Sunku patikėti: skolose paskendusi savivaldybės bendrovė buhalteriui mokės 6 tūkst. eurų atlyginimą

Nuo metų pradžios vyriausiojo buhalterio surasti nesugebėjusi Kretingos rajono savivaldybės įmonė nusprendė šio darbuotojo paslaugas brangiai pirkti. Bet ar tai nėra pinigų švaistymas?

Nuo metų pradžios vyriausiojo buhalterio surasti nesugebėjusi Kretingos rajono savivaldybės įmonė nusprendė šio darbuotojo paslaugas brangiai pirkti.<br>Lrytas.lt koliažas.
Nuo metų pradžios vyriausiojo buhalterio surasti nesugebėjusi Kretingos rajono savivaldybės įmonė nusprendė šio darbuotojo paslaugas brangiai pirkti.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2023, 8:40 AM, atnaujinta Sep 10, 2023, 4:23 PM

Kretingoje dar nespėjo nuslopti kalbos apie mero Antano Kalniaus skirtą neregėtai dosnų atlyginimą naujuoju rajono muziejaus vadovu paskirtam politiniam bendražygiui, kai rajono politikus kilstelėti antakius privertė naujas akibrokštas.

Skolose paskendusi savivaldybės bendrovė „Kretingos vandenys“ vyriausiajam buhalteriui pasiryžo mokėti beveik 6 tūkst. eurų per mėnesį. Už tokią sumą buvo nupirkta paslauga iš Palangoje registruotos finansinės apskaitos bendrovės „Žinius“.

Mokės iš paskolos

Pagal pasirašytą sutartį, už 40 valandų darbo savaitę teikiamas Finansų ir ekonomikos skyriaus vadovo ir vyriausiojo buhalterio paslaugas „Kretingos vandenys“ įsipareigojo mokėti po 5,5 tūkst. per mėnesį.

Papildomai savivaldybės įmonė už 50 eurų per valandą dar nusipirko finansų konsultacijos paslaugas. Iš viso net dvejiems metams pasirašytos sutarties pradinė vertė – 140 tūkst. eurų.

Įdomiausia tai, kad net ir tokioms paslaugoms įsigyti savivaldybės bendrovė pinigų neturi. Jau nusipirkusi paslaugą bendrovė „Kretingos vandenys“ kreipėsi į rajono tarybą prašydama suteikti garantiją 350 tūkst. eurų paskolai, kurios reikia įmonės apyvartinėms lėšoms.

Kilo daug abejonių

Bendrovės direktorė Eglė Alonderienė savivaldybės politikams prisipažino, kad vyriausiojo buhalterio paslauga bus perkama iš pasiskolintų lėšų.

Po ilgų diskusijų rajono taryba ryžosi suteikti paskolos garantiją, nors „Kretingos vandenyse“ atliktas auditas nustatė, kad įmonė nėra pajėgi grąžinti imamos paskolos.

Kretingos politikai atvirai abejojo, ar viena ranka skolinantis, o kita mokant daugiau nei pusšešto tūkstančio eurų vyriausiojo buhalterio atlyginimui nešvaistomos įmonės lėšos. Pavyzdžiui, panašaus dydžio kaimyninės savivaldybės bendrovės „Palangos vandenys“ vyriausiojo buhalterio atlyginimas neatskaičius mokesčių nesiekia nė 4 tūkst. eurų.

E.Alonderienė tikino, kad šios pareigybės paslaugos pirkimas esą buvusi vienintelė išeitis, nes beveik per metus nepavyko prisikalbinti nė vieno norinčio vadovauti įmonės buhalterijai.

Siūlymų purtėsi visi

Vis dėlto nesuprantama, kodėl vyriausiojo buhalterio paieškoms nebuvo skelbiamas konkursas. Pati bendrovės vadovė į šį klausimą aiškaus atsakymo taip ir nepateikė.

Anot E.Alonderienės, kandidatai buvo kviečiami pagal skelbimus interneto portaluose, socialiniuose tinkluose siūlant vos 2,5 tūkst. eurų algą. Įmonei būtino darbuotojo paieškoms buvo pasamdyta net personalo atrankų agentūra.

„Pokalbių metu jie nesusigundydavo net pasiūlytu 3,5 tūkst. eurų atlyginimu“, – teigė E.Alonderienė.

Sugrįžti į įmonę nesutiko ir anksčiau „Kretingos vandenyse“ vyriausiaisiais buhalteriais dirbę finansininkai.

Anot direktorės, daugiau pinigų siūlyti ji ir nebandė, nes susipažinę su įmonės finansine padėtimi visi kandidatai siūlomo darbo iš karto atsisakydavo esą net neklausdami apie atlyginimą.

E.Alonderienės teigimu, nusipirkus brangias paslaugas nuolatinio vyriausiojo buhalterio bendrovė nebeieškos.

Pirkiniu džiaugiasi

Nors už Palangos bendrovės „Žinius“ komandiruotos finansininkės teikiamas paslaugas dabar mokama dviem tūkstančiais eurų daugiau, nei buvo siūlyta alga kandidatams, bendrovės „Kretingos vandenys“ direktorė sakė nemananti, kad šitaip švaistomos įmonės lėšos.

„Yra susikaupę nemažai darbo, turime daug pradelstų skolų, todėl, be mūsų įmonėje dirbančių dviejų buhalterių, nupirktas paslaugas teikianti bendrovė atsiunčia ir po kelis finansininkus“, – nupirktomis paslaugomis džiaugėsi E.Alonderienė.

Pelno gauna nedaug

Uždaroji akcinė bendrovė „Žinius“, su kuria paslaugų pirkimo sutartį pasirašė „Kretingos vandenys“, įregistruota prieš 6 metus. Pernai bendrovės pardavimo pajamos siekė apie 265 tūkst. eurų, o grynasis pelnas buvo 587 eurai.

Rekvizitai.lt duomenimis, įmonėje iš viso dirba 13 darbuotojų. Už 5,5 tūkst. eurų vyriausiojo buhalterio paslaugas parduodančios bendrovės darbuotojų vidutinis atlyginimas liepą siekė 1763 eurus.

Nustebino alga naujam direktoriui

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, beveik prieš du mėnesius Kretingos rajone kilo skandalas, kai iš naujai išrinktos savivaldybės tarybos pasitraukusiam ir rajono muziejaus direktoriumi pradėjusiam dirbti mero Antano Kalniaus politiniam bendražygiui 46 metų Romandui Žiubriui buvo paskirtas didesnis atlyginimas, nei buvo numatyta konkurso metu.

Negana to, dar nė nepradėjusiam dirbti įstaigos vadovui buvo numatyta 20 proc. dydžio pareiginės algos kintamoji dalis, kuri kasmet skiriama už darbo įvertinimą.

Neatskaičius mokesčių naujajam Kretingos muziejaus direktoriui rajono meras buvo numatęs mokėti 4,1 tūkst. eurų algą.

Visuomenei pasipiktinus A.Kalnius po kelių dienų pakeitė ankstesnį potvarkį ir R.Žiubriui pareiginės algos koeficientą sumažino nuo 18,36 iki 15,3.

Tačiau meras naujam muziejaus direktoriui už dar neatlikto darbo įvertinimą vis tiek paliko 20 proc. priedą, nors iki tol 43 metus muziejui vadovavusi ir jį naujam gyvenimui prikėlusi Vida Kanapkienė net savo karjeros pabaigoje buvo įvertinta tik 15 proc. priedu.

Kiti rajono kultūros įstaigų vadovai už kasmetinį darbo rezultatų vertinimą sulaukia 10 proc. priedo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.