Nedaugelis žino, kuo skiriasi faršas ir smulkinta mėsa: kuriai reikėtų teikti pirmenybę?

Mėsos kukuliai – tiek suaugusių, tiek vaikų mėgstamas patiekalas, kurį paruošti namuose išties paprasta. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad gaminantis šį nebrangų patiekalą, svarbu pasirinkti kokybišką maltą mėsą, o sveikatai palankiausia – kuo liesesnė.

Renkantis maltą mėsą, pirmenybę rekomenduojama teiki smulkintai mėsai, o ne faršui.<br>T.Bauro nuotr.
Renkantis maltą mėsą, pirmenybę rekomenduojama teiki smulkintai mėsai, o ne faršui.<br>T.Bauro nuotr.
Renkantis maltą mėsą, pirmenybę rekomenduojama teiki smulkintai mėsai, o ne faršui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Renkantis maltą mėsą, pirmenybę rekomenduojama teiki smulkintai mėsai, o ne faršui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Renkantis maltą mėsą, pirmenybę rekomenduojama teiki smulkintai mėsai, o ne faršui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Renkantis maltą mėsą, pirmenybę rekomenduojama teiki smulkintai mėsai, o ne faršui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 11, 2023, 11:45 AM, atnaujinta Mar 13, 2023, 8:51 AM

Nors kukuliams dažniausiai naudojama smulkinta mėsa, jautienos arba kiaulienos faršas, tačiau „Rimi“ komercijos ir operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad gaminant šį patiekalą galima išbandyti ir žuvies, paukštienos, triušienos faršą arba rinktis vegetariškas alternatyvas, pavyzdžiui, sojų ar žirnių pagrindo faršus. Specialistė taip pat aiškina, kuo skiriasi smulkinta mėsa ir kaip šiuos mėsos produktus laikyti namuose.

Pirmenybę rekomenduoja teiki smulkintai mėsai

Pasak E.Gavelienės, maltos mėsos maistingumas priklauso nuo jos rūšies ir sudėties. Visgi, vienas iš jos privalumų – maltą mėsą lengviau valgyti tiek vaikams, tiek vyresnio amžiaus žmonėms: „Malta mėsa yra minkštesnė, tad ją lengviau valgyti senyvo amžiaus žmonėms, kuriems kieto maisto kartais rekomenduojama privengti, ir mažiems vaikams, mat sumaltoje mėsoje arba žuvyje yra pašaltini kaulai, ašakos. Be to, mėsa tokiu pavidalu kartais gali būti paprasčiau paįvairinti mitybos racioną.“

Tačiau gydytoja dietologė renkantis maltą mėsą pirmenybę rekomenduoja teiki smulkintai mėsai, o ne faršui.

„Faršas priskiriamas mėsos pusgaminių kategorijai, tad į jį gali patekti menkavertės mėsos dalys, tokios kaip kremzlės, sausgyslės, odelės, turinčios didesnį riebalų kiekį ir mažiau vertingų baltymų. Todėl geriausia rinktis liesesnę maltą mėsą, iš baltymais turtingų mėsos dalių ir be subproduktų. Dar vienas būdas – išsirinktą mėsos dalį paprašyti susmulkinti tiesiog prekybos vietoje“, – siūlo E.Gavelienė.

Gydytoja dietologė sako, kad renkantis maltą mėsą labai svarbu atidžiai panagrinėti ir produkto sudėties etiketę. Be to, ji primena saikingo mėsos vartojimo proporcijas.

„Mėsa yra kaloringas produktas, turintis sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Nors gyvūninės kilmės maistas yra naudingas dėl baltymų ir įvairių mineralų, tačiau vien jo mitybos raciono nereikėtų apriboti. Mėsą galima skanauti 2–3 kartus per savaitę, tačiau į kasdienį meniu būtina įtraukti ir žuvies bei jūros gėrybių, įvairių vaisių, skirtingų daržovių“, – sveikatai palankios mitybos taisykles primena E.Gavelienė.

Kuo skiriasi faršas ir šviežia smulkinta mėsa?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos ir operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad lietuviai dažniausiai renkasi smulkintą jautieną ir smulkintą kiaulieną, bet asortimente gausu įvairių pasirinkimų tiek sveriamos, tiek fasuotos smulkintos mėsos ir faršo.

„Populiariausiu pasirinkimu tarp pirkėjų išlieka smulkinta kiauliena, jautiena arba šių mėsos rūšių mišinys tiek sveriamas, tiek supakuotas. Tačiau siūlome ir skirtingų rūšių paukštienos faršą, triušienos faršą, o mėsos nevalgantys pirkėjai visuomet gali išbandyti sojų bei žirnių pagrindo faršus.

Savo asortimente taip pat turime smulkintos veršienos, smulkinto kiaulienos kumpio, smulkinto jautienos kumpio bei smulkintos brandintos jautienos“, – vardija O.Suchočeva.

Nors smulkintą mėsą ir faršą renkasi dažnas pirkėjas, tačiau ekspertė pabrėžia, kad nedaugelis žino, kuo šie mėsos produktai skiriasi.

„Pagrindinis skirtumas tarp faršo ir smulkintos mėsos yra jų sudėtis bei gaminimo laikas. Smulkinta mėsa gaminama po gyvulio paskerdimo praėjus iki 6 parų. Tokia mėsa gaminama iš iškaulintos žaliavos, o gamybos metu į ją gali būti pridėta ne daugiau kaip 1 proc. druskos.

Tuo tarpu faršas gali būti gaminamas per tiek laiko, kiek galioja skerdiena ir yra priskiriamas mėsos ruošinių kategorijai. Tai reiškia, kad į faršą gali būti pridėta įvairių maisto priedų, pavyzdžiui, vandens, prieskonių, stabilizatorių, tirštiklių ar pan. Tačiau visos faršo sudėtinės dalys visuomet būna pažymėtos ženklinimo etiketėje, o jei faršas yra sveriamas – maisto produktų kataloge“, – pasakoja „Rimi“ komercijos ir operacijų vadovė.

Įsigijus didesnį kiekį pataria užšaldyti

O.Suchočeva priduria, kad renkantis kokybišką smulkintą mėsą, kaip ir įsigyjant bet kokią šviežią mėsą, reikia atkreipti dėmesį į keletą svarbių detalių: „Visų pirma, malta mėsa turi būti vientisos, rausvos spalvos, ne papilkėjusi ir ne apdžiūvusi. Be to, labai svarbu atkreipti dėmesį į produkto galiojimo terminą, o parsinešus namo smulkintą mėsą laikyti vėsiai, 0–2 laipsnių temperatūroje. Suvartoti ją geriausia per parą.

Tuo tarpu faršą geriausia laikyti 0–4 laipsnių temperatūroje ir taip pat suvartoti kuo greičiau. Visą šviežią mėsą rekomenduojama laikyti metaliniuose, stikliniuose induose arba originaliose pakuotėse, kad būtų išvengta mėsos sąlyčio su kitais šaldytuve esančiais produktais.“

Tiesa, įsigijus didesnį kiekį smulkintos mėsos ar faršo, ekspertė jį rekomenduoja užšaldyti: „Taip pratęsite mėsos galiojimo laiką. Žinoma, nereikėtų laukti paskutinės mėsos galiojimo dienos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.