Šiai šaliai kovoti su kainomis sekasi prasčiau nei mums: dosnios subsidijos tik įkaitino infliacijos laužą

Vengrijai kovoti su infliacija sekasi kur kas prasčiau nei Lietuvai – dosnios subsidijos tik įkaitino kainų laužą.

Vengrijai kovoti su infliacija sekasi kur kas prasčiau nei Lietuvai – dosnios subsidijos tik įkaitino kainų laužą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vengrijai kovoti su infliacija sekasi kur kas prasčiau nei Lietuvai – dosnios subsidijos tik įkaitino kainų laužą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vengrija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vengrija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vengrija.<br>Pixabay nuotr.
Vengrija.<br>Pixabay nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 12:46 PM

„Įdomu, kaip sekasi didžiajam kovotojui su infliacija V.Orbanui. Juk draugas Orbanas Vengriją apipylė dosniomis subsidijomis rusiškai naftai ir rusiškoms dujoms, tačiau, kaip ir galima buvo tikėtis, jos nepadėjo“, – feisbuke rašė banko „Luminor“ vyriausiasi ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Ir ne tik, kad nepadėjo, bet dosnios subsidijos dar labiau įkaitino infliacijos laužą. Ž.Mauricas jau seniau prognozavo, kad su tokiomis priemonėmis laukia tik kelias į dar aukštesnę infliaciją.

Vengrijoje šiuo metu infliacija yra pati didžiausia visoje ES ir du kartus didesnė nei Lietuvoje.

„Maža to, Vengrijos biudžeto deficitas 2022 metais buvo pats didžiausias visoje ES (6,2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP)), o Lietuvos – vienas mažiausių (0,6 proc. nuo BVP), tad pinigai iššvaistyti, o rezultatas?“ – rašė ekonomistas.

Kaip jis pasakojo, kovodamas su aukšta infliacija Vengrijos centrinis bankas pakėlė palūkanų normas iki 13 proc. (kai euro zonoje palūkanų normos siekia 3,75 proc.), o tai sustingdė būsto rinką ir atvėsino namų ūkių vartojimą.

Tad, kaip aiškina Ž.Mauricas, Vengrijos ekonomikai šie metai bus sunkesni nei mums, o Lietuvoje jau ir „matome šviesą tunelio gale“, nes infliacija mažėja, gyventojų perkamoji galia vėl auga. Tuo metu Vengrijoje teigiamų tendencijų infliacijos fronte, anot ekonomisto, dar teks palūkėti.

Ž.Mauricas pabrėžė ir tai, kad Vengrija nuo 2021 m. lapkričio iki 2022 m. gruodžio subsidijavo degalų kainas, bet galų gale buvo priversta subsidijų atsisakyti dėl atsiradusio degalų deficito, tad šiuo metu ir benzinas bei dyzelinas Vengrijoje brangesni nei Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.