Kinijos ekonomikai – visai prasti popieriai: mano, kad lėtėjimas tęsis dar bent ketverius metus

Kinijos ekonomikos lėtėjimas ateinančiais metais greičiausiai tęsis, Azijos milžinei grumiantis su blėstančiu produktyvumu ir sparčiu populiacijos senėjimu, penktadienį pareiškė Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

Kinijos ekonomikos lėtėjimas ateinančiais metais greičiausiai tęsis,<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kinijos ekonomikos lėtėjimas ateinančiais metais greičiausiai tęsis,<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Feb 2, 2024, 4:28 PM, atnaujinta Feb 2, 2024, 4:30 PM

Antra pagal dydį pasaulio ekonomika praėjusiais metais registravo vieną mažiausių augimo įverčių per kelis dešimtmečius, nekilnojamojo turto sektorių veikiančiai skolų krizei prisidėjus prie geopolitinės įtampos ir silpstančios pasaulinės paklausos.

Penktadienį paskelbtoje TVF ataskaitoje prognozuojama, kad augimas toliau mažės ir iki 2028 m. pasieks 3,5 proc., stebint sunkumus, susijusius su „silpnu produktyvumu ir populiacijos senėjimu“, ir priduriama, jog „neapibrėžtumas dėl perspektyvų yra didelis“.

Fondas anksčiau prognozavo, kad augimas šiais metais bus 4,6 proc.

Lėtėjimą skatina daug metų trunkanti krizė šalies nekilnojamojo turto rinkoje, kadaise laikytoje svarbiu augimo ramsčiu, tačiau dabar slegiamoje skolų, kurios gali kelti grėsmę Kinijos finansų sistemai.

Sektorių ištikusių bėdų simboliu tapo nekilnojamojo turto milžinas „Evergrande“, kuris sukaupė daugiau kaip 300 mlrd. JAV dolerių skolų. Šią savaitę Honkongo teismas paskelbė įsakymą, kuris turėtų duoti startą užsienyje esančio „Evergrande“ turto likvidavimui, nors įmonė pabrėžė, kad šis sprendimas nepaveiks jos veiklos šalies viduje.

TVF ataskaitoje perspėjama, kad tolesnis nekilnojamojo turto rinkos lėtėjimas „gali dar labiau prislėgti paklausą privačiajame sektoriuje ir sumažinti pasitikėjimą“.

TVF Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono departamento misijos Kinijoje vadovė Sonali Jain-Chandra penktadienį trumpojoje spaudos konferencijoje sakė, kad šiame sektoriuje „vyksta kelerių metų trukmės perėjimas prie mažesnio ir tvaresnio dydžio“. Ji pridūrė, kad „reikia padaryti daugiau“, jog būtų galima paremti šį sektorių.

Oficialūs duomenys rodo, kad Kinijos ekonomika praėjusiais metais išaugo 5,2 proc. ir buvo viršytas kuklus maždaug 5 proc. tikslas.

Ilgą laiką svarbiu augimo varikliu laikomas eksportas pirmą kartą per septynerius metus sumažėjo, o tai paskatino įtampa su Vakarų šalimis ir sumenkusi pasaulinė paklausa.

Kinijos pareigūnai kovą turėtų paskelbti augimo tikslą 2024-iesiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.