Neabejoja, kad šie pokyčiai pasieks ir mus: „Kai JAV ekonomika nusičiaudi – suserga visas pasaulis“

JAV būsto sandorių skaičius 2022 m. spalio mėn. nukrito iki visų laikų žemumų, feisbuke rašo banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

JAV būsto sandorių skaičius 2022 m. spalio mėn. nukrito iki visų laikų žemumų.<br>Lrytas.lt koliažas.
JAV būsto sandorių skaičius 2022 m. spalio mėn. nukrito iki visų laikų žemumų.<br>Lrytas.lt koliažas.
Ž.Mauricas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Mauricas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 2, 2022, 12:47 PM

Jis patikslino, kad fiksuojamas sudarytų, bet dar neregistruotų būstų sandorių skaičius. Šis rodiklis naudojamas kaip išankstinis būstų sandorių skaičiaus indikatorius, o JAV įregistruoti būsto pirkimo sandorį įprastai užtrunka 4–8 savaites.

Anot Ž.Maurico, sandorių skaičiaus kritimą lėmė keli veiksniai. Pirmiausia, pakilusios būsto paskolų palūkanų normos. 30 metų trukmės fiksuotos palūkanų normos per metus išaugo nuo 3 iki 7 proc.

Įtaką padarė ir sparčiau nei gyventojų pajamos augusios būsto kainos. „2021 m. būsto kainos JAV išaugo 17 proc., o gyventojų pajamos – 7 proc.“, – pateikė pavyzdį jis.

„Atitinkamai būsto įperkamumas JAV suprastėjo iki rekordiškai žemo lygio. „National Association of Realtors“ vertinimu, paskolos įmoka šiuo metu sudarytų apie 38 proc. būsto pirkėjo pajamų medianos. Prieš metus šis skaičius siekė 26 proc., o prieš dvejus metus – vos 22 proc. Palyginimui – 2006 m., prieš būsto kainų burbulo išsileidimą, šis rodiklis siekė 26 proc.“ – aiškino ekonomistas.

Prie viso to prisidėjo ir mažėjanti gyventojų perkamoji galia, nes kainų augimas viršija gyventojų pajamų augimą. Infliacija JAV siekia 7,8 proc., o darbo užmokesčio augimas – apie 5,0 proc.

Ž.Mauricas svarsto, kad, jei JAV būsto rinkos aktyvumas išliks toks žemas, tai neabejotinai turės poveikį net tik JAV, bet ir viso pasaulio ekonomikai.

„Ne veltui yra sakoma, kad „kai JAV ekonomika nusičiaudi – suserga visas pasaulis“. Visgi JAV būsto rinkoje jau matosi šviesa tunelio gale (kol kas neryški ir tolima).

1. Būsto paskolų palūkanų normos pastarosiomis savaitėmis kiek sumažėjo (nuo 7,0 iki 6,5 proc.) mažėjant nuogąstavimams, kad JAV centrinis bankas toliau vykdys agresyvią palūkanų didinimo politiką. Infliacija JAV mažėja jau ketvirtą mėnesį iš eilės, o tai mažina tolesnio palūkanų normų didinimo tikimybę 2023 m.

2. Būsto kainos koreguojasi ir, pasiekusios piką 2022 m. birželio mėn., pradėjo leistis žemyn.

3. Prognozuojama, kad 2023 m., mažėjant infliacijai ir toliau gana sparčiai augant gyventojų pajamoms, gyventojų perkamoji galia išaugs (nebent kitais metais ženkliau išaugs nedarbo lygis).

Atitinkamai būsto įperkamumas turėtų pagerėti, o tai savo ruožtu turėtų padėti JAV būsto rinkai atsispirti nuo dugno.

4. Be to, išpopuliarėjęs nuotolinis darbas toliau skatina būsto rinkos aktyvumą, nes gyventojai ieško erdvesnio (ir pigesnio) būsto. Dėl to būsto rinkos aktyvumas yra didesnis JAV Vidurio Vakaruose, o Vakarų pakrantėje, pavyzdžiui, Kalifornijoje (kur būstas brangiausias) – mažiausias.

5. Būsto rinkos aktyvumo sumažėjimas taip pat sumažina būsto statybos kainas, pavyzdžiui, medienos kainos nuo šių metų pradžios sumažėjo daugiau nei trigubai ir grįžo į 2018–2019 metų lygį“, – rašo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.