Duomenys rodo tikimybę, kad euro zonos ekonomika praėjusiais metais paniro į recesiją

Euro zonos gamyklos 2023-iuosius baigė būdamos ne itin palankioje padėtyje, gruodžiui tapus 18-u iš eilės aktyvumo traukimosi mėnesiu, rodo vienas atidžiai stebimas rodiklis.

Euro zonos gamyklos 2023-iuosius baigė būdamos ne itin palankioje padėtyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Euro zonos gamyklos 2023-iuosius baigė būdamos ne itin palankioje padėtyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Jan 2, 2024, 1:55 PM

Kaip praneša „Reuters“, Hamburgo komercinio banko (HCOB) ir tyrimų instituto „S&P Global“ pirkimų vadybininkų indekso (PMI) vertė gruodį nežymiai pakilo iki 44,4 punkto, palyginti su 44,2 punkto lapkritį, tačiau išliko žemiau 50 punktų ribos, kuri skiria aktyvumo didėjimą nuo susitraukimo.

Preliminariai skaičiuota, kad indekso vertė išliko tokia pat, kaip lapkritį.

Tuo metu našumą matuojantis indeksas, įtraukiamas į sudėtinį PMI įvertį, kuris turėtų būti paskelbtas ketvirtadienį, sumažėjo iki 44,4 punkto, palyginti su 44,6 punkto lapkritį, tačiau buvo didesnis, nei išankstinis 44,1 punkto įvertis.

Pasak HCOB vyriausiojo ekonomisto Cyruso de la Rubia‘os, ši pesimistinė tendencija leidžia manyti, kad euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) praėjusį ketvirtį susitraukė. Oficialiais duomenimis, bloko ekonomika trečią ketvirtį susitraukė 0,1 proc., tad antras susitraukimo ketvirtis leistų kalbėti apie recesiją.

„Fiksuojant nepaliaujamą euro zonos gamybos sektoriaus nuosmukį, HCOB PMI neparodė didelio pagerėjimo, lyginant su lapkričiu. Tai piešia niūrų vaizdą euro zonai ir reikštų, kad euro zona trečią ketvirtį paniro į recesiją“, – pažymėjo C. de la Rubia.

Gruodžio pradžioje atlikta „Reuters“ apklausa parodė, kad 20 šalių vienijanti euro zona žiemą patirs trumpą ir negilią recesiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.