Rusijai įvedus savo naftos eksporto draudimą – šnipštas: šios žaliavos kainos praktiškai nepakito

Rusijai įvedus savo naftos eksporto į tam tikras šalis draudimą, šios žaliavos kainos rinkose praktiškai nepakito.

Rusijai įvedus savo naftos eksporto draudimą, šios žaliavos kainos praktiškai nepakito.<br>Scanpix nuotr.
Rusijai įvedus savo naftos eksporto draudimą, šios žaliavos kainos praktiškai nepakito.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Dec 28, 2022, 8:59 AM

Nors jos iš pradžių pašoko, prekybos sesijos pabaigoje pradinio prieaugio nebeliko: vasario mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies nafta buvo pabrangusi 0,5 proc., iki 84,33 JAV dolerio už barelį, o tokių pat sandorių „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies nafta – atpigusi mažiau nei 0,1 proc., iki 79,53 JAV dolerio už barelį.

Kaip pažymi duomenų analizės įmonės „Kpler“ analitikas Mattas Smithas, tokie Rusijos veiksmai „rinkos greičiausiai nebestebina, atsižvelgiant į tai, ką iš jų girdėjome pastaraisiais mėnesiais“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pasirašė dekretą, kuriuo uždraudė naftos ir naftos produktų eksportą į šalis, priėmusias kainų šiai Rusijos žaliavai lubas. Dekrete tvirtinama, kad draudimas įsigalios 2023 m. vasario 1 d. ir tęsis penkis mėnesius, iki liepos 1-osios.

Vakarų šalys 60 JAV dolerių kainų rusiškai naftai lubas nustatė anksčiau šį mėnesį. Tokiu sprendimu jos siekia apriboti Rusijos gaunamas didžiules pajamas iš energetikos, kurias ši šalis tuomet gali panaudoti savo kariuomenei finansuoti.

Viršutinę kainų ribą šiuo metu taiko visa Europos Sąjunga (ES), Jungtinė Karalystė (JK), Australija, Kanada, Japonija ir JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.