G. Skaistė: Vilnius turi visus privalumus, reikalingus laimėti AMLA konkursą

Finansų ministrė Gintarė Skaistė praneša, kad Lietuva dalyvaus konkurse, kuris nulems miestą, kuriame 2024 m. įsikurs Europos Sąjungos (ES) Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos agentūra (AMLA). Anot jos, Lietuva turi reikalingą patirtį rizikų valdymo srityje ir apie 10 tūkst. profesionalų, dirbančių pinigų plovimo prevencijoje, o Vilnius pasižymi aukšta gyvenimo kokybe, gera interneto infrastruktūra ir kokybiškomis sveikatos ir socialinėmis paslaugomis, tad turi konkursui laimėti reikalingus privalumus.

G. Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
G. Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

2023-12-15 11:23, atnaujinta 2023-12-15 11:26

„Lietuva gali pasigirti sėkminga rizikų valdymo patirtimi – tiek tradiciniame bankų sektoriuje, tiek „fintech“ (finansinių technologijų – ELTA) segmente. Būdami regioniniu „fintech“ centru turime pažangią, viešo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimu paremtą, atitikties ekosistemą, kurios svarbiausias dėmuo – gausus būrys talentingų žmonių, dirbančių pinigų plovimo prevencijos srityje“, – penktadienį vykusioje konferencijoje „AMLA – laukiame tavęs Vilniuje“ teigė G. Skaistė.

„Manome, kad galime sudalyvauti šiame konkurse, net rungdamiesi su pakankamai stipriais konkurentais“, – pridūrė ji.

Ministrė pabrėžė, kad Lietuvos patirtis atsispindi reitinguose, tokiuose kaip geriausiai pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo riziką valdančias šalis parodančiame „Basel AML Index“, kur 2023 m. Lietuva pateko į 5 geriausiai įvertintų ES valstybių ir užima aukščiausią vietą tarp konkurse dalyvaujančių valstybių.

„Lietuvos reguliacinė aplinka yra laikoma viena pažangiausių pasaulyje. Lietuvos bankas plačiai taiko inovatyvius sprendimus, taikant naujausias priemones paversti reguliaciją paprasta ir efektyvia. Be to, Vyriausybė stengiasi prisitaikyti prie technologinių naujovių, pavyzdžiui, reguliuojant tokius sektorius kaip kriptovaliuta, nelaukiant, kol įsigalios bendros ES taisykles“, – aiškino ji.

Ji taip pat paminėjo, kad siekiant pagerinti Lietuvos paraiškos konkurencingumą, Vyriausybė, teikdama konkurso paraišką, pažadėjo padengti AMLA veikimo Vilniuje kaštus 5 metams.

„Kadangi konkuruojame su miestais, kurie siūlo papildomus paketus, kaip Vyriausybė esame įsipareigoję 5 metus padengti nuomos, įrengimo ir išlaikymo kaštus. Ir tikimės, kad tai padidins mūsų paraiškos konkurencingumą“, – sakė ji.

Šiuo metu Lietuvos paraiška yra vertinama, po to seks klausimai ES parlamente, bet tikimasi, kad situacija taps aiški pirmojo 2024 m. ketvirčio laikotarpiu. Kaip teigė ministrė, Lietuvos atitinkamumą konkurso kriterijams Europos Komisija (EK) turėtų įvertinti jau kitą savaitę.

„Šis procesas užtruko 2 metus, bet atrodo, kad esame išėję į finišo tiesiąją. Jau kitą savaitę EK turėtų pateikti įvertinimą, ar atitinkame formalius kriterijus. Ir tada artimiausiu metu susidėlios algoritmas“, – sakė ji.

Taip pat, anot G. Skaistės, AMLA įkūrimas Lietuvoje suteiktų didesnį užtikrintumą Baltijos šalių regionui geopolitinio nestabilumo laikotarpiu. Be to, jos teigimu, šios institucijos atsiradimas Lietuvoje reikštų geriau subalansuotą ES agentūrų išsidėstymą tarp narių valstybių, kuris šiuo metu labai nelygus – daugelis agentūrų yra įsikūrusios Vakarų Europoje.

Šiame konkurse taip pat dalyvauja 8 kitos ES valstybės.

Finansų ministerija praneša, kad Vilniui laimėjus atranką, AMLA įsikurtų centrinėje miesto dalyje esančiame „Yellowstone“ verslo centre, šalia pagrindinių šalies institucijų ir senamiesčio, ir 20 min. automobiliu nuo Vilniaus oro uosto ar Vilniaus geležinkelio stoties. Tai naujas verslo centras, atitinkantis A energetikos klasę, pastatytas laikantis tarptautinio tvarių pastatų standarto ir jau beveik paruoštas priimti šią instituciją.

AMLA bus pagrindinė institucija, užtikrinanti nuoseklią ir vieningą finansų sektoriaus pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemą ES mastu. Numatoma, kad agentūroje dirbs apie 400 specialistų iš visos Europos, o institucijos biudžetas sieks apie 70 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.