Lenkijai pranešus apie aptiktą nuotėkį, iš dalies uždarytas naftotiekis „Družba“ Vokietija: „Tiekimai nenutrūko“

Trečiadienį Lenkijos naftotiekių operatorius PERN pranešė, kad viename „Družba“ sistemos naftotiekyje aptiktas nuotėkis, rašo „Reuters“. Šiuo naftotiekiu iš Rusijos į Europą tiekiama nafta.

Naftotiekis „Družba“.<br>„Reuters“/Scanpix nuotr.
Naftotiekis „Družba“.<br>„Reuters“/Scanpix nuotr.
Naftotiekis „Družba“.<br>„Reuters“/Scanpix nuotr.
Naftotiekis „Družba“.<br>„Reuters“/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 10:06 AM, atnaujinta Oct 12, 2022, 1:55 PM

Nutekėjimas, kurį PERN teigė aptikusi antradienio vakarą, nustatytas tuo metu, kai Europa susiduria su rimta energetikos krize po Maskvos invazijos į Ukrainą. Dėl to, tebesitęsiant priešpriešai, buvo nutrauktas dujų tiekimas.

Bendrovės duomenimis, šiuo metu nuotėkio priežastys nežinomos. Jis aptiktas vamzdžio atkarpoje maždaug už 70 km nuo centrinio Lenkijos Plocko miesto.

Antroji naftotiekio linija ir kiti PERN infrastruktūros elementai veikė įprastai, pranešė PERN.

Rusiją ir Vokietiją jungiantis naftotiekis „Družba“ buvo iš dalies uždarytas aptikus nuotėkį Lenkijos teritorijoje pranešė Lenkijos naftotiekių operatorė PERN.

„Šiuo metu visos PERN tarnybos (techninės, operatyvinės, vidaus priešgaisrinės ir aplinkos apsaugos) imasi veiksmų pagal algoritmus, numatytus tokio pobūdžio situacijoms“, – sakė operatorius.

Naujienų agentūra PAP pacitavo PERN atstovę spaudai Katarzyną Krasinską, kuri sakė, kad naftotiekiu daugiausia aprūpinamos dvi naftos perdirbimo gamyklos Šveto ir Spergau vietovėse Vokietijoje.

Naftotiekis „Družba“ buvo pradėtas statyti 7-ajame dešimtmetyje ir šiuo metu jo ilgis siekia 5,5 tūkst. kilometrų, o nafta iš Uralo į Europą pumpuojama per dvi pagrindines atšakas, einančias per Baltarusiją ir Ukrainą.

Rugsėjo pabaigoje buvo aptikti nuotėkiai keturiose dujotiekių „Nord Stream“, jungiančių Rusiją ir Europą, vietose.

Šie dujotiekiai yra geopolitinės įtampos centre, Rusijai ėmus mažinti dujų tiekimą Europai, kaip įtariama, keršijant už Vakarų sankcijas, paskelbtas Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas antradienį pranešė, jog aljansas „padvigubino buvimą Baltijos ir Šiaurės jūrose iki daugiau nei 30 laivų, kuriuos saugo jūrų patruliavimo orlaiviai ir povandeniniai pajėgumai“.

Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai antradienį taip pat pareiškė esantys „labai sunerimę“ ir griežtai pasmerkė „bet kokį tyčinį ypatingos svarbos infrastruktūros objekto naikinimą“.

Naftotiekis „Družba“, kurio pavadinimas rusų kalba reiškia „draugystė“, yra vienas didžiausių pasaulyje, kuriuo rusiška nafta tiekiama į didžiąją dalį Vidurio Europos, įskaitant Vokietiją, Lenkiją, Baltarusiją, Vengriją, Slovakiją, Čekiją ir Austriją.

Vokietija teigia, kad nepaisant nuotėkio naftotiekyje, naftos tiekimas nenutrūko.

Vokietijos vyriausybė trečiadienį pareiškė, kad nafta toliau tiekiama dviem pagrindinėms naftos perdirbimo įmonėms, nepaisant nuotėkio Rusiją ir Vokietiją jungiančiame naftotiekyje „Draugystė“ („Družba“).

„Tiekimo Vokietijai saugumas šiuo metu garantuotas. Abi naftos perdirbimo gamyklos „Schwedt“ ir „Leuna“ gauna žalią naftą dujotiekiu „Draugystė 1“ per Lenkiją“, – sakoma Ekonomikos ministerijos pranešime. „Tiekimai nenutrūko“, – priduriama jame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.