Nepaisant karo, Ukrainos ekonomika išaugo 5 procentais

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad nepaisant Rusijos invazijos jo šalies ekonomika pernai išaugo 5 proc. lyginant su 2022 metais.

Nepaisant Rusijos invazijos jo šalies ekonomikai pernai išaugo 5 proc.<br>Scanpix.
Nepaisant Rusijos invazijos jo šalies ekonomikai pernai išaugo 5 proc.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2024, 8:19 AM

Tiek pat išaugo ir mokestinės pajamos, ketvirtadienio vakarą per kasdienį vaizdo kreipimąsi sakė šalies vadovas. „Tai aiškus Ukrainos stiprybės ženklas“, – sakė jis Kyjive.

Premjeras Denysas Šmyhalas jam pranešė, kad padėtis finansų sistemoje yra stabili. Pasak V. Zelenskio, visos socialinės išmokos pilnai išmokamos. „Rezultatai yra būtent tai, ko mums reikia“, – sakė V.Zelenskis.

Maždaug 5 proc. Ukrainos ekonomikos augimo tikėjosi ir Europos Sąjunga (ES). Tai rodo atsigavimą po pirmųjų karo metų, kai 2022-aisiais Ukrainos ekonomika susitraukė beveik 30 procentų. Nors tikimasi, kad ateinančiais metais Rytų Europos šalies ekonomika ir toliau augs, pasak ES, ji bus maždaug 20 proc. mažesnė nei prieš karą.

V.Zelenskis paminėjo finansinį stabilumą, tačiau jo šalis labai priklausoma nuo užsienio pagalbos. Kyjivo centrinio banko duomenimis, 2023 m. Ukraina gavo daugiau nei 38,8 mlrd. eurų.

Pasak D.Šmyhalo, šiemet Ukrainai iš sąjungininkių prireiks 33 mlrd. eurų, bet ES ir JAV finansinė parama vis dar kelia abejonių, nes kai kurie Europos ir JAV politiniai lyderiai mėgina blokuoti pagalbą karo alinamai šaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.