Rusijos ekonomika persitvarko į karo ekonomiką: turime pasiruošti

Rusijos ekonomika persitvarko į karo ekonomiką, o Kremliaus skiriamos išlaidos gynybai yra kur kas didesnės, nei oficialiai skelbiama. Taip prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys kalbėjo komentuodamas tarptautinėje žiniasklaidoje aptarinėjamą drastišką Rusijos išlaidų gynybai didinimo klausimą. Pasak jo, Rusijos kariniam sektoriui skirtos išlaidos gali būti net didesnės nei 6 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

Rusijos centrinis bankas neseniai įspėjo dėl ekonomikos augimo sulėtėjimo antrajame pusmetyje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Rusijos centrinis bankas neseniai įspėjo dėl ekonomikos augimo sulėtėjimo antrajame pusmetyje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Rusijos centrinis bankas neseniai įspėjo dėl ekonomikos augimo sulėtėjimo antrajame pusmetyje.<br>Pixabay.com nuotr.
Rusijos centrinis bankas neseniai įspėjo dėl ekonomikos augimo sulėtėjimo antrajame pusmetyje.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 10:02 AM, atnaujinta Oct 3, 2023, 10:05 AM

„Rusijos gynybos išlaidos niekada nebuvo tokios, kokios buvo (viešai – ELTA) skelbiamos. Jos visada buvo didesnės“, – „Žinių radijui“ sakė K. Budrys.

„Žiniasklaidos pranešimas apie tai, kad Rusija nuo 4 iki 6 procentų didins BVP gynybos išlaidas... Tai reiškia, kad išlaidos bus daug didesnės nei 6 procentai“, – teigė jis, pažymėdamas, kad tokias išlaidas tiek Rusija, tiek Kinija dažniausiai slepia.

„Tam, kad jie (kariniai biudžetai – ELTA) atrodytų kuo mažesni, kad nesukeltų įtampos. Bet skaičiai yra dideli“, – pridūrė patarėjas.

Vertindamas tokią situaciją prezidento patarėjas sakė manąs, kad Rusija patirtus nuostolius pačios sukeltame kare prieš Ukrainą gali atstatyti anksčiau, nei buvo manyta. Todėl, akcentavo K. Budrys, Lietuva turi pasiruošti.

„Tai priminimas, kad mes neturime laiko ilgiems svarstymams, mes turime savo pajėgas auginti adekvačiai“, – sakė prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

Rusija ketina kitais metais savo gynybos išlaidas padidinti beveik 70 proc. Jos per metus turėtų augti daugiau kaip 68 proc. iki beveik 10,8 trln. rublių (apie 106 mlrd. eurų), ketvirtadienį Maskvoje pranešė Finansų ministerija. Gynybos išlaidos tada sudarytų apie 6 proc. Rusijos bendrojo vidaus produkto (BVP).

Agentūros AFP skaičiavimu, Rusijos gynybos išlaidos 2024 m. bus maždaug tris kartus didesnės už išlaidas švietimui, aplinkosaugai ir sveikatos apsaugai kartu sudėjus.

Taip Rusija pabrėžia savo ryžtą tęsti puolimą Ukrainoje. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ženklų gynybos išlaidų didinimą argumentavo „hibridiniu karu, kuris prieš mus kariaujamas“.

Nuo invazijos pradžios praėjusiais metais Rusija padidino ginklų gamybą ir, nepaisant aukštos infliacijos ir silpno rublio, daug investavo į savo karinį aparatą.

Rusijos centrinis bankas neseniai įspėjo dėl ekonomikos augimo sulėtėjimo antrajame pusmetyje. Rublis nuo metų pradžios prarado apie 30 proc. savo vertės dolerio atžvilgiu. Pagrindinės to priežastys yra didelės karinės išlaidos ir dėl Vakarų sankcijų negautos pajamos iš naftos ir dujų pardavimo Europai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.