D. Kreivys: nuo balandžio dujų kainos galėtų mažėti bent 20 proc.

Nuo balandžio mėnesio dujų kainos galėtų mažėti bent 20 procentų, antradienį pranešė energetikos ministras Dainius Kreivys.

D. Kreivys<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
D. Kreivys<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
D. Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D. Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D. Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D. Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 9:24 PM

„Kaina galėtų mažėti bent 20 procentų nuo dabartinės. Tai pavyks įgyvendinti jau nuo balandžio mėnesio“, – antradienį feisbuke paskelbė ministras.

Pasak D. Kreivio, nors artimiausiais naujų kainų perskaičiavimas buvo numatytas tik liepos mėnesį, Energetikos ministerija, Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) ir energetikos bendrovė „Ignitis“ sutarė tai padaryti anksčiau.

„Šiuo metu dujų kaina yra gerokai nukritusi – nuo 60 Eur/MWh iki 30 Eur/MWh. Labai tikėtina, kad tokia ji išsilaikys visus šiuos metus. (...) Matydami, kad kainas galima sumažinti jau dabar, nelaukiant liepos 1 dienos, inicijavome pokalbius su VERT ir „Ignitis“. Paraleliai parengėme tam reikalingus teisės aktus“, – teigė jis.

ELTA primena, kad nuo sausio dujų tiekimo tarifai mažėjo visų trijų pogrupių vartotojams.

Vartojantiems dujas viryklėse (I vartotojų pogrupis) nuo sausio tarifas sumažėjo 7 centais, jomis besišildantiems namus (II pogrupis) – 4 centais už kubinį metrą.

Dujų tarifus VERT apskaičiavo prognozuodama mažesnes gamtinių dujų kainas rinkoje – 47 Eur/MWh, o ne 52 Eur/MWh, kaip buvo fiksuojama tuo metu.

Vartojantiems dujas maisto ruošai (kurie suvartoja apie 4–5 kub. m dujų per mėnesį) mėnesinė sąskaita nuo sausio mažėjo maždaug 32 centais.

I pogrupio vartotojams nustatyta pastovioji 0,56 Eur/mėn. dedamoji ir 1,29 Eur/kub. m kintamas tarifas. Tuo metu II pogrupio vartotojai moka 3,99 Eur/mėn. pastovią dalį ir 0,83 Eur/kub. m tarifą. Kintamieji tarifai abejoms vartotojų grupėms sumažėjo atitinkamai 5,15 proc. ir 4,6 proc.

III pogrupio dujų vartotojai (suvartojantys daugiau nei 20 tūkst. kub. m dujų) moka 3,99 eurų mėnesinę pastovią dalį ir 0,79 Eur/kub. m kintamą tarifą. Šis mažėjo 4,82 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.