkamai Norvegijos „Yara Group“, kuri yra viena pirmaujančių pasaulio trąšų gamintojų, irgi mažina apsukas Europoje. Panašiai pasielgti svarsto ir Vokietijos BASF.

Pastarosios šalies aludarių asociacija pranešė, kad jau trūksta angliarūgštės, o ją ketinama pirkti iš kitų tiekėjų, nebūtinai trąšų gamyklų.

Tačiau dėl mažesnių kiekių jos kainos turėtų būti didesnės, todėl greičiausiai brangs ir alus.

Lietuvoje aludariams nemažai angliarūgštės tiekia „Gaschema“ – antrinė „Achemos koncerno“ įmonė.

Tačiau baiminamasi, kad, nusprendus bent trims mėnesiams stabdyti pačią „Achemos“ gamyklą, tiekimas gali sutrikti.

Pagrindiniai angliarūgštės pirkėjai yra alaus ir vaisvandenių gamintojai, maisto produktų pakuočių, medicinos preparatų gamybos ir transportavimo įmonės, perkančios sausą ledą, bei suvirinimo įmonės, perkančios argono-anglies dioksido mišinius.

„Yra patvirtinti kiekiai, kuriuos „Gaschema“ turi patiekti rugsėjį, jie neatšaukti. Tačiau nerimą mums kelia tai, kad girdime apie pačios „Achemos“ stabdymą.

Todėl jau pradėjome ir kitų tiekėjų apklausą“, – pasakojo didžiausios šalyje alaus gamybos kompanijos „Švyturys-Utenos alus“ korporatyvinių reikalų vadovas Dainius Smailys.

Pasak jo, kol kas angliarūgštės deficito nejuntama, juolab kad į pabaigą eina vasaros sezonas, kurio metu pagaminama ir suvartojama daugiausia alaus ir gaiviųjų gazuotų gėrimų.

„Mums tai yra tiesiog pavojaus signalas, tačiau tikimės susitvarkyti“, – teigė D.Smailys.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas ir nealkoholinių gėrimų bei sulčių gamintojus vienijančios asociacijos „Lietuvos gėrimai“ narys Andrius Romanovskis sako, kad nutrauktas angliarūgštės tiekimas bus didžiulė problema, nes alternatyvų jai nėra.

„Tai didelė, dviguba bėda. Todėl, kad alternatyvų beveik nėra Lietuvoje, tačiau dar blogiau, kad tokios gamyklos stoja ir Europoje, milžiniškas angliarūgštės trūkumas yra ir kitose šalyse, jos gauti Lietuvos įmonėms bus ypatingai sudėtinga arba beveik neįmanoma. Regionų principu, didelėms bendrovėms dar įmanoma, bet smulkesniems gamintojams ateina žiema“, – BNS sakė A. Romanovskis.

Anot jo, problemą didina ir netikėtumo faktorius, nes „Achemos“ veiklos stabdymą ne visi gamintojai susiejo su poveikiu kitiems sektoriams.

„Aš suprantu, kad kai kuriems gamintojams tai yra labai netikėta, dar ne visi susiejo, galvojo, kad kažkaip tas sustabdymas nebus tokio masto, kad procesai kažkokie vyks, bet šis sustabdymas yra beprecedentis, daro poveikį kitiems sektoriams“, – kalbėjo A. Romanovskis.

Gaiviųjų gėrimų prekybos ir natūralaus vandens pilstymo bendrovė „Coca-Cola HBC Lietuva“ BNS teigia, jog ji dėl angliarūgštės trūkumo problemų neturės, bet pripažįsta, kad dėl to gali grėsti rimtos pasekmės visai maisto ir gėrimų pramonei.

„Šiuo metu „Coca-Cola HBC“ bendrovės veiklai ir produktų gamybai pavojus negresia, nes įmonė yra priklausoma nuo kito tiekėjo. Tačiau panašios situacijos kitose šalyse parodė, kad anglies dioksido tiekimo trūkumas gali turėti labai rimtų pasekmių visai maisto ir gėrimų pramonei“, – teigiama įmonės atsakyme BNS.

Lietuvos maisto pramonės asociacijos valdybos pirmininkas ir koncerno „Vikonda“ vadovas Mindaugas Snarskis sako jokių signalų apie šią problemą negirdėjęs nei asociacijoje, nei „Vikondos“ grupėje.

„Nepriėjo iki manęs kol kas šis klausimas, iš mūsų įmonių grupės taip pat nebuvo ženklų, kad dėl to kiltų kokių nors problemų“, – BNS sakė M. Snarskis.

Mėsos perdirbimo įmonės „Biovela-Utenos mėsa“ generalinis direktorius Žilvinas Lenktaitis teigia, kad kol kas nėra ženklų apie angliarūgštės tiekimo sutrikimus, tačiau jeigu jos pasiūla mažės, tai gali didinti produkcijos savikainą.

„Angliarūgštė yra apsauginių dujų, naudojamų pakuojant mėsos produktus, sudedamoji dalis. Nors tai nėra didele apimtimi naudojamas produktas mūsų gamyboje, nuolat bendraujame su tiekėjais. Kol kas jokių indikacijų, kad tiekimo procesas galėtų sutrikti, neturime. Tačiau, kaip įprasta, pasiūlos sumažėjimas kelia produkcijos kainą, tad tikėtina, kad tai taps dar vienu faktoriumi, darysiančiu įtaką produktų savikainos padidėjimui“, – BNS sakė Ž. Lenktaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.