VMVT sunerimo dėl bakterijų ir pelėsio brandintoje mėsoje: gamintojams įsigalios nauji reikalavimai

Lietuvoje yra nemažai mėsos gamintojų, kurie į rinką tiekia brandintą mėsą. Nepaisant to, iki šiol šios kategorijos mėsos produktams nebuvo nustatytų bendrų reikalavimų. Gamintojai turėjo įdiegti ir pritaikyti brandinimo procesą, remdamiesi kitų šalių patirtimi ar kita prieinama informacija. Europos Komisija pavirtino reikalavimus, kuriuos nuo 2024 metų lapkričio 9 dienos turės taikyti visos įmonės, gaminančiose brandintą mėsą.

​Lietuvoje yra nemažai mėsos gamintojų, kurie į rinką tiekia brandintą mėsą.<br> Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
​Lietuvoje yra nemažai mėsos gamintojų, kurie į rinką tiekia brandintą mėsą.<br> Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

VMVT inf.

2024-05-09 11:27, atnaujinta 2024-05-09 11:29

Didžiausia riziką kelią mikrobiologiniai pavojai – verotoksiną gaminančios bakterijos  Escherichia coli (STEC) bei kitos sveikatai pavojingos bakterijos: Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, enterotoksigeninė Yersinia spp., Campylobacter spp. ir Clostridium spp., taip pat pelėsiai – tokie kaip Aspergillus spp. ir Penicillium spp., galintys gaminti mikotoksinus, kai sąlygos tam yra palankios, tačiau jų galima išvengti laikantis atitinkamų reikalavimų.

Europos Sąjungos Komisija atsižvelgdama į Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mokslinę nuomonę dėl brandintos mėsos mikrobiologinių pavojų, kurioje pateikiama, kad brandinta mėsa nekelia didesnio pavojaus visuomenės sveikatai nei šviežia mėsa, jei paisoma tam tikrų reikalavimų. Komisija priėmė deleguotąjį reglamentą (ES) 2024/1141, kuriame nustatė mėsos brandinimo reikalavimus ir specialiąsias priemones mėsos brandinimui.

Detalesnę informaciją apie mėsos brandinimui taikomus reikalavimus ir specialiąsias priemones galite rasti VMVT interneto svetainės puslapyje.  

Mėsos pusgaminiams, kurie bus sausai brandinami, taikomi tokie patys reikalavimai kaip ir mėsos brandinimui.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.