Išankstinis laidotuvių planavimas palengvina gyvenimą

Netekus artimo žmogaus, užklumpa sielvartas, tačiau pečius užgula ir atsakomybė su juo deramai atsisveikinti. Sunkią akimirką lengvesne gali padaryti išankstinis laidotuvių planavimas, apie kurį nereikėtų baimintis kalbėti.

Kaune įsikūrę, bet visoje Lietuvoje paslaugas teikiantys laidojimo namai „Rekviem“ siūlo pasidomėti išankstiniu laidotuvių planavimu.
Kaune įsikūrę, bet visoje Lietuvoje paslaugas teikiantys laidojimo namai „Rekviem“ siūlo pasidomėti išankstiniu laidotuvių planavimu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2024, 10:00 AM, atnaujinta Apr 30, 2024, 3:07 PM

Mūsų senoliai savo laidotuves planuodavo racionaliai. Patys įsigydavo karstus, pasirūpindavo patinkančiais drabužiais, artimiesiems papasakodavo, kaip nori būti palaidoti.

Taip jie būdavo tikri, kad paskutinė valia bus įvykdyta, o artimiesiems kils mažiau rūpesčių.

Ši tradicija buvo pamiršta, tačiau pamažu vėl atgyja. Kaune įsikūrę, bet visoje Lietuvoje paslaugas teikiantys laidojimo namai „Rekviem“ siūlo pasidomėti išankstiniu laidotuvių planavimu.

Prislegia begalinė našta

Atsisveikinimo namų „Rekviem“ administracijos vadovė Karolina Jancevičiūtė pasakojo, jei žmogus iš anksto savo valios dėl laidotuvių neišreiškia, artimiesiems labai daug sprendimų reikia priimti patiems, o tai padaryti yra daug sunkiau, nei gali pasirodyti.

„Prislegia sielvartas ir skausmas, kurį jaučia ką tik apie netektį sužinoję artimieji ir didelis noras priimti teisingus sprendimus. Dažnai sprendimai yra priimami šoko būsenoje, deramai neapgalvoti, nes padaryti yra tiesiog per sunku“, – patirtimi dalijosi K.Jancevičiūtė.

Žinant, kokia buvo velionio valia, nuo artimųjų nukrenta begalinė našta.

Taip pat kartais pasitaiko ir nesutarimų tarp artimųjų dėl mirusiojo laidojimo būdo, vietos ir kitų sprendimų. Tai apsunkina ir patį organizavimo procesą ir psichologinę artimųjų būklę.

Laidotuvėms ruošiasi drąsiai

„Rekviem“ atstovė pastebėjo, kad senoliai ir dabar žymiai dažniau linkę planuoti savo laidotuves, nei jaunesni žmonės.

„Gana dažnai sulaukiame senolių, kurie užsuka pasižvalgyti į laidojimui skirtus drabužius, urnas. Jie smalsiai klausinėja ir drąsiai ruošiasi savo laidotuvėms. Be jokio liūdesio ar baimės, o šypsodamiesi. Atrodo, jie net džiūgauja, kai nusiperka pačią gražiausią suknelę ar pirštinaites, skirtas savo laidotuvėms“, – pasakojo K.Jancevičiūtė.

Taip pat „Rekviem“ atstovai kartais organizuoja laidotuves pagal iš anksto išreikštą velionio valią, kurią artimiesiems perduoda žodžiu prieš mirtį arba palieka laišką.

„Ekspertai teigia, kad viena iš baisiausių mirčių yra mirti jaučiant nerimą, o nerimas dažnai būna susijęs su klausimais – kaip aš būsiu palaidotas, kaip aš būsiu aprengtas? Todėl jei jaučiame norą kam nors papasakoti apie savo pageidavimus, tai reikėtų padaryti drąsiai“, – patarė „Rekviem“ atstovė.

Sukūrė specialią planuoklę

Pirmiausia svarbu pasirinkti patikimą vieną ar kelis asmenis, su kuriais norisi pasidalinti savo mintimis apie savo laidotuves.

„Suprantama, kad prabilti tokia subtilia tema gali būti labai sudėtinga, todėl sukūrėme išankstinę laidotuvių planuoklę, kurią lengvai galima rasti „Rekviem“ interneto svetainėje“, – pasakojo K.Jancevičiūtė.

Planuoklėje žmogus gali ramiai, neskubėdamas sudėti savo mintis ir norus, o vėliau pasidalinti šia informacija su savo artimaisiais.

Tam, kad žmogui būtų paprasčiau, visas procesas suskirstytas žingsneliais, kuriuose paliečiama vis kita dalis, užduodami atviri klausimai bei pateikiami įvairūs variantai, apie kuriuos, laidodami savo artimuosius, žmonės dažnai net nesusimąsto.

Pavyzdžiui, planuoklėje galima apsvarstyti, koks laidojimo būdas priimtinesnis, kokie drabužiai ar karstas turėtų būti parinkti, galima pasirinkti ir norimą muziką, atminimo pietų formatą, nuotrauką portretui ir net nurodyti susirinkusiųjų aprangos kodą.

„Visa informacija apie jūsų išankstinį laidotuvių planą nukeliauja pasirinktiems artimiesiems, su labai gražia, į kontekstą įvedančia, raminančia žinute“, – sakė K.Jancevičiūtė.

Paskutinė valia bus įvykdyta

Jei norisi raštiškai įgalioti savo artimuosius laikytis jūsų valios ar net iš anksto pasirūpinti finansais, tai galima padaryti pasirašant išankstinę laidotuvių sutartį ir jaustis visiškai užtikrinti, kad jūsų valia bus garantuotai įgyvendinta.

Vienas būdas yra išreikšti savo valią savarankiškai ar išankstinės laidotuvių planuoklės pagalba ir tikėtis, kad valia bus įgyvendinta. Kitas būdas – pasirašyti išankstinę laidojimo sutartį, kuri įpareigoja tiek laidojimo paslaugas teikiančią įmonę, tiek įgaliotą asmenį iš tiesų valią įgyvendinti.

„Tokias išankstines sutartis turime trijų rūšių – be išankstinio apmokėjimo, su daliniu apmokėjimu arba su pilnu išankstiniu apmokėjimu. Kurią sutartį pasirašyti, renkasi pats užsakovas. Visu procesu ir papildoma informacija pasirūpiname mes susitikimo metu“, – sakė „Rekviem“ administracijos vadovė.

Padeda atsikratyti nerimo

Išankstinis savo pačių laidotuvių planavimas daugelyje šalių laikoma normalia ir netgi rekomenduojama praktika. Labiausiai jis paplitęs Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Australijoje, Skandinavijos šalyse, o JAV bei Kanadoje be išankstinio laidotuvių planavimo labai populiarios ir laidotuvių draudimo sutartys, kurios padengia laidotuvių išlaidas.

„Lietuvoje ši praktika dar labai nauja, tačiau pastebime, jog senoliai bei vyresnio amžiaus žmonės, pasikalbėti apie savo laidotuves nori, tačiau jiems arba nedrąsu, arba sunku pradėti tokį pokalbį. Jei išdrįsta apie tai kalbėti, artimieji, vaikai bei anūkai nėra linkę išklausyti“, – pastebėjo K.Jancevičiūtė.

Dažnai kalbos apie laidotuves būna nutraukiamos tokiomis frazėmis: „nenusikalbėk, mes tavęs dar nelaidojam“, „dar gyvensi ilgai, nereikia kalbėti apie mirtį“.

„Labai svarbu žinoti, kad tokiomis ar panašiomis frazėmis mes neleidžiame savo artimiesiems pasakyti to, kas jiems iš ties svarbu, todėl jie savyje kaupia didelį nerimą, kurio dažnai taip ir neranda progos išsakyti“, – sakė K.Jancevičiūtė.

Dažnai žmonės vengia kalbėti apie mirtį nes jos paniškai bijo, tačiau praktika rodo, jog kuo daugiau apie ją kalbame, planuojame ar leidžiame kalbėti savo artimiesiems, tuo jaukiau pradedame jaustis ir baimė pradeda mažėti.

Išankstinė laidotuvių planuoklė:

https://kaunas.rekviem.lt/isankstinisplanavimas/

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.